donderdag 9 december 2010

CIDI over Bolkestein en de bewuste Joden

 
 
Bert zei
Ik snap de ophef niet zo. Frits Bolkestein zei me dit bijna drie jaar geleden al, in een veel bredere context: hij had het toen over Nederlandse Joden in het algemeen. Zie mijn boek, Israel en ik: Vijftien bekende Nederlanders over hun verhouding met een zestigjarige (Aspekt, 2008), p. 28. In hetzelfde boek onderschrijft Dr. Bloeme Evers-Emden in feite wat Bolkestein stelt, zie pp. 83-84.
 
Meer op de blog van Bert zelf: Niet echt nieuws (met cartoon)
 
Wouter
__________________
 

CIDI over Bolkestein en de bewuste Joden

CIDI - wo 08-12-2010

Oud-eurocommissaris Frits Bolkestein meent dat bewuste Joden hun kinderen maar beter kunnen aanraden te emigreren naar Israel of Amerika. Hij ziet voor hen geen toekomst in Nederland. Die uitspraak, gedaan in het boek 'het Verval' van de Israelische oud- Nederlander Manfred Gerstenfeld leidde deze week tot grote commotie onder politici en leden van de Joodse Gemeenschap. Zijn stellingname wordt soms uitgelegd alsof Bolkestein zelf de Joden liever ziet emigreren. Dat is niet wat hij bedoelde.

CIDI meent dat er weinig reden is om zo negatief op de oud-eurocommissaris te reageren. Bolkestein heeft een steen in de vijver gegooid. Hij wil de Nederlandse samenleving (en Europa) waarschuwen dat het Europese Jodendom op zijn laatste benen loopt als er niet krachtig stelling genomen wordt tegen het antisemitisme. Bolkestein zelf gelooft er niet meer in. In het door CIDI uitgegeven boek "Israel en ik" met 15 interviews van prominente Nederlanders over hun relatie met Israel, dat twee jaar geleden uitkwam zei de oud- eurocommissaris: "Israel is eerst en vooral een vrijplaats voor Joden. Het is samen met de Verenigde Staten het enige land waar Joden op langere termijn veilig zullen zijn. Het is triest maar de eerlijkheid gebiedt me dat te zeggen."

Bolkestein verwees daarbij naar de houding die hij in de Europese Commissie ervaren had en de toegenomen invloed van het Midden-Oosten conflict op het denken over Joden. In plaats van Bolkestein alleen maar te kritiseren, moet de samenleving veel krachtiger stelling nemen tegen antisemitisme en andere vormen van intolerantie. Wat Bolkestein aansnijdt, geldt in wezen voor het hele leefklimaat hier en elders in Europa. Het is een schande dat orthodoxe Joden op straat beschimpt worden en homoseksuelen Amsterdam uittrekken omdat ze niet meer veilig voor hun geaardheid kunnen uitkomen.

Scholen, politie, justitie en politieke leiders hebben een verantwoordelijkheid permanent stelling te nemen tegen deze vormen van intolerantie. Nederland moet weer een land zijn dat respect hoog in het vaandel heeft staan. Respect voor alle religies, seksuele voorkeuren en huidskleuren, zolang die groeperingen zich binnen de wet en de normen van onze samenleving bewegen. CIDI wijst fatalisme af. We hebben een lange staat van dienst in het bestrijden van antisemitisme en andere vormen van racisme.

Samen met Moslimorganisaties en het COC hebben we een effectief programma dat op scholen de waardering voor diversiteit moet bevorderen. We voeren strafzaken tegen uitingen van Jodenhaat en brengen docenten naar Jad Vashem waar ze leren les te geven over de Tweede Wereldoorlog in de klas. Daarmee willen we bijdragen aan een respectvol Nederland. Als Joodse organisatie nemen we onze verantwoordelijkheid voor de samenleving en blijven we bouwen aan een Nederland waar plaats is voor iedereen die zich aan de Nederlandse wet, waarden en normen houdt. In dat Nederland is wel degelijk plaats voor bewuste Joden. Ook in de toekomst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten