vrijdag 27 augustus 2010

Maak Israël bontvrij - teken nu!

Deze vos in een Noorse bontfokkerij zal nooit meer kunnen rennen, spelen, jagen of gras kunnen voelen
© Network for Animal Freedom 2009
 
 
Help Israel het diervriendelijkste land ter wereld te worden!
Als de Knesset op twee september tot een totaalverbod besluit, zou Israel het eerste land zijn dat zo ver gaat.
 
In eerste lezing is het wetsontwerp unaniem gesteund door Israëlische politici, en uit onlangs gehouden opiniepeilingen blijkt dat 86% van de Israëli's het moreel niet te verdedigen vindt om dieren alleen om hun bont te doden. De stemming in het Israëlische parlement zal op 2 september plaatsvinden. Het is van doorslaggevend belang dat we ook de steun krijgen van Binyamin Ben-Eliezer, de Israëlische minister van industrie, handel en werkgelegenheid.
 
Opvallend dat juist Israel mogelijk als eerste zo ver zal gaan.
 
 
RP
-----------
 

Maak Israël bontvrij – teken nu!

http://www.wspa.nl/latestnews/2010/petitie-bontverbod-Israel.aspx

Aug 23, 2010

 

WSPA-lidorganisatie Bont voor Dieren zet zich in Nederland al jaren in voor een nertsenfokverbod. Terwijl de Eerste Kamer zich daar eindelijk over buigt, bereidt Israël zich voor op een nóg verdergaande maatregel: een totaalverbod op bont.

Elly Hiby, hoofd gezelschapsdieren WSPA Internationaal: "Als Israël stemt voor een verbod zal het een goed voorbeeld zijn voor de rest van de wereld - het zal enorme impact hebben op organisaties die hard werken aan het stoppen van de wereldwijde bonthandel."

Primeur

Israël heeft de mogelijkheid om het eerste land te worden met een totaalverbod op bont. Dat zou een wereldwijd precedent scheppen, waarmee een zware klap wordt toegebracht aan een bedrijfstak die verantwoordelijk is voor het lijden van meer dan een miljard dieren per jaar.

In eerste lezing is het wetsontwerp unaniem gesteund door Israëlische politici. Uit recente opiniepeilingen blijkt dat 86% van de Israëli's het moreel niet te verdedigen vindt om dieren alleen om hun bont te doden. De stemming in het Israëlische parlement zal op 2 september plaatsvinden. Het is van doorslaggevend belang dat we ook de steun krijgen van Binyamin Ben-Eliezer, de Israëlische minister van industrie, handel en werkgelegenheid.

Hoe staat het ervoor in andere landen?

Er zijn verschillende landen die wel de productie van bont hebben verboden, maar niet de handel erin. Engeland heeft het houden van dieren om hun bont in 2000 verboden op grond van schending van de 'openbare zedelijkheid'. Ook andere landen, zoals Oostenrijk en Kroatië kennen een soortgelijk verbod.

Nederland

In Nederland is sinds 2008 een verbod op het fokken van vossen en chinchilla's van kracht. Bovendien nam de Tweede Kamer een initiatiefwetsvoorstel aan om op termijn ook de nertsenfokkerij te beëindigen. Binnenkort stemt de Eerste kamer hier over.

Handelsverboden

Hoewel er nog geen landen zijn met een volledig handelsverbod, zijn er wel veel landen die de handel in bont van bepaalde diersoorten hebben verboden. In de Europese Unie en de Verenigde Staten is de handel in zeehondenbont en bont van honden en katten verboden, maar de handel in bont van bijvoorbeeld wasbeerhonden en nertsen blijft toegestaan.

-------------

Het is nog niet te laat! Er is nog steeds een kans dat Israël als eerste land ter wereld een totaalverbod op bont uitvaardigt, met inbegrip van iedere vorm van invoer, productie en verkoop. Dat zou een wereldwijd precedent scheppen, waarmee een zware klap wordt toegebracht aan een bedrijfstak die verantwoordelijk is voor het lijden van meer dan een miljard dieren per jaar. Lijden dat op geen enkele manier te verantwoorden is en jaar in, jaar uit doorgaat.

Geef uw steun aan de nieuwe wet

In eerste lezing is het wetsontwerp unaniem gesteund door Israëlische politici, en uit onlangs gehouden opiniepeilingen blijkt dat 86% van de Israëli's het moreel niet te verdedigen vindt om dieren alleen om hun bont te doden. De stemming in het Israëlische parlement zal op 2 september plaatsvinden. Het is van doorslaggevend belang dat we ook de steun krijgen van Binyamin Ben-Eliezer, de Israëlische minister van industrie, handel en werkgelegenheid.

Teken nu de brief aan minister Binyamin Ben-Eliezer en vraag hem zijn volledige steun aan deze wet te geven. Samen kunnen we zorgen dat Israël een historische beslissing neemt.

We zullen alle brieven aan minister Binyamin Ben-Eliezer overhandigen - voor de stemming in het parlement op 2 september. En we zullen uw stem gebruiken om de Israëlische regering op te roepen de pelsdierfokkerij totaal te verbieden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten