zondag 30 augustus 2009

Ronnie Naftaniel over stijging antisemitisme


In "Knevel en Van den Brink" stelde Naftaniel terecht dat het natuurlijk nogal bizar is om in reactie op een belediging van moslims (de Deense Mohammed cartoons) dan maar Joden te gaan beledigen. Joden gaan ook niet in reactie op antisemitische incidenten moslims beledigen. Het toont de zieke geest van de Arabisch Europese Liga, die het heel logisch vindt om cartoons waarin de holocaust wordt ontkend of Anne Frank met Hitler in bed ligt te maken in reactie op de Deens cartoons. De verdediging (laten zien dat ook wij 'taboes' kennen) is flinterdun. In werkelijkheid is dit natuurlijk een mooie aanleiding voor de AEL om over Joden te zeggen wat in de Arabische wereld aan de orde van de dag is, maar in het Westen wat moeilijker ligt.

RP
----------

Ronny Naftaniel: "Antisemitisme in Nederland schrikbarend gestegen"
Auteur Pim van den Dool
http://www.standejong.nl/2009/08/27/ronny-naftaniel-antisemitisme-in-nederland-schrikbarend-gestegen/
27 augustus , 2009


Zijn optreden vorige week in het tv-programma Knevel & Van den Brink leverde hem veel hartverwarmende reacties en nieuwe 'Vrienden van het CIDI' op. Ronny Naftaniel, directeur van het Centrum Documentatie en Informatie Israël, verdedigde in het EO-praatprogramma de gerechtelijke stappen die zijn organisatie onderneemt tegen holocaustcartoons van de Arabisch-Europese Liga. Zeer binnenkort komt het CIDI met de Antisemitisme Monitor 2008. Naftaniel kan alvast verklappen dat het aantal antisemitische incidenten in Nederland vorig jaar en begin dit jaar schrikbarend is toegenomen. Deel 1 van een exclusief interview van Stan de Jong-verslaggever Pim van den Dool met Ronny Naftaniel.

Meneer Naftaniel, hoe kijkt u terug op uw optreden bij Knevel & Van den Brink?
Naftaniel: "Ik heb me de afgelopen dagen afgevraagd of ik er goed aan heb gedaan om met Bouzerda (woordvoerder AEL – red.) in debat te gaan. Toch denk ik dat het belangrijk is om een gevaarlijke organisatie als de AEL van repliek te dienen. Ik heb gelukkig veel positieve reacties op mijn optreden ontvangen."

Maakt u de AEL niet te belangrijk door met ze te debatteren en ze voor het gerecht te slepen?
Naftaniel: "Dat is altijd een dilemma, maar ik vind dat onze wetten op het gebied van de vrije meningsuiting nageleefd moeten worden. Kritiek op Israël of het jodendom is prima, maar als een bepaalde bevolkingsgroep als de joden eigenschappen worden toegedicht als liegen (de AEL-cartoon suggereert dat joden de omvang van de holocaust overdrijven – red.), kun je dat niet over je kant laten gaan. Zeker niet als het gaat om de holocaust, een historisch feit, waaraan mijn achterban traumatische herinneringen heeft."

Het CIDI komt zeer binnenkort met de Antisemitisme Monitor 2008. Is de jodenhaat in Nederland aan het toenemen?
Naftaniel: "U zult gaan schrikken van het aantal incidenten dat vorig jaar en begin dit jaar heeft plaatsgevonden. In januari was er een grote opleving van antisemitisme rond de Israëlische militaire acties in de Gazastrook. Op internet worden joden voor alles en nog wat uitgemaakt, maar daar blijft het niet bij. Wij krijgen meldingen binnen van joden die, wanneer ze met keppeltje over straat gaan, voor 'rotjood' of 'kankerjood' worden uitgescholden of zelfs worden geslagen. In de periode van de Gazaoorlog zijn ook vijf synagoges beschadigd."

Wie hebben al deze acties op hun geweten?
Naftaniel: "Het merendeel van de zichtbare incidenten wordt veroorzaakt door Noord-Afrikaanse jongeren, maar een deel van de uitingen komt ook van autochtone Nederlandse antisemieten."

Het zijn dus vooral moslimjongeren die verantwoordelijk zijn voor de antisemitische incidenten. Waar komt dat volgens u door?
Naftaniel: "Ik denk dat daar een aantal redenen voor zijn. Allereerst komt de hetze die in de Arabische wereld nog altijd tegen Israël wordt gevoerd, via Arabische satellietzenders de huiskamers van Nederlandse moslims binnen. Omdat op die zenders vaak gesproken wordt over 'de joden' en niet over Israëliërs, krijg je dat moslims hier hun joodse medeburgers verantwoordelijk achten voor de daden van het land Israël. Verder is de islam natuurlijk geen vredelievende religie voor andersgelovigen. In 'De gids voor Islamitische opvoeding' bijvoorbeeld, die in sommige Turkse moskeeën verkrijgbaar was, wordt jonge moslims geleerd dat de joden andersgelovigen verderfelijk vinden en uit zijn op wereldheerschappij. Tegen dat soort kwalijke indoctrinatie is het moeilijk vechten, alhoewel wij als CIDI verschillende activiteiten ondernemen om de relatie met jonge moslims te verbeteren."

Voelen joden zich in Nederland nog wel thuis?
Naftaniel: "Het is niet zo dat de Nederlandse samenleving voor joden geen leefbare samenleving meer is. Maar je ziet wel een kleine emigratie van Nederlandse joden richting Israël en de opkomst van de islam boezemt een deel van mijn achterban angst in. In de Arabische wereld woonden ooit 1,5 miljoen joden, nu zijn de joden er praktisch verdwenen."

Tot slot het antisemitische incident uit Zweden, waar een journalist in een links dagblad het Israëlische leger beschuldigde van orgaandiefstal van Palestijnen. Hoe kwam dat bij u binnen?
Naftaniel: "Ik vind het onjuist dat de Israëlische regering nu van de Zweedse regering excuses eist, want de krant en de journalist zitten fout. Deze onsmakelijke insinuaties zie je normaal gesproken alleen op de Iraanse staatstelevisie. Dit is de meest laag bij de grondse vorm van antisemitisme. Die journalist moet ontslagen worden."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten