zondag 28 oktober 2007

Onderzoeksrapport: UCP polariseert en agiteert eenzijdig tegen Israël

Dat UCP eenzijdig tegen Israël ageert is al jaren duidelijk, maar hopelijk draagt dit nieuwe rapport bij aan een verandering hierin. UCP zelf wil van geen kritiek weten, dus het hangt af van druk van de vele donateurs van de deelnemende NGO's en vooral van de hoofdsponsor, de Nederlandse overheid, die Uw en mijn belastinggeld in deze organisaties stopt...
 
 
Wouter
________________

Onderzoeksrapport: "United Civilians for Peace polariseert en agiteert eenzijdig tegen Israel"

Download hier het rapport
Download hier het rapport
'United Civilians Tegen Israel'

"Het samenwerkingsverband United Civilians for Peace (UCP) maakt zich schuldig aan eenzijdige politieke agitatie tegen Israel en speelt een polariserende rol in het publieke debat over het Midden Oosten. De activiteiten van de organisatie staan haaks op het buitenlandse beleid van Europa en Nederland en leveren geen enkele constructieve bijdrage aan het tot stand komen van een vreedzame, rechtvaardige uitkomst van het Palestijns Israelisch conflict." Dit zijn de belangrijkste conclusies van het onderzoeksrapport naar activiteiten en doelstellingen van UCP, dat vandaag onder de titel "United Civilians tegen Israel" bij CIDI, Centrum Informatie en Documentatie Israel, is verschenen. Het rapport is ter beschikking gesteld aan de Tweede Kamer en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking.

UCP werd in 2001 opgericht door de medefinancieringsorganisaties ICCO, Cordaid, Novib, de vredesbewegingen IKV, Pax Christi en de protestantse hulporganisatie KerkinActie. Eerder dit jaar trad KerkinActie wegens de anti-Israelische opstelling van UCP uit het samenwerkingsverband. Dit besluit was voor de historicus Bert de Bruin, CDA stafmedewerker Markus Flamman en researcher Indra Barry aanleiding een diepgaand onderzoek in te stellen. United Civilians for Peace zegt pro-mensenrechten te zijn "zonder een onderscheid te maken naar afkomst". Maar na tientallen interviews en literatuuronderzoek komen de auteurs van het rapport tot de conclusie, dat de echte bestaansreden van United Civilians for Peace het voeren van een puur politieke en eenzijdige lobby tegen Israel is.

De onderzoekers geven diverse voorbeelden van deze eenzijdigheid. Als de Palestijnse mensenrechten door Palestijnen worden geschonden is dat voor UCP nauwelijks interessant. Wel als dat door Israel gebeurt. Voortdurend roepen UCP en de daarin deelnemende organisaties op tot sancties tegen de Joodse staat. Maar als het Iraanse nucleaire program ter sprake komt, bagatelliseren ze dit met als argument dat het ayatollahregime een atoomwapen nodig heeft om te kunnen overleven. Bij zijn veelvuldige activiteiten tegen de 'muur' tussen Israel en de Westelijke Jordaanoever, gaat UCP nooit in op de belangrijkste ontstaansreden: het voorkomen van aanslagen. Maar een rapgroep, die in één van zijn liedjes Israel met nazi's vergelijkt en geweld goedpraat, was vorig jaar gewoon welkom op een door UCP georganiseerd festival.

Uit het rapport blijkt dat UCP geen eigen rechtspersoonlijkheid bezit. Het is een werkgroep van ICCO, Cordaid, Oxfam-Novib en IKV-Pax Christi, die ook het budget van € 450.000 a € 500.000 per jaar leveren. De onderzoekers menen dat deze inzet en dit geld beter besteed zouden kunnen worden. Ze suggereren daartoe een aantal Palestijns-Israelische en Arabisch-Joodse samenwerkingsprojecten. Binnen die projecten werken Joden en Arabieren, Israeli's en Palestijnen samen en leggen zij de basis voor een toekomst, waarin twee staten, Israel en Palestina, vreedzaam naast elkaar leven.

CIDI acht het onbegrijpelijk dat ICCO, Cordaid, Oxfam-Novib en IKV-Pax Christi, die grotendeels door het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking worden gefinancierd, geld en menskracht die bedoeld zijn voor het verlichten van noden, in lobby activiteiten en politieke agitatie tegen Israel stoppen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten