woensdag 1 juli 2015

Demonstratie tegen VN-rapport Gazaoorlog

 

Het rapport heb ik niet gelezen, maar de Mensenrechtenraad staat doorgaans borg voor Israel-bashen.

________________

 

Demonstratie tegen VN-rapport Gazaoorlog (fotoserie)

http://www.refdag.nl/nieuws/buitenland/demonstratie_tegen_vn_rapport_gazaoorlog_fotoserie_1_922811

29-06-2015 19:40 | Redactie buitenland

 

In Genève demonstreerden maandag honderden mensen voor Israël. „We zijn verontwaardigd over de conclusies.” beeld AFP

 

De VN-Mensenrechtenraad heeft maandag officieel een omstreden rapport over de oorlog in Gaza in ontvangst genomen. In Genève demonstreerden honderden mensen voor Israël. „We zijn verontwaardigd over de conclusies.”

De inhoud van het rapport was al enige tijd bekend. Voorzichtig werd de suggestie gewekt dat Hamas bij de Gazaoorlog van vorig jaar wel eens oorlogsmisdaden zou kunnen hebben gepleegd. Dat ging al een stuk verder dan in eerdere soortgelijke onderzoeken.

Maar Israël kreeg nog altijd de grootste zwartepiet toegespeeld. Veel meer nog dan Hamas zou het land zich in de zomer van 2014 schuldig hebben gemaakt aan buitensporig geweld, het maken van burgerslachtoffers en aanverwante praktijken.

Vandaar dat maandag zo’n 700 mensen namens vijftig organisaties uit heel Europa een betoging hielden voor het gebouw van de VN-Mensenrechtenraad in Genève. Onder hen was Arjan Wendt, namens de Nederlandse stichting Christenen voor Israël.

De demonstratie verliep ordelijk en bestond voornamelijk uit voordrachten van sprekers, aldus Wendt. Maar de boodschap was helder: „Wij zijn verontwaardigd over de conclusies van dit rapport. Eenzijdigheid van de VN zijn we wel gewend. Maar de afgelopen tien jaar heeft de Mensenrechtenraad zestig resoluties tegen Israël aangenomen. Dat is meer dan alle andere resoluties.”

Of de betoging zin heeft? Wendt: „Het is belangrijk om niet te zwijgen. Dat hebben we te vaak en te lang gedaan. Aan de andere kant vraag je je wel af: heeft het enig effect?”

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten