Afgelopen zaterdag voerde een Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS) team actie bij 3 supermarkten in Utrecht. Leden van dit team waren op zoek naar producten met herkomst `Israël’. Bij Albert Heijn werd hen de toegang terecht ontzegd. Volgens de filiaalhouder wordt netjes vermeld waar de producten vandaan komen en dan moet de klant zelf beslissen. Over deze actie schreef KvB (Karel van Broekhoven) een lezersartikel in het Stadsblad Utrecht en op Dichtbij.nl, waardoor ook Albert Heijn in een kwaad daglicht werd gesteld. Echter de inhoud van dat artikel is ronduit misleidend.
Iets te verbergen hebben
KvB beweert in zijn artikel alsof Albert Heijn iets te verbergen zou hebben en de consument blijkbaar niet mag weten wat de bevindingen van de BDS beweging zijn. Naar mijn mening is het de BDS beweging die iets te verbergen heeft. De harde kern van deze beweging streeft namelijk de vernietiging van de Joodse staat na. Zeker lang niet elke klant, van welke super dan ook, zal met het streven naar vernietiging van Israël instemmen.
Morele verantwoordelijkheid
De BDS beweging zegt over zichzelf dat `het hun morele verantwoordelijkheid is om Israël onder druk te zetten om een einde te maken aan het onrecht dat de Palestijnen wordt aangedaan’ en bovendien aan de `kolonisatiepolitiek’ van Israël. Daarom wil de BDS beweging dat het winkelend publiek geen artikelen meer koopt uit Israël, met name die in de nederzettingen op de Westoever zijn gemaakt, omdat het producten zouden zijn van roof en deportatie. De praktijken van de kolonisten op de Westoever zijn ook naar mijn mening omstreden, waarvoor echter naar een oplossing via de diplomatie moet worden gezocht.
Contraproductief
Een boycot van producten uit de nederzettingen op de Westoever werk contraproductief. Acties om Israëlische bedrijven en producten via BDS te schaden, blijken vooralsnog het tegenovergestelde te bereiken. Zij schaden de toch al fragiele Palestijnse economie. Bovendien gaan de acties van de BDS beweging samen met een verontrustende stijging van gewelddadig antisemitisme in Europa. Bij het vaststellen van de herkomst van producten zijn er ook praktische bezwaren. De herkomst aanduiding Israël zou niet meer van toepassing mogen zijn op producten afkomstig van de Westoever. De vraag is echter wel uit welk land die producten dan vandaan zouden komen. Palestina bestaat de facto nog steeds niet en de voormalig bezettende macht Jordanië heeft allang afstand van het gebied gedaan.
Besmet
KvB stelt dat producten uit de Westoever besmet zouden zijn met het schenden van mensenrechten. Ik vraag mij af hoe de BDS beweging staat tegenover het op zeer grove schaal schenden van mensenrechten in bijvoorbeeld Arabische landen en China. Dit laatste land kan zeker worden beticht van (jawel !) kolonisatie politiek.
Gevaarlijk
BDS is wereldwijd enigszins succesvol. Dit succes is weliswaar onterecht, maar het dreigt deels nog te lukken ook om Israël in het nauw brengen. De BDS beweging maakt een belangrijk deel uit van de anti-Israël lobby en die is er in geslaagd om Israël als ‘fout’ neer te zetten, ondanks het feit dat het tussen landen ligt die stuk voor stuk aanzienlijk slechter scoren op mensenrechten, democratie en vrijheid van meningsuiting. Bovendien geven de Europese landen (Nederland voorop) via potjes voor ontwikkelingssamenwerking massaal financiële steun aan organisaties die de BDS campagne voeren. Daarmee hebben zij in feite de kant gekozen van het anti-Israëlische kamp.
Tjalling Tjalsma.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten