vrijdag 24 februari 2012

Khader Adnan van Islamitische Jihad komt in april vrij (video)

 
Khader Adnan is, na een hongerstaking van 66 dagen, weer gaan eten. Hij was in hongerstaking uit protest tegen de administratieve detentie door Israel, maar er is nu een deal gesloten waarbij hij in april zal worden vrijgelaten. Het is niet duidelijk waarvoor hij precies vast zit, maar in onderstaande speech uit 2007 roept hij mensen op de volgende zelfmoordterrorist te worden en zich op te blazen tenmidden van zoveel mogelijk Israeli's. Hij zet daarmee aan tot moord en dat is strafbaar.
 
Veel media berichtten deze week over zijn aanstaande vrijlating, waarbij werd benadrukt dat niet duidelijk is waarvoor hij vast zat en Israel honderden mensen op deze manier zonder vorm van proces vast houdt. Dat mag zo zijn, de zaak Adnan maakt ook duidelijk dat die mensen niet voor niks worden opgepakt en het geen lieve jongens zijn. Of hij zelf direct bij aanslagen betrokken was is niet doorslaggevend; hij is een activist voor Islamitische Jihad en zijn woorden liegen er niet om. Jammer is dat geen van de 'mainstream media' zijn radikale ideeën vermelden en zijn zaak haast voorstellen als een voor gerechtigheid. Volgens Trouw spraken zowel de VN als de EU hun zorgen uit over de zaak. Je vraagt je af of ze niks belangrijkers te doen hebben; er zitten miljoenen mensen op de wereld gevangen, waarvan een flink deel minder op zijn kerfstok zal hebben dan de heer Adnan. Waarom spreekt men dan juist over deze man zijn zorgen uit? Oh ja, omdat Israel hem vasthoudt natuurlijk, en niet Iran, Syrië, Turkije, Rusland, China, Saudi-Arabië, etc.
 
RP
----------------
 
Israel laat Palestijn vrij
Wed 22-02-2012

Tenzij er voor 17 april bewijzen worden gevonden die in de rechtbank besproken kunnen worden, laat Israel op die dag de 33-jarige Palestijn Khader Adnan vrij.

De man, volgens Israel een actief leider van de terroristische organisatie Islamitische Jihad, zat ruim negen weken vast maar was nog niet in staat van beschuldiging gesteld.

In Israel kunnen, evenals in andere landen zoals de VS, gevangenen worden vastgehouden in 'administratieve detentie' zonder formele beschuldiging als de veiligheid in het geding is. In de meeste gevallen gebeurt dit omdat een beschuldiging gebaseerd zou zijn op inlichtingen waarvan men de bron wil beschermen. De staat krijgt dan tijd bewijzen boven water te halen die wel in de rechtbank kunnen worden besproken.

Mensenrechtenorganisaties maken echter bezwaar tegen deze administratieve detentie, omdat het maanden of zelfs jaren kan duren voor het tot een proces komt. In dit geval stond daarom een hoorzitting voor de hoge rechtbank op het programma. Tegen de detentie van Adnan werd wereldwijd geprotesteerd. Hij was al 66 dagen in hongerstaking en medici in het ziekenhuis waar hij werd verzorgd waarschuwden dat hij niet lang meer te leven had.

Het ministerie van Justitie deelde echter dinsdag mee dat er geen verlenging zou worden aangevraagd van zijn detentie, die loopt tot 17 april. Daarop werd de hoorzitting afgeblazen en beeindigde Adnan zijn hongerstaking.

-------------

Palestijnse hongerstaker komt in april vrij

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3193160/2012/02/21/Palestijnse-hongerstaker-komt-in-april-vrij.dhtml
ANP/Redactie −21/02/12, 14:14

Een Palestijnse man in een Israëlische gevangenis die al 66 dagen weigert te eten, komt vrij in april. Hij beëindigt zijn hongerstaking. Dat maakte de Palestijnse minister voor Gevangeniszaken vandaag bekend.

Khader Adnan werd op 17 december door het Israëlische leger gearresteerd op de Westelijke Jordaanoever. Sindsdien zit hij vast zonder aanklacht. Volgens de minister besliste de Israëlische rechter dat Adnan op 17 april de gevangenis mag verlaten op voorwaarde dat hij zijn hongerstaking stopt.

Langste hongerstaking ooit
De bakker Adnan hield de langste hongerstaking door een Palestijnse gevangene ooit. Zijn gezondheid ging de laatste tijd snel achteruit. Zijn actie trok wereldwijd de aandacht naar de zogeheten 'administratieve detentie' van Palestijnen, waardoor ze zonder aanklacht in de cel kunnen blijven.

Adnan is een van de woordvoerders van de Islamitische Jihad. Onder meer de Verenigde Naties en de Europese Unie spraken hun zorgen uit over deze zaak. Meer dan 4000 Palestijnen zitten opgesloten in Israëlische detentiecentra.
 
-------------
 
Islamic Jihad Leader Khader Adnan: Baker or Terrorist?
This is a video of Khader Adnan speaking at a funeral in 2007. 

Adnan has become a cause celeb among self-described 'human rights' activists championing his release from administrative detention by Israel. His cheerleaders typically refer to him as a baker and civil rights hunger striker. Some have even gone as far as to compare him to Gandhi. 

Nothing could be farther from the truth. Islamic Jihad has repeatedly emphasized in its public announcements that Adnan is part of the group's leadership and in 2005 was named its official spokesman. 
Islamic Jihad is a violent Iranian-backed terror group recognized as a terrorist organization in the US, UK and other Western countries. 

Islamic Jihad calls for armed jihad as the only response to the "Zionist conquest of Palestine." During the first four years of the Second Intifada, Islamic Jihad undertook hundreds of terror attacks and was responsible for the deaths of 118 Israelis and the wounding of an additional 759. In 2011, Islamic Jihad launched 226 rockets, including 59 longer-range Grads, at Israeli targets.

Let it be known, that this is the loathsome man whose freedom these self described 'human rights' activists have helped secured.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten