zaterdag 10 december 2011

De Vara huurt via Joop de antisemiet Peter Edel in

 

Een tijdje terug zag ik op Joop.nl een stukje tegen Israel van Peter Edel. 'Peter Edel? Toch niet die van dat boek – hoe heet het ook alwaar, iets met een ster meen ik – dat indertijd zelfs mevrouw Meulenbelt te gortig was? Zo iemand zouden ze toch geen podium geven op een officiële website van de VARA? Edel is ook weer niet zo'n vreemde naam, misschien heet hij toevallig ook zo....' Zo dacht ik, maar besloot toch maar even te googlen, en ja, hij was het dus wel, en het boek heette De schaduw van de Ster, en werd inderdaad ook door (radikaal) links als antisemitisch in de ban gedaan. Ik schreef een reactie op het stuk, maar die werd niet geplaatst. Na lang aandringen, ook van iemand anders, kreeg ik in twee regels te horen dat mijn aantijging dat hij een 'bedenkelijk boek' had geschreven wat te gortig was voor dit toch vrijdenkende en verschillige medium. Ik had er nog wel een link bijgezet voor onderbouwing, maar dat mocht niet baten. Je mag Israel van de meest verschrikkelijke zaken beschuldigen, zionisten zijn sowieso de nieuwe nazi's, en Wilders is eigenlijk ook een soort nieuwe nazi, maar een antisemiet ervan betichten een bedenkelijk boek te hebben geschreven, dat gaat te ver. Voor mij is Joop daarmee voorgoed door de mand gevallen. Diep triest dat sommige mensen ter linkerzijde zo diep zinken en zo kritiekloos staan tegenover antisemitisme 

 

Zie voor meer informatie ook: de censuur van Joop.nl 

 

RP

---------

 

De Vara huurt via Joop de antisemiet Peter Edel in

http://www.amsterdampost.nl/25332/

Door: Filantroop

Hij was een tijdje uit beeld. Er gingen geruchten rond dat hij zich tijdelijk en in deceptie in Antwerpen teruggetrokken zou hebben nadat hij er zelfs van links van langs gekregen had vanwege zijn obscure ideeën over Joden en zijn beruchte werk De schaduw van de ster. Maar inmiddels blijkt dat hem stilletjes een schrijftafeltje geboden is bij Joop. Weliswaar zonder erbij te vermelden dat hij de auteur is van dat antisemitische werk. Je moet natuurlijk geen ronkende honden waker schudden over een werk dat er zo breed van langs kreeg. Op een weblog waar Wilders als kampcommandant van Auschwitz neergezet wordt wil je natuurlijk geen woord hebben voor een werk dat alom als antisemitisch gedefinieerd werd. Dus lees je over het Curriculum Vitae van Peter Edel: 
 

Freelance journalist/fotograaf
Peter Edel (1959) is freelance journalist/fotograaf en woont in Istanbul. Zijn artikelen en foto's verschijnen onder andere in de Engelstalige Turkse krant TodaysZaman. Momenteel werkt hij aan een boek over de politieke geschiedenis van Turkije
.
 

Geen woord over datgene waarmee juist wél faam vergaard heeft, namelijk een obsessieve drang negatief over Joden te schrijven. Zich inmiddels gepositioneerd hebbende als Turkije-kenner (Zeg maar de Dr. Remco Clavan bij Joop) wil hij er kennelijk niet aan herinneren dat hij alvorens hij dat werd de Jodenkenner bij uitstek was. Al moet meteen gezegd dat hij nog steeds overtuigd is van de kwaadwilligheid van de Joden en het land waar Joden zelf voor hun veiligheid zorgen. 
 

Dat de VARA zich kennelijk geneert voor het omstreden werk van deze Jodenfetisjist zou je ronduit laf kunnen noemen, want het moet daar net zo bekend zijn als dat Wilders nooit opgedragen heeft moslims naar Auschwitz te sturen. 
 

Wie zo obsessief met Joden bezig is als Peter Edel moet iets mankeren. Wie zich de moeite getroost historische boekenwerken zodanig met een Braun staafmixer te bewerken zodat er precies uitkomt wat er gewenst wordt, namelijk dat het Joodse volk verderfelijk en racistisch is, zodat er begrip ontstaat voor het uitroeien ervan, moet categorisch gerangschikt worden in de rubriek waarin ook Alfred Rosenberg Julius Streicher, Joseph Goebbels en onze eigen Max Blokzijl ingedeeld zijn. En verwijt mij hier geen Godwin, want dat doet juist Peter Edel in het veelvoudige. 
 

Met zijn werk De schaduw van de ster, met een voorwoord van de inmiddels tot het hogere geroepen SP-prominent Karel Glastra van Loon, die er meteen maar bijschreef dat Peter Edel wel weer van antisemitisme beticht zou worden, wist de schrijver precies te oogsten waar hij zijn zaaigoed voor bedoeld had. 
 

Je kunt kritisch zijn jegens de Israëlische politiek inzake de Palestijnen, maar wat Peter Edel besloot te doen om de zaak in het voordeel van de Palestijnen te beslechten was de Joden genetisch op de objectietafel van de microscoop te leggen en dingen te zien die alleen hij en enkele van zijn vurigste medestanders konden zien.

En die medestanders verwierf hij bij segmenten van extreemlinks, bij Maroc.nl waar de antisemitische uitingen en gros gedaan werden, en… uiteraard bij de neonazi's. Wie het werk graag tot zich wil nemen, hoeft het daarom niet te kopen want die kan bij de neonazi's van Stormfront terecht, waar het met graagte ter lezing aangeboden wordt ter aanduiding van de aangeboren slechtheid der Joden. 
 

Eerlijkheidshalve moet gezegd dat het werk ook bij links niet alle handen op elkaar kreeg, zodat kritiek op het werk niet zonder meer toegeschreven kan worden aan de vermaledijde Joodse lobby. Iets wat Peter Edel en zijn medestanders graag wilden doen laten geloven. 
 

Omdat voorwoordschrijver Karel Glastra van Loon destijds een geëerd adviseur van de SP was, haastte Jan Marijnissen zich bij Barend en van Dorp te distantiëren van het werk en de opmaat van Karel Glastra van Loon. De kritiek kwam van meer linkse kanten, zoals in de Gebladerte reeks, Kleintje Muurkrant en de Fabel van de illegaal, hetwelk Peter Edel in woede deed uitbarsten tegen zijn criticus "De oorlogsverklaring van Peter Zegers". Het NRC Handelsblad en Trouw zagen de bui ook al hangen en zelfs Anja Meulenbelt miste de nuance en dat wil bij haar toch echt wel iets zeggen.
 

Het definitieve oordeel over De Schaduw van de ster laat ik aan de lezers, maar waarom de Vara en Joop deze idealist faciliteert is een raadsel voor mij. Want wil de VARA inzake het antizionisme radicaler zijn dan Jan Marijnissen, Anja Meulenbelt en de scribenten van Kleintje Muurkrant en de Fabel van de illegaal? Wil de VARA geassocieerd worden met een antisemiet die dankbaar door de neonazi's gebruikt wordt om de Holocaust te rechtvaardigen? 
 

Ja, dat wil de VARA, want die omroep is sedert de komst bij die omroep van Karel Roskam, Marcel van Dam en de Nieuw Linksgarde in de late jaren zestig van de vorige eeuw zo sterk afgedwaald van de beschaafde sociaaldemocratie waarin Wim Kan, Annie M.G. Schmidt, Simon Carmiggelt, Koos Postema en Loe de Jong excelleerden dat er zelfs geen masker nodig is het te maskeren. Daarom kreeg Peter Edel ondanks of juist dankzij zijn verleden er een schrijftafeltje aangeboden. En geen rooie haan die er naar kraait.
 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten