zaterdag 18 september 2010

Verhagen: regimes verlammen Mensenrechtenraad

 
Maxime Verhagen heeft natuurlijk gelijk en 'is stating the obvious' maar het zal de wereld wel weer in gaan als blijk van zijn pro-Israel bias. De VN 'Mensenrechtenraad' is eigenlijk niet serieus te nemen en alle vrije staten zouden er misschien maar uit weg moeten lopen, zodat duidelijk wordt dat het om een kliek van (half)dictaturen gaat die elkaar de hand boven het hoofd houden.
 
RP
--------
 
 

Verhagen: regimes verlammen Mensenrechtenraad

Gepubliceerd : 16 september 2010 - 4:38 pm | door Erik Klooster 

Landen die zelf de mensenrechten schenden, zorgen er doelbewust voor dat de VN Mensenrechtenraad in Genève niet werkelijk effectief kan zijn. Dat is de conclusie van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen, in een brief over de werkzaamheid van de Mensenrechtenraad.  

Lidstaten van de Mensenrechtenraad tasten de middelen aan die de VN hebben om mensenrechten te beschermen, schrijft Verhagen aan de Tweede Kamer. Ook verzetten ze zich tegen kritiek, met een onterecht beroep op de nationale soevereiniteit.

Verhagen blikt in zijn brief terug op vier jaar Mensenrechtenraad als opvolger van de Mensenrechtencommissie. De minister vindt ook dat Israël disproportionele aandacht krijgt binnen de raad, waardoor de situatie in andere landen onderbelicht blijft. Binnen de raad was veel ophef over het onderzoek naar de oorlog in Gaza. 

Allianties 
De internationale NGO Freedom House is het grotendeels met Verhagen eens. Volgens Freedom House dekt de raad sommige ernstige mensenrechtenschendingen zelfs toe.

Zoals de afbeelding laat zien, is de meerderheid van de 47 lidstaten niet vrij, of slechts gedeeltelijk vrij. Ze zouden als blok stemmen om elkaar tegen kritiek te beschermen. Zo slaagt de raad er niet in om misstanden in landen als Iran, Sudan en Cuba aan de kaak te stellen.

Succes

De vijftiende zitting is van start gegaan en duurt tot en met 1 oktober. Nederland heeft zijn plek bij toerbeurt moeten afstaan, maar blijft zich op de achtergrond inzetten voor de raad, aldus minister Verhagen.

De bewindsman maakt ook duidelijk waar de raad wél iets heeft bereikt. Hij wijst op resoluties over geweld tegen vrouwen, de rechten van het kind en het recht op water en toiletten.

Examens
Ook de examens die landen moeten afleggen over de mensenrechten in hun eigen land zijn effectief, stelt Verhagen. Nederland kreeg overigens op een aantal punten zoals discriminatie en het asielbeleid zelf kritiek te verduren uit Genève.

Verhagen maakt zich zorgen over de grote nadruk op religieuze identiteit en godslastering. Dat gaat ten koste van de aandacht voor het individu, vreest Verhagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten