zaterdag 8 augustus 2009

Nederlandse subsidie voor Breaking the Silence


De EU financiert een batterij aan op zijn best Israel-kritische, maar vaak ook ronduit antizionistische NGO's in Israel. Breaking the Silence is nog niet de extreemste, maar is wel erg eenzijdig. Erger dan de 20.000 Euro voor Breaking the Silence is wellicht dat zulke partijdige groeperingen zo extreem veel aandacht krijgen in de buitenlandse pers en daar juist als onpartijdig worden gezien. Ook erger dan die 20.000 Euro is het half miljoen dat United Civilians for Peace krijgt van de Nederlandse overheid, waarmee zij allerhande campagnes tegen Israel financieert, een website onderhoudt, en pro-Palestijnse actiegroepen ondersteunt.
 
RP
 
Zie ook: EU-geld voor anti-Zionistische propaganda in Israel moet kunnen?

----------------------

Een column van de hoofdredacteur van Elsevier, Arendo Joustra.
Papieren Elsevier 8 augustus. 2009.

NON SOLUS.
Maxime Verhagen.

De afgelopen decennia is de steun onder de Nederlandse bevolking voor Israël afgenomen. Waarom dat is, zou eens moeten worden onderzocht. Een mogelijke verklaring is dat Israël in de beeldvorming al lang niet meer de onderliggende partij is. Die rol is overgenomen door de Palestijnen, die gewoon Arabieren zijn.
 
Let wel, het gaat om beeldvorming. Want in werkelijkheid is het nog steeds Israél dat voortdurend in zijn bestaan wordt bedreigd. Het aantal inwoners van dit kleine landje aan de Middellandse Zee is een fractie van het aantal Arabieren dat in omliggende landen woont. Ook in de Verenigde Naties ziet Israël zich geplaatst tegenover een overweldigende meerderheid van Arabische landen Daarbij komt dat er voortdurend landen zijn (Iran) of politieke groeperingen (Hamas) die beweren Israël van de kaart te zullen vegen. Israël kan honderd oorlogen van de Arabieren winnen, maar als het één oorlog verliest, bestaat het niet meer. Welk ander land verkeert in zo'n positie?
 
Kortom, het beeld mag anders zijn, in de praktijk is Israël nog steeds de onderliggende partij. De Nederlandse regering doet er weinig aan om die beeldvorming meer in overeenstemming te brengen met de werkelijkheid. Zo heeft CDA-minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken 20.000 euro belastinggeld weggegeven aan een actiegroep in Israël, Breaking the Silence, die slechts tot doel heeft de militaire verdediging van Israël te ondergraven. Dat doet deze actiegroep door ongecontroleerde getuigenissen de wereld in te sturen van anonieme soldaten die zich kritisch uitlaten over het Israëlische optreden in de Palestijnse raketten spugende Gazastrook.
Hoe zou Verhagen het vinden als een ander land een Nederlandse actiegroep financieel steunt die het optreden van de Nederlandse militairen in Afghanistan zwartmaakt?
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten