donderdag 27 augustus 2009

Afshin Ellian - Jodenhaat: een bittere werkelijkheid


Een sterke column, maar Ellian vergeet dat veel van Israels felste critici ook vinden dat de VS niks te zoeken heeft in Afghanistan en Irak en het deze landen illegaal zou bezetten. De vraag blijft echter waarom Israels acties zoveel meer woede en verontwaardiging oproepen. Ik geloof niet dat dat alleen Jodenhaat is zoals Ellian beweert. Er zijn meerdere redenen voor deze focus en emoties rond Israel en de Palestijnen: het feit dat het het 'Heilige Land' is, de bakermat van zowel christendom als jodendom, het (misplaatste) idee dat het Westen meer verantwoordelijkheid voor dit conflict draagt dan voor wat er in Irak of Afghanistan gebeurt, Irak en Afghanistan zijn grotendeels interne conflicten waar Westerse troepen tijdelijk zitten, maar Israel en de Palestijnen vechten al bijna honderd jaar om hetzelfde land, etc.etc.
 
Antisemitisme speelt zeker een rol, en het feit dat we moeite hebben de Joden, het volk van de filosofen en de wijze rabbi's, en later de ultieme slachtoffers van de grootste volkerenmoord, als soldaten en onderdrukkers te zien, en onze eigen schuldgevoelens tegenover de Joden die we kunnen verzachten als zijzelf net zo erg blijken te zijn als hun beulen.
 
RP
-----------------
 

Weblog Afshin Ellian

Jodenhaat: een bittere werkelijkheid

Elsevier, maandag 24 augustus 2009 10:11


Tel Aviv (REUTERS, AP) Bij een Israëlische raketaanval is de tweede echtgenote van Khaled Meshaal omgekomen. De Syrische veiligheidsdiensten onderzoeken of Meshaal zelf ook gedood is. Meshaal is de leider van Hamas in Syrië.

Volgens een familielid van de overleden vrouw was Meshaal niet in de buurt tijdens de Israëlische aanval. De raketten zijn afgevuurd op het huis van Meshaals schoonvader in Damascus.

Toch circuleren hardnekkige geruchten dat de Hamasleider zelf ook getroffen en zelfs gedood is. Bij de aanval raakte een aantal kinderen en een onbekend aantal andere personen gewond. Dat de tweede echtgenote van Meshaal is geraakt, toont aan dat de inlichtingendiensten nu nauwkeurig weten waar de Hamasleider zich ophoudt.

Dialoog
Wat zou reactie op dit bericht zijn? Obama zal de Israëlische actie betreuren en veroordelen: Dialoog biedt de oplossing voor het conflict tussen Israël en Palestijnen. Raketten bieden die oplossing niet.

De Nederlandse activisten zullen de Israëlische handeling bestempelen als een ernstige misdaad en een schending van humanitaire regels.

Een boycot tegen Israël is het meest gepaste antwoord, meent het anti- Israëlische blok in Nederland. De Zuid-Koreaanse Secretaris Generaal van de VN zou ook woedend reageren: Hoe durft Israël de tweede vrouw van iemand doden, terwijl de eerste nog leeft? Deze Zuid- Koreaanse logica zou de meeste diplomaten ontgaan.

Voorspelbaar
Tot zover is er niets bijzonders aan de hand. De aanval en de reactie daarop zijn immers extreem voorspelbaar.

Maar ik heb geknoeid in het echte bericht. Het echte bericht van AP en Reuters (gepubliceerd in Standaard) luidt als volgt:

PESHAWAR (REUTERS, AP) - Een echtgenote van de Pakistaanse Talibanleider Mehsud is bij een Amerikaanse raketaanval omgekomen. Bij een Amerikaanse raketaanval is de tweede echtgenote van Baitullah Mehsud omgekomen. De Pakistaanse intelligentiediensten onderzoeken of Mehsud zelf ook gedood is. Mehsud is de leider van de Taliban in Pakistan.

Volgens een familielid van de overleden vrouw was Mehsud niet in de buurt tijdens de Amerikaanse aanval. De raketten zijn afgevuurd op het huis van Mehsuds schoonvader in Makeen, een afgelegen dorp in Zuid-Waziristan aan de grens met Afghanistan.

Toch circuleren hardnekkige geruchten dat de Talibanleider zelf ook getroffen, zelfs gedood is. Dat de tweede echtgenote van Mehsud is geraakt, toont aan dat de inlichtingendiensten nu nauwkeurig weten waar de Talibanleider zich ophoudt. Sinds kort raken ze doelwitten die onmiddellijk verband houden met Baitullah Mehsud.

Het Pakistaanse leger is in juni een offensief tegen Mehsud begonnen, waarbij het wordt ondersteund door Amerikaanse raketaanvallen. De Amerikanen hebben een prijs van 3,5 miljoen euro op het hoofd van Mehsud gezet, omdat ze hem als een gevaar voor Pakistan en Afghanistan beschouwen.

Mehsud wordt verdacht van de moord op de Pakistaanse presidentskandidate Benazir Bhutto in 2007. Hij zegt dat hij niets met die moord te maken heeft. Mehsud wordt ook gezien als het brein achter zelfmoordaanslagen in Pakistan.

Jodenhaat
Dit soort berichten laat ons zien hoe gevoelig de zaken rond de joodse staat zijn. Dit valt mij elke keer op.

Dezelfde handelingen gepleegd door Pakistan, Amerika, de Afghaanse regering of de Iraakse regering liggen veel minder gevoelig bij sommige Nederlandse moslims en niet-moslims.

Wat is het verschil? Joden, onthoud dat goed. De staat Israël zou zonder joden gewoon een soort Pakistan of Iran zijn. Maar hier moet we het hebben over het verbindende element, namelijk Jodenhaat. We moeten durven deze bittere werkelijkheid onder ogen te zien.

Machthebbers
En president Obama? Die hecht als een realist bijzondere waarde aan deze uitspraak:

'But she [Amerika] goes not abroad, in search of monsters to destroy. She is the well-wisher to the freedom and independence of all. She is the champion and vindicator only of her own.'

Dit zei John Quincy Adams, de zesde president van de Verenigde Staten (1767–1848).

President Obama vindt dat hij alleen verantwoordelijk is voor de veiligheid van Amerika. Waarom gaat hij dan achter iemand aan, die alleen maar lastig is voor de Pakistaanse machthebbers? Dit is toch de president die in Cairo de Koran heilig verklaarde? Nou, die arme Mehsud handelt in overeenstemming met de Koran.

Rare wereld
Obama, als de pleitbezorger van de mensenrechten, als de liberator van Guantánamo, doodt andermans vrouw en verwondt andermans kinderen. 

Guantánamo is als taboe verklaard, maar het bombarderen van een huis, duizenden kilometers ver van Amerika, waarin vrouwen en kinderen zaten, is niet taboe voor Obama.

Dit is een rare wereld! Wat een geloofwaardige president!

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten