Gelukkig hebben de vredesactivisten die vorige week naar Gaza voeren niet zoveel publiciteit gekregen als zij wellicht hadden gehoopt, maar van kritische of objectieve berichtgeving is nauwelijks sprake.
Ook bij De Pers hieronder geen woord over hoe deze mensen zich door Hamas laten gebruiken, het officiële gesprek dat men kreeg met premier Haniyeh, de medailles die hij hun uitreikte en de Palestijnse paspoorten. Men is zelfs door Hamas uitgenodigd om deze trip te maken. Het mag dan ook niet verbazen dat de demonstranten geen enkel kritisch woord hadden tegenover Hamas, diens cynische gebruik van burgers als menselijk schild, het feit dat bij explosies en militaire oefeningen geregeld burgers omkomen, de militaire trainingskampen voor kinderen en hun verheerlijking van geweld tegen Joden.
Het is fantastisch dat zovelen zich het lot van de Gazanen aantrekken, maar men wil de werkelijke oorzaken van hun ellende niet zien: na de Israëlische terugtrekking uit Gaza in 2005 had men in het ministaatje Gazastrook kunnen proberen iets op te bouwen (met miljarden aan internationale steun), maar in plaats daarvan werden de kassen en andere gebouwen die de kolonisten (door toedoen van enkele Joods-Amerikaanse zakenlui) hadden achtergelaten, geplunderd en werden vanaf de resten van de Joodse nederzettingen raketten op Israël afgevuurd. Men heeft erg zijn best gedaan te laten zien dat rechts in Israël gelijk zou krijgen: de terugtrekking leidde tot meer geweld, de Hamas claimde deze als een overwinning waarna de rest van Israël zou volgen, en behaalde in de verkiezingen begin 2006 een grote overwinning.
Het is verbluffend dat de 'vredesactivisten' deze totaal onkritische houding tegenover en zelfs actieve steun voor een reactionaire en fundamentalistische beweging totaal niet wordt aangerekend. Uiteraard ligt EAJG in katzwijm voor deze 'helden', in het bijzonder het enige Israëlische lid Jeff Halper, een notoire antizionist.
Wanneer gaan we het verschil eens zien tussen propaganda voor Hamas, een behoefte zich met alles en iedereen te verbinden die maar uitgesproken genoeg anti-Israël is, en echt activisme voor vrede, verzoening en coëxistentie? Wanneer gaan we eens inzien dat voor vrede zijn niet gelijk staat aan anti-Israël zijn, en dat de zwakkeren niet automatisch de beteren zijn? Wanneer gaan we het eigen aandeel van de Palestijnen in hun ellende eens zien, en zijn we ook bereid ze daarop aan te spreken?
RP
---------------
Israël - Mensenrechtenactivisten varen naar afgesloten Gazastrook
'Dit bezoek verbindt Gaza weer met de rest van de wereld'
Door: Godelief Swank
Gepubliceerd: zondag 24 augustus 2008 22:54
Gepubliceerd: zondag 24 augustus 2008 22:54
Mensenrechtenactivisten zijn dit weekend voor het eerst dwars door de Israëlische blokkade van Gaza heen gevaren. 'En dat willen we vaker doen.'
Alle scenario's hadden ze van tevoren doorgenomen; Israël kon op ze gaan schieten, ze arresteren, hun boot saboteren of domweg hun vertrek uit de haven van Cyprus tegenhouden.
Israël dreigde de twee vissersboten aanvankelijk tegen te houden, maar deed uiteindelijk niets. Met de ogen van de internationale gemeenschap op zich gericht aan boord zaten 43 activisten uit 17 landen kon het weinig anders. 'Bovendien deden we niets illegaals', zegt de Palestijns-Amerikaanse Huwaide Erref (32). 'We zijn niet door Israëlische territoriale wateren gevaren, hadden geen wapens aan boord en hebben ons bij vertrek uit Cyprus uitvoerig laten controleren en certificeren.'
De advocate zat op een van de twee schepen die zaterdagavond de haven van Gaza-stad binnenvoeren: de Liberty en de Free Gaza. Aan boord hadden ze ruim tweehonderd gehoorapparaten voor kinderen. 'Dat is niet veel, de Palestijnen vroegen ons om negenduizend exemplaren, omdat hun kinderen langzaam doof worden door alle overvliegende Israëlische gevechtsvliegtuigen. Maar deze missie draait ook niet om hulpgoederen. Onze komst laat zien dat een groep gewone burgers in staat is om de hermetisch afgesloten kuststrook van Gaza te bereiken.'
Israël laat normaal gesproken nauwelijks goederen en mensen toe tot Gaza, sinds de radicaal-islamitische Hamasbeweging er vorig jaar de macht overnam. Daardoor zijn er tekorten in de kuststrook en kunnen de 1,4 miljoen bewoners zich niet vrij bewegen.
'Israël zegt de Gazastrook formeel niet te bezetten, ze weigeren slechts een vrij verkeer omwille van hun eigen veiligheid', zegt Erref. 'Maar onder dat mom konden ze ons niet arresteren, wij vormden juridisch gezien geen enkele bedreiging. Nu dit gelukt is, zijn we al nieuwe missies aan het plannen. We willen een open verbinding creëren tussen Gaza en de rest van de wereld.' En dat is precies waar Israël huiverig voor is. De doorgang van de Liberty en de Free Gazakan een precedent vormen voor toekomstig verkeer van en naar de Gazastrook. 'Ze wilden een provocatie op zee, maar die zullen ze niet krijgen', lichtte een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken de doorgang toe.
Duizenden Palestijnen stonden de vissersboten zaterdagavond op te wachten. 'Voor hen was onze komst een symbolische', zegt Erref. 'We laten zien dat de internationale gemeenschap hen niet vergeten is.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten