donderdag 2 augustus 2007

De Rafah grensovergang tussen Egypte en de Gazastrook

De wapensmokkel over (of onder) de grensovergang bij Rafah, en de Egyptische maatregelen daartegen zorgen voor veel problemen bij de bewoners van het Egyptische grensstadje...
 
__________________________________________

http://www.nrc.nl/buitenland/article747084.ece/Wij_worden_de_dupe_van_de_wapensmokkel

'Wij worden de dupe van de wapensmokkel'

De Egyptische regering wil de grensstrook met de Gazastrook ontruimen om wapensmokkel naar het Palestijnse Hamas onmogelijk te maken. De bewoners protesteren.

Door Alexander Weissin

Rafah, 1 augustus. In het deprimerende Egyptische grensplaatsje Rafah zit een groepje mannen gehurkt op een zandpad tussen twee huizen. Met gedempte stemmen praten ze over het plan van de Egyptische regering om de 14 kilometer lange grensstrook tussen Egypte en Gaza volledig te ontruimen. „Onze huizen zullen met de grond gelijk worden gemaakt", zegt Mohammed Mahmoud (58), de oudste van de groep, uitkijkend op de muur die hen scheidt van de Palestijnse Gazastrook. „Sssssht", klinkt het wanneer een ander zijn stem verheft. Op de hoek staat een man op de uitkijk voor het geval agenten van de veiligheidsdienst in de buurt komen.

Egypte staat onder zware druk om de wapensmokkel via honderden tunnels vanuit de Sinaï naar Gaza tegen te gaan. Volgens Israël heeft de moslimfundamentalistische organisatie Hamas zich via de tunnels met machinegeweren, granaatwerpers en explosieven kunnen bewapenen zodat het in juni het concurrerende Fatah uit de Gazastrook kon verjagen. Ook de onderdelen voor de zelfgemaakte raketten die vanuit de Gazastrook op Israël worden afgevuurd zouden via de tunnels worden aangeleverd.

Israël zegt dat Hamas in de afgelopen maand meer explosieven Gaza heeft binnengesmokkeld dan ooit tevoren. Het Amerikaanse Congres heeft gedreigd de jaarlijkse militaire hulp aan Egypte met 200 miljoen dollar te korten als het de grensbewaking niet verbetert. Kairo zegt er alles aan te doen de tunnels onschadelijk te maken. Na de Israëlische terugtrekking uit Gaza bijna twee jaar geleden heeft de Egyptische grensbewaking 138 tunnels onklaar gemaakt. Sinds de machtsovername door Hamas zou er juist minder worden gesmokkeld.

„Onze regering doet alles om Israël een plezier te doen, maar ze bekommert zich niet om haar eigen mensen", klaagt Mahmoud. De mannen wonen in een rustige buurt van het toch al slaperige stadje. Door de zinderende hitte is er bijna niemand op straat. Ruim 100 betonnen woningen staan tot zo'n 50 meter van de grensmuur. Daartussen liggen boomgaarden en groentevelden.

Ambtenaren van de gemeente zijn al langs geweest om de huizen in kaart te brengen en een schatting te maken van de te betalen compensatie. „Mijn buurman kreeg te horen dat hij 60.000 pond (8.400 euro) kan verwachten. Dat is veel te weinig. Hij heeft 250.000 pond geïnvesteerd", vertelt Mahmoud. Tot grote ergernis van de politie hadden ze twee weken geleden een demonstratie georganiseerd. Nu plannen ze in het geheim een vervolgactie.

„De veiligheidsdienst heeft Kairo wijsgemaakt dat de ontruiming weinig voorstelt. Ze sturen foto's van tenten en rieten hutten om het te laten lijken of we allemaal bedoeïenen zijn", zegt Mahmoud. „Maar dat klopt niet. We wonen hier al ons hele leven in echte huizen, die onze vaders en grootvaders gebouwd hebben. Ze moeten het hele oude deel van de stad vernietigen om een vrije zone te krijgen."

„Niemand ontkent dat er misschien wel duizend tunnels zijn", zegt Mahmoud. „Maar waarom moeten wij de dupe worden van de smokkelaars? Als het ze om de tunnels te doen is, waarom gaan ze daar dan niet achteraan?", vraagt hij de anderen." „Als je nu je bek niet houdt, dan vermoord ik je", snauwt een man die zich net bij de groep heeft gevoegd en Ismail wordt genoemd. „We gaan hoe dan ook niet weg. Ook al moeten ze de huizen opblazen terwijl we erin zitten", verkondigt hij luidkeels. De rest van de groep zwijgt. Een voor een staan ze op en gaan hun eigen weg.

Kort daarna, onder vier ogen met Abdallah al-Shar (47) in zijn huis aan de grens, wordt duidelijk waarom Ismail boos werd. „Hij is een van de smokkelaars", legt Abdallah uit. „Vroeger had hij niet eens een hut voor zichzelf. Nu bezit hij verscheidene huizen en auto's en rookt alleen maar Marlboro-sigaretten. Hij doet alsof hij zich bij onze beweging heeft aangesloten, maar in feite gaat het hem alleen maar om zijn handel. Hij misbruikt onze campagne." Abdallah is een van de leiders van de protestactie. Zakken met cement en dozen met tegels voor zijn huis geven aan dat hij niet van plan is te verhuizen. Hij werkt als ambtenaar bij de lokale dienst van het ministerie van Religieuze Zaken, maar vreest nu voor zijn baan.

Abdallah verwerpt de mededeling van de regering dat de politie er alles aan doet om de tunnels te ontmantelen. „Als de politie met veel bombarie een vondst bekendmaakt, is het alleen maar doordat ze door buurtbewoners is getipt of doordat rivaliserende smokkelaars elkaar hebben verraden. Maar systematische huiszoekingen doet ze niet."

In Rafah is algemeen bekend wie de smokkelaars zijn. „Je hoeft hen alleen maar te volgen, maar dat gebeurt niet", aldus Abdallah. Hij vertelt dat de smokkelaars worden beschermd door corrupte politieofficieren. „Op hoog niveau zijn hier zwakke geesten die makkelijk worden verleid", zegt hij. „In plaats van die officieren weg te halen, willen ze onze huizen slopen. Maar zolang de politie samenwerkt met de smokkelaars, kun je het probleem van de tunnels niet oplossen."

Abdallah heeft zijn drie neefjes in de gevangenis zien verdwijnen. Een tunnel liep uit op hun achtertuin. Hij had al opgemerkt dat ze dure kleding droegen en telkens nieuwe mobiele telefoons hadden. „Ik had ze nog zo gewaarschuwd, maar ze konden de verleiding niet weerstaan. Er is hier geen werk te vinden voor jongeren. Alleen de smokkel van wapens en drugs levert geld op."

Even later, buiten op straat, wordt Abdallah door twee agenten van de binnenlandse veiligheidsdienst opgepakt. Op het bureau wordt hij uitgemaakt voor bedoeïen en oproerkraaier. De agenten weigeren desgevraagd te zeggen wat Abdallah heeft misdaan. Na enkele uren wordt hij weer vrijgelaten met de boodschap niet nog eens met buitenlandse journalisten te spreken. „Ziet u, zo proberen ze ons de mond te snoeren."


Kairo, 1 aug. - Een jonge bedoeïen die maandag door kogels werd getroffen tijdens gevechten tussen betogers en de Egyptische politie bij de grens met de Gazastrook, is gisteren overleden. Oproerpolitie joeg maandag met geweld een betoging uiteen van duizenden bedoeïenen en andere Egyptenaren die protesteerden tegen het besluit van de autoriteiten de 14 kilometer lange grensstrook bij Rafah geheel te ontruimen. Doel van dat overheidsplan is om smokkel van wapens en andere goederen naar de Gazastrook tegen te gaan. Daarbij zullen hun woningen en andere bezittingen met de grond gelijk worden gemaakt. Bij de schermutselingen rakaten vijftien 15 burgers en twintig politiemannen gewond. (AFP)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten