dinsdag 16 december 2014

Optreden The Fountainheads in Woudenberg afgelast na bedreigingen

 Persbericht
 
The Fountainheads zijn een groep jonge Israëlische zangers, dansers en muzikanten welke allen studeren of studeerden in Israël. Met hun video's en live optredens hebben zij miljoenen mensen over de hele wereld bereikt.
 
De muziekstijl van The Fountainheads is een vlotte, dansbare en kindvriendelijke soort over Joodse thema's. Hun optredens en videoreleases zijn creatief met elementen van theater.
 
Op afgelopen 10 december 2014 zouden The Fountainheads voor het eerst naar Nederland zijn gekomen om een concert te geven in Cultureel Centrum De Camp te Woudenberg. Helaas heeft organisator Harro Bos uit veiligheidsoverwegingen het optreden op die dag moeten afzeggen, nadat de organisatie ernstige bedreigingen kreeg.
 
Tijdens de afgelopen jaren is in Nederland alles wat pro-Israël of pro-Joods is, in toenemende mate onder vuur komen te liggen. Bleef het tot nu toe vaak alleen beperkt tot heftige en ook onheuse kritiek, dit keer gaat het verder. Nu is er immers sprake van bedreiging. Uit welke hoek die komt is -nog- niet bekend. Bedreiging is in vele gevallen strafbaar. De mensen die de organisatie hebben bedreigd zouden opgespoord moeten worden en vervolgd. Echter dat valt buiten de context van dit bericht.
 
Dit bericht wil onder aandacht brengen dat de afzegging van het geplande concert in Woudenberg een diep triest incident is, wat past binnen een sinistere trend van een vooringenomen vijandige houding tegen alles wat met Israël te maken heeft. Die houding is niet alleen vijandig, ook heel onjuist.
 
Het is op dit moment nog gissen over de motieven van de mensen die de organisatie hebben bedreigd.
 
Tijdens hun optredens maken The Fountainheads muziek die geïnspireerd is door Joodse thema’s, zoals op youtube te horen is. Daarbij is geen enkele wanklank tegen of zelfs maar kritiek op Palestijnen. Het is dan ook ontoelaatbaar dat de organisatie van het geannuleerde optreden te Woudenberg is bedreigd. Alleen om die reden al is het noodzakelijk om deze annulering en de reden daarvan onder aandacht van het Nederlandse publiek te brengen. Echter niet alleen dit voorval. Ook de hele vooringenomen anti Israël tendens dient aan de kaak te worden gesteld. Wanneer een Arabische groep optreedt, dan werd dit meteen gepromoot. Het is intussen ondenkbaar geworden dat een organisatie die een Arabische muziekgroep uitgenodigd heeft om ergens in den lande een concert te houden zou worden bedreigd. Indien wel, dan was er meteen sprake van een schandaal. De annulering in Woudenberg is dat immers al evenzeer.
 
Tj. Tjalsma en B. Heithausen
_____________________________________________ 

Concert joodse groep afgelast vanwege veiligheid

Door: Jan Kas 
9-12-14 - 17:02

 
Het Israëlische zang- en dansgezelschap The Fountainheads heeft een concert in ons land afgezegd uit veiligheidsoverwegingen. De groep zou zijn bedreigd.
In welke hoek de afzenders gezocht moeten worden, wil de formatie niet bekend maken. The Fountainheads - een groep Israëlische en joodse zangers, dansers en muzikanten die studeren aan de Ein Prat Academy for Leadership in Jeruzalem - zouden vanavond voor het eerst op de planken staan in Nederland.

Veiligheidsoverwegingen

Voor hun optreden in de Utrechtse gemeente Woudenberg was volgens de organisatie veel belangstelling. Initiatiefnemer Harro Bos geeft de mensen die al een kaartje hadden gekocht hun geld terug, schrijft hij op zijn website. De organisator, die The Fountainheads leerde kennen tijdens een langer verblijf in Israël, wil niet bevestigen dat er sprake is van bedreigingen. De band en de organisatie houden het bij hun gezamenlijke verklaring dat het concert 'uit veiligheidsoverwegingen' is afgelast.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten