dinsdag 3 januari 2012

Ultra-orthodoxe joden vergelijken Israël met nazi's

Ultra-Orthodoxe mannen dragen een kampuniform tijdens een demonstratie in Jeruzalem.© reuters
 
 

Dit is uiteraard fel veroordeeld door Joden binnen en buiten Israel. Het is in een woord schandalig. Het laat ook zien hoe antizionistisch deze Joden zijn. Net als radikale antizionisten zoals Thomas von der Dunk en Richard Falk vertegenwoordigt Israel voor hen het kwaad, al wonen ze er en genieten ze er talloze privileges zoals het feit dat ze niet hoeven werken of in militaire dienst. Toch menen sommige ultra orthodoxen nu de kritiek die er is op gewelddadige incidenten en religieuze dwang te moeten vergelijken met de jodenvervolging door de nazi's. Overigens meende de spiritueel leider van Shas, Ovadia Yosef, een paar jaar geleden dat de holocaust een straf was voor de Joden omdat zij zich niet aan de regels van de Torah hielden. Op een van de spandoeken op de demonstratie stond: 'Jews are not Zionists; Zionists are not Jews, they are racists.'

 

Verschillende Israelische politici veroordeelden het gebruik van holocaust symbolen fel:

"Prisoner uniforms and yellow badges with the word 'Jew' written in German are appalling and shocking," leader of the Labor Party breakaway party Independence Barak said in a statement issued Sunday morning. "The use of the yellow badge and young children holding their hands up in defeat is crossing the line."

RP

------------

 

Orthodoxe joden vergelijken Israël met nazi's

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3101081/2012/01/01/Orthodoxe-joden-vergelijken-Israel-met-nazi-s.dhtml

ANP/Redactie − 01/01/12, 08:36 

 

Ongeveer 1500 ultraorthodoxe joden hebben zaterdag in Jeruzalem geprotesteerd en de Israëlische staat vergeleken met Nazi-Duitsland. Dat meldde de Israëlische krant Jerusalem Post.

'Wat hier gebeurt, is precies wat er in Duitsland is gebeurd', aldus een van de deelnemers. De mannen en jongens, zogenoemde haredim, zijn boos over de vermeende 'onderdrukking en opruiing' door de seculiere gemeenschap in Israël. Tientallen droegen kampkleding en de gele Jodenster, het symbool van de Jodenvervolging.

Protestmars

De onenigheid tussen seculiere en ultraorthodoxe Israëliers is de afgelopen tijd een paar keer aan de oppervlakte gekomen. Zo deden duizenden Israëliërs dinsdag mee aan een protestmars tegen religieus fanatisme en discriminatie van vrouwen in de plaats Beit Shemesh.

President van Israël Shimon Peres riep op om mee te doen aan dat protest. 'Iedereen, religieuzen, seculieren, conservatieven, moet het karakter van de staat Israël verdedigen tegen een minderheid die onze nationale solidariteit probeert kapot te maken.'

In Beit Shemesh ontstonden eerder rellen nadat een 8-jarig meisje tegen een tv-zender had gezegd dat ultraorthodoxe Joden haar hadden bespuugd en uitgescholden voor hoer. De haredim eisen dat meisjes en vrouwen zich in 'gepaste' kleding hullen en zich niet mengen onder mannen.

Sommige ultraorthodoxe joden vinden echter juist dat de staat Israël hen belet om te leven volgens hun geloof. Ze zeggen dat ze gemarginaliseerd worden.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten