dinsdag 22 november 2011

Israëlische vrouwen steunen naaktactie Egyptische blogger Aliaa el-Mahdy

 
Voor een Egyptische vrouw een zeer moedige aktie: naakt op internet gaan staan als protest tegen islamitisch extremisme!
De Israelische aktie is sympathiek op zich, hoewel het in de Arabische wereld niet direct als aanbeveling geldt om door Israeli's gesteund te worden.
Een vervolgaktie voor de vrouwen zou kunnen zijn om zo een wandeling te maken door Mea Shearim in Jeruzalem, want in eigen land valt helaas ook nog wat te bevechten qua vrouwenrechten...
 
Wouter
___________
 

Israëlische vrouwen steunen naaktactie Egyptische blogger Aliaa el-Mahdy

Deze Israëlische vrouwen steunen de Egyptische blogger Aliaa Magda Elmahdy, die naakt poseerde uit protest tegen islamistisch extremisme in Egypte. Foto Reuters / Anat Cohen

door Hans Klis

http://www.nrc.nl/nieuws/2011/11/20/israelische-vrouwen-steunen-naaktactie-egyptische-blogger-aliaa-el-mahdy/ 

 

Zo'n veertig Israëlische vrouwen gingen gisteren uit de kleren uit solidariteit met de Egyptische blogger Aliaa el-Mahdy. Die laatste plaatste een naaktfoto van zichzelf op haar blog waarna een officiële klacht tegen haar werd ingediend omdat zij de morele regels in Egypte zou hebben overtreden en haar lezers aangezet zou hebben tot onfatsoenlijkheid. 

 

Mahdy uit met het plaatsen van de foto haar onvrede over het islamitisch extremisme in Egypte en voert zij actie voor de vrijheid van meningsuiting. Mahdy: 

 

"Ik ben niet bang om een vrouw te zijn in een samenleving waar vrouwen alleen maar seksobjecten zijn die dagelijks worden lastiggevallen door mannen die niets weten van seks of het belang van een vrouw. De foto is een uiting van mijn expressie en ik zie het menselijk lichaam als de beste artistieke expressie daarvan. Ik nam de foto zelf met een timer."

De blogger kreeg veel kritiek voor haar actie en werd zelfs bedreigd. Een groep islamitische geleerden onderzoekt nu of Mahdy berecht kan worden onder de sharia, de islamitische wetgeving. 

 

De Israëlische vrouwen die zich gisteren ook bloot, maar zonder overigens hun edele delen te laten zien, lieten fotograferen steunen Mahdy. Met een spandoek waarop staat "liefde zonder limiet" en "eerbetoon aan Aliaa el-Mahdy, zusters in Israël", steunen ze de Egyptische blogger, maar willen zij ook een politiek signaal in eigen land uitzenden, schrijft Ynetnews.com. 

 

De Israëlische Or Tepler organiseerde de Israëlische blootactie om "op een niet-gewelddadige manier" te laten zien "onze steun" te geven aan "een vrouw zoals wij: jong, ambitieus, met dromen en een overduidelijk gevoel voor humor." De 28-jarige Teplar was afgelopen zomer ook actief bij de massale demonstraties in Israël tegen de stijgende kosten van het levensonderhoud. Volgens haar vertegenwoordigen regeringen, ook in eigen land, niet "de verlichte, simpele mensen die vrede willen."

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten