zondag 28 augustus 2011

Demonstraties in Israël voor vrijlating door Hamas gegijzelde soldaat Gilad Shilat

 
Vandaag was de 25ste verjaardag van Gilad Shalit, de Israelische dienstplichtige soldaat die al ruim 5 jaar gegijzeld wordt door Hamas in de Gazastrook.
In Den Haag werd afgelopen woensdag al gedemonstreerd voor zijn vrijlating (verslag volgt nog), met een opkomst van zo'n 100 demonstranten niet onaanzienlijk.
 
Zie ook de video van Stand With Us: Give Two Minutes to Gilad Shalit (met petitie).
 
De tegenpartij wijst dan altijd op de vele duizenden Palestijnen die in Israelische gevangenissen zitten. Dat is geen vergelijking: het leeuwendeel daarvan is berecht en zit een straf uit voor terroristische activiteiten of 'banale' vergrijpen als autodiefstal. Zij hebben allerhande rechten zoals het in een rechtstaat betaamt, kunnen bezoek ontvangen en weten wanneer ze weer vrijkomen.
Dat neemt niet weg dat er ook aan Israelische zijde misstanden zijn. Eergisteren berichtte The Independent nog over Palestijnse tieners, sommigen pas 12 jaar, die door Israelische militairen midden in de nacht van hun bed worden gelicht en meegenomen, en vervolgens langdurig worden ondervraagd en geïntimideerd, omdat ze bij demonstraties stenen zouden hebben gegooid. Het lijkt de ondervragers vooral te doen om via deze kinderen de echte terroristen op het spoor te komen, maar betrouwbare informatie kan deze methode nauwelijks opleveren. Of men hoopt ze zo af te schrikken van verdere gewelddadigheden, maar de kans lijkt groot dat zulke grove methoden eerder averechts werken...
 
Wouter
____________
 

Demonstraties in Israël voor vrijlating door Hamas gegijzelde soldaat Gilad Shilat

Ruim tweehonderd mensen demonstreerden vanavond bij het Erez-terminal in Israël bij de grensovergang naar de Gazastrook voor de vrijlating van de in 2006 door Hamas gevangen genomen soldaat Gilad Shalit. De Israëlische soldaat werd vandaag 25 jaar.

Tijdens deze demonstratie beschuldigde de vader van Shalit, Noam Shalit, de Israëlische regering ervan zijn zoon "vergeten" te hebben. Volgens de rabbijn van Tel Aviv, Israel Meir Lau, moeten de Verenigde Naties ingrijpen om Shalit vrij te krijgen, die al vijf jaar "de last van de Israëlische strijd tegen de terroristische organisatie Hamas op zijn schouders draagt". Lau heeft al aangegeven om de plaats van Shalit in te nemen als gijzelaar.

Eerder vandaag verzamelden zich al honderden Israëliërs in de buurt van het aan de Gazastrook grenzende Kerem Shalom waar Shalit ruim vijf jaar geleden werd gegijzeld. De ouders van Shalit namen vanochtend ook deel aan een demonstratie voor het kantoor van premier Benjamin Netanyahu.

De Franse president Nicolas Sarkozy stuurde een brief aan de gegijzelde soldaat, die ook de Franse nationaliteit heeft, waarin hij benadrukt dat "Frankrijk" hem niet "vergeten is". Aan zijn ouders stuurde de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppe, dat Frankrijk "er alles aan zal doen" om hun zoon vrij te krijgen, meldt persbureau AFP.

De regering van Israël voert al jaren indirecte onderhandelingen met Hamas over de vrijlating van de Israëlische soldaat. Hamas wil in ruil voor het laten gaan van Shalit onder andere dat duizenden Palestijnse gevangenen in Israël op vrije voeten worden gesteld. Op 25 juni was het precies vijf jaar dat de Israëlische militair gegijzeld wordt door Hamas.

De laatste keer dat iets van Shalit werd vernomen was in oktober 2009. Toen gaf Hamas onderstaande videoboodschap van de soldaat vrij.

http://www.youtube.com/watch?v=fsD6nAbD5LI&feature=player_embedded

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten