dinsdag 9 augustus 2011

De Israelische lente en de Syrische herfst

 

Vergelijk de video's van de protesten in Israel eens met wat er over Syrië naar buiten komt. In Syrië worden vreedzame demonstranten beschoten, opgepakt en gemarteld. De staat treedt steeds harder op tegen de demonstranten, zodat nu zelfs andere Arabische staten hun onvrde uiten en Syrië tot de orde roepen. Verschillende steden worden door het leger met tanks en vliegtuigen aangevallen. In Israel kamperen ze op Rothschild Boulevard en zingen en dansen zonder dat er politie of leger in zicht is. Ook tijdens een grote demonstratie een paar dagen geleden in steden in het hele land niks van ongeregeldheden gehoord. De regering heeft overigens inmiddels hervormingen aangekondigd en een commissie benoemd:

 

Netanyahu said that Trajtenberg's panel will submit recommendations on the following issues: "One, a change in priorities, with the goal of easing the economic burdens on Israel's citizens. Two, a change in the mix of tax payments. Three, expanding access to social services. Four, increasing competition and efficiency in the goods and services markets, with the goal of reducing prices. Five, implementing the housing plan we've already launched." http://www.haaretz.com/news/national/netanyahu-vows-to-ease-economic-burden-on-israeli-citizens-1.377652

 

Of de demonstranten daarmee tevreden zullen zijn betwijfel ik. Ik heb zelf Israeli's al vaker horen klagen over onbetaalbare huren, vooral in Tel Aviv, en over de moeite die het kost om de eindjes aan elkaar te knopen. Terwijl de prijzen in de supermarkt mintens zo hoog zijn als bij ons, verdient men een stuk minder. Uitkeringen zijn veel lager en absoluut onvoldoende om van te leven. De verschillen in welvaart zijn aanzienlijk. 

 

RP

----------- 

 

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Yj-Uo5mpAD0

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten