dinsdag 26 juli 2011

Meer bewijs dat Gaza niet verhongert

 

Meer bewijs dat Gaza niet verhongert

http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/959

Donderdag, 10 Juni 2010 18:46

Uitgebreide analyse van de situatie in Gaza toont dat het grondgebied goed voorzien is en geen gevangenis is, schrijven bezoekende journalisten eenstemmig

De internationale gemeenschap blijft vasthouden aan het idee dat de Gazastrook een land van ellende is, waar hongersnood bijna elk gezin in zijn greep heeft. Vergelijkingen met de concentratiekampen in de Tweede Wereldoorlog zijn populair.

Maar een van de gevolgen van de recente mislukte "humanitaire hulpvloot" naar de Gazastrook is, dat steeds meer journalisten en onderzoekers naar de situatie in Gaza kijken en ontdekken dat het niet echt overeen komt met wat er over wordt geschreven.

We hebben vorige maand al geschreven over de manier waarop correspondent Tom Gross van de National Post (Canada) in Gaza gastronomische restaurants en een zwembad met olympische afmetingen ontdekte. Luitenant-kolonel (bd) Jonathan D. Halevi van het Institute for Contemporary Affairs in Jeruzalem heeft een uitgebreid verslag opgesteld over de situatie in Gaza, waarin een aantal citaten uit de algemene en de Arabische pers die erkennen dat Gaza niet verhongert, en is niet slechter af dan waar dan ook in het Midden-Oosten.

Janine Zacharia schreeft in haar verslag in de Washington Post van 3 juni: "Als je de belangrijkste verkeersader van Gaza stad - Salah al-Din Street - uitloopt, zie je levensmiddlenwinkels, van muur-tot-muur gevuld met alles, van verse Israëlische yoghurt en hummus, Cocoa Puffs (cerials), gesmokkeld vanuit Egypte. Apotheken zijn goed voorzien, zoals typische Amerikaanse apotheek".

Eerder in het jaar had het de Palestijnse persbureau Ma'an, gevestigd in Bethlehem, gemeld dat "de markten in Gaza verzadigd zijn met goederen".

Om dit duidelijk te maken nam Halevi een lijst op van de Israëlische coördinator van Overheidsactiviteiten in de Gebieden, met wat Israël naar Gaza heeft gestuurd in 2009 (in aanvulling op hetgeen werd gesmokkeld of in de particuliere sector het land binnenkwam):

·        Gezondheidszorg: 4.883 ton medische apparatuur en medicijnen kwam Gaza dat jaar binnen, in overleg met de Palestijnse Autoriteit en de internationale agentschappen;

·        Elektriciteit: Israël bleef elektriciteit aan Gaza leveren vanuit de elektriciteitscentrale in Ashkelon. Daarnaast zijn 41 vrachtwagenladingen overgedragen met materiaal voor het onderhoud van de elektrische installaties in Gaza. Tussen april en oktober 2009 heeft Siemens onderhoudswerkzaamheden verricht aan het elektrische netwerk in Gaza, waaraan meer dan 100 miljoen liter diesel werd geleverd voor de bedrijfsvoering.

·        Communicatie: 45 vrachtwagenladingen met communicatie-apparatuur gingen naar Gaza op verzoek van de Palestijnse Autoriteit.

·        Water en riolering: 95 vrachtwagenladingen met apparatuur voor water en riolering, alsmede 3720 ton chloor voor waterzuivering, werden in 2009 overgedragen.

·        De private-sector: 77 procent van de inhoud van vrachtwagens die in 2009 naar Gaza gingen, was voor de particuliere sector. 257 Palestijnse zakenlieden verlieten Gaza en gingen naar Israël, de Westelijke Jordaanoever en het buitenland. 10.871 stuks vee werden overgebracht naar Gaza, voornamelijk voor de Ramadan en Eid al-Adha feestdagen. Ter voorbereiding voor de winter, was 3.607 ton glas voor ramen overgebracht naar Gaza.

·        Geld: Meer dan 1,1 miljard NIS (ongeveer 300 miljoen dollar) werd in 2009 overgedragen naar de Gazastrook om salarissen te betalen en de activiteiten van internationale organisaties. Daarnaast werd voor 40 miljoen NIS (ongeveer 10 miljoen dollar) aan versleten bankbiljetten vervangen.

·        Humanitaire hulp: 141.390 ton humanitaire hulp werd overgedragen door de internationale gemeenschap via Israël, waaronder 115.043 ton voedsel en 2.990 ton geneesmiddelen en medische apparatuur.

·        UNRWA: 3.282.000 liter benzine en diesel werden overgebracht voor gebruik door de UNRWA. Bovendien werd speciale apparatuur voor de zomerkampen, inclusief zwembaden, ijsmachines, muziekinstrumenten, apparatuur voor sport overgedragen aan de UNRWA.

·        Export van landbouwproducten: De export van bloemen en aardbeien werd goedgekeurd als onderdeel van een gezamenlijk project met de regering van Nederland. Sinds het begin van het project werden meer dan 7 miljoen bloemen en 54 ton aardbeien uitgevoerd.

Israël handhaaft inderdaad een strikte blokkade van de Gazastrook, om zijn Hamas leiders die goederen te ontzeggen die gebruikt zouden kunnen worden bij de vervaardiging van oorlogswapens. Maar Israël beperkt niet de invoer van andere goederen, en laat in feite dagelijks het vervoer van grote hoeveelheden humanitaire hulp toe - goederen die de inwoners van Gaza vrij zouden ontvangen, tenminste, als Hamas zou stoppen met stelen.

Halevi reageerde ook op de bewering, dat zelfs als de Israëlische blokkade geen hongersnood veroorzaakt, deze in wezen een goed voorziende gevangenis heeft geschapen voor 1,5 miljoen Palestijnen. Halevi merkte op, dat de grensovergangen van Gaza niet gesloten zijn, noch ooit gesloten zijn geweest, voor het vertrek of de binnenkomst van de lokale Palestijnen. Natuurlijk is, omdat er een andere natie aan de andere kant van die grensovergangen is, coördinatie met de autoriteiten vereist, maar dat is niet anders dan een burger die een visum aanvraagt om een naburige staat te bezoeken.

In de afgelopen vijf jaar keurden Israël en Egypte 98 procent goed van de verzoeken om een vergunning om de grens van Gaza over te steken. In 2009 verlieten 10.544 Palestijnen Gaza voor medische behandeling in Israël, 147 studenten gingen naar het buitenland voor studie, 374 christenen verlieten Gaza om Kerstfeest te vieren in Israël en Bethlehem, en in de Gazastrook wonende leden van het Palestijnse voetbalteam verlieten regelmatig de kuststrook om deel te nemen aan wedstrijden met buitenlandse teams. De weinige afwijzingen zijn echter de enige zaken die media-aandacht krijgen.

Lees Halevi volledige rapport:  http://www.jcpa.org/JCPA/Templates/ShowPage.asp?DBID=1&TMID=111&LNGID=1&FID=377&PID=0&IID=4123

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten