vrijdag 22 oktober 2010

CIDI doet aangifte van antisemitische rap op YouTube

 
Ik kan hier kort over zijn: er zijn wel degelijk mooie rapnummers die over het (vaak harde) leven gaan en zelfs over dromen van een betere wereld, maar er zijn er heel veel (zo lijkt het tenminste) die gewoon plat of ronduit walgelijk zijn. Dit zal niet de eerste of de laatste strafbare rap zijn.
 
Abby
-----------------------------------------------------------

Van de Twitter van  :
 
Niet na waarschuwing, maar pas na aangifte van verwijdert rap. Aangifte wordt niet ingetrokken
 
-----------------------------------------------------------

CIDI doet aangifte van antisemitische rap

Thu 21-10-2010

CIDI heeft aangifte gedaan tegen de uploader van de antisemitische haatrap "Ren vieze Jood" op het gratis videokanaal YouTube.
De rapper, die zich een 'Mokro met een gun' noemt, beschrijft in detail de moord op vier joden in Beverwijk ('een feestdag'), geïllustreerd door een gewelddadige cartoon. Het filmpje is intussen ruim 6600 keer bekeken. Bij CIDI kwamen klachten binnen van mensen die het beledigend en bedreigend vonden. YouTube reageerde niet op verzoeken de video te verwijderen.

Dit is niet de eerste keer dat YouTube niet reageert op verzoeken tot verwijdering.
Het videokanaal maakt het gebruikers bijzonder moeilijk haatmateriaal te melden. Tot voor kort konden alleen ingelogde accounthouders de knop zien om dit doen. Ook nu dit is verbeterd, heeft het doen van een melding meestal geen enkel resultaat.

Het filmpje lokte bovendien zeer foute reacties uit, waarvan slechts een klein deel verwijderd is. Een reactie als 'ha ha ha kankerjood, hoe was het in de jaren '40 voor je pa en opa?', gevolgd door een obscene toevoeging, blijft maandenlang staan.

Het gratis uploadkanaal levert een populaire service, maar YouTube moet zorgen voor een goede werking van het zelfregulerend mechanisme, waarbij kijkers kunnen waarschuwen tegen discriminerend materiaal.

Update: Na publiciteit in onder meer de Telegraaf en Spits heeft YouTube nu eindelijk het filmpje verwijderd. Maar YouTube moet niet alleen reageren op publiciteit. Ook als gebruikers strafbare haatfilms melden behoort YouTube te luisteren en te reageren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten