woensdag 3 september 2014

Nieuwe nederzetting geen constructieve reactie op tienermoord

 

Op 1 juli begonnen kolonisten al enkele nieuwe buitenposten te stichten in reactie op de ontvoering en moord van de drie tieners, nu heeft de regering er officieel beleid van gemaakt, ondanks protesten van enkele kabinetsleden (waaronder Livni). Ook het CIDI is hiertegen gekant.

 

Wouter

___________

 

 

Nieuwe nederzetting geen constructieve reactie op tienermoord

http://www.cidi.nl/nieuwe-nederzetting-geen-constructieve-reactie-op-tienermoord/

IN UNCATEGORIZED / DOOR ELISE FRIEDMANN / OP 01/09/2014 OM 19:41 / TAGS: CIDI, NEDERZETTINGEN, PALESTIJNEN, VS,WESTBANK

 

Israels plan om vierhonderd hectare grond op de Westelijke Jordaanoever te nationaliseren om daar een nederzetting te bouwen is een contraproductieve reactie op de ontvoering en moord op drie Joodse tieners in juni dit jaar. De maatregel zou, als hij werd uitgevoerd, zowel de kansen op een tweestatenoplossing als de positie van Abbas bij diens achterban verzwakken.
“Het is te hopen dat het gaat om loze retoriek en dat de plannen niet uitgevoerd worden,” zegt CIDI-directeur Esther Voet in reactie op de aankondiging van deze plannen zondag.

Het gebied waar het om gaat ligt in de buurt van Gush Etzion, vlakbij de plaats waar de tieners werden gekidnapt en op de plaats die wordt aangeduid als Gva’ot. Plannen om hier een nederzetting te bouwen staan al in de ijskast sinds 2000, omdat hierdoor de  situatie rond Gush Etzion zou veranderen. Er zou ook een strook land langs de groene lijn worden geannexeerd.

In besprekingen over landruil wordt het Gush Etzioblok als minst controversieel gezien. Doorgaans wordt ervan uitgegaan dat dit blok, zoals het nu is, bij Israel zal komen bij een vredesovereenkomst op basis van landruil. Maar de nu aangekondigde plannen zouden op onderhandelingen vooruit lopen en het zou bovendien de eerste keer in lange tijd zijn dat Israel een nieuwe nederzetting bouwde.

Israel beperkt de bouw in nederzettingen al jaren tot het bouwen van huizen binnen de grenzen van al bestaande nederzettingen, om woonruimte te scheppen voor  de ‘natuurlijke groei’ van bewoners.  Volgens Arutz 7  heeft Netanyahu sinds mei dit jaar een ‘onofficiële bouwstop in de gebieden’ in acht genomen. De aankondiging van zondag werd breed bekritiseerd in Israel, onder meer door minister Livni die waarschuwde dat hij Israel zou schaden. Ook de VS en diverse andere landen veroordeelden het plan en noemden het contraproductief.

CIDI pleit al jaren voor een bouwstop van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, buiten Jeruzalem. CIDI verwierp ook het plan van de Israelische regering om 3500 nieuwe huizen voor Israeli’s te bouwen in het omstreden E1-gebied tussen Jeruzalem en Ma’ale Adumim. Ook dit plan wordt met enige regelmaat aangekondigd, maar het is niet uitgevoerd.

Overigens kan de herbestemming van grond tot ‘staatsland’ niet zomaar plaatsvinden. Er dient een onderzoek aan vooraf te gaan om te zien of er geen Palestijnse eigendomsrechten op rusten. Volgens de verklaring van zondag is dat niet het geval. Maar tegenstanders hebben 45 dagen om in beroep te gaan tegen de maatregel. In het verleden hebben Israelische rechtbanken, inclusief de Hoge Rechtbank, bepaald dat land terug moest worden gegeven aan Palestijnen wanneer die konden aantonen dat de grond hun eigendom was – ook als intussen een ander er huizen op had gebouwd.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten