zaterdag 4 december 2010

Nederland schiet brandend Israel te hulp met blushelikopters

 
Nieuws ontwikkelt snel in tijden van crisis. Naar ik vernam uit welingelichte kringen waren vrienden van Israel vrijdagmiddag nog druk bezig om een oproep aan de Nederlandse regering te formuleren, toen bleek dat al was besloten om 4 blushelikopters te sturen. Nou ja, al? Vrijdagmorgen was al hulp uit zeker 5 andere landen in Israel aangekomen, en meer toegezegd. De Nederlandse bijdrage zal pas maandag aankomen; pessimisten vrezen dat ze dan nog hard nodig is...
 
Wouter
___________

 
Nederland schiet brandend Israel te hulp

vr 03-12-2010

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken komt Israel te hulp met blusapparatuur en manschappen. Dit gebeurt in samenwerking met het Ministerie van Defensie. Sinds gisteren zijn er contacten tussen de Nederlandse en Israelische regering over steun bij het bestrijden van de ernstige bosbrand die de omgeving van Haifa momenteel treft. Daarbij zijn al meer dan 40 personen omgekomen. Meer dan 20.000 personen werden geëvacueerd.

De Universiteit van Haifa is ontruimd en kan als de brand niet wordt gestopt in vlammen opgaan. Vele landen in de buurt zijn Israel al te hulp geschoten. Ook Turkije, waarmee Israel een gespannen relatie onderhoudt. Palestijnse brandweermannen helpen mee het vuur te bestrijden.

Nederland stuurt vier blushelikopters van de luchtmacht naar Israël. De ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Hans Hillen (Defensie) hebben dat vrijdag besloten.

De transporthelikopters van het type Cougar en Chinook vertrekken zaterdag naar Israël, waar ze naar verwachting maandag aankomen. Onder de helikopters worden flexibele watercontainers gehangen. De 'fire bucket' van de Cougar bevat 2.500 liter water, die van de Chinook bijna 10.000 liter. Er gaan drie Cougars en een Chinook naar Israël, aldus Defensie.

http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/Nederland-schiet-brandend-Israel-te-hulp.html

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten