dinsdag 6 december 2016

Staat New York zet vier Nederlandse bedrijven op de zwarte lijst wegens boycot van Israel

 

Of alle bedrijven terecht op deze boycotlijst staan is nog de vraag. Royal Haskoning heeft zich in 2013 teruggetrokken uit één project, betreffende waterzuivering in de Kidron vallei, die buiten de Groene Lijn ligt. Het bedrijf heeft nog steeds een kantoor in Israel (Netanya), dus ‘Israel boycotters’ wil ik ze niet noemen.

 

Wouter

____________________

Staat New York zet vier Nederlandse bedrijven op de zwarte lijst wegens boycot van Israel

IN ANDER NIEUWS / BY PAUL / ON 06/12/2016 AT 14:53 / TAGS: BDS, CIDI, VS

http://www.cidi.nl/staat-new-york-zet-vier-nederlandse-bedrijven-op-de-zwarte-lijst-wegens-boycot-van-israel/

 

De Amerikaanse staat New York heeft een lijst gepubliceerd van 13 bedrijven die zich schuldig zouden maken aan tegen Israel gerichte boycot-, desinvesterings- en sanctieactiviteiten (BDS).

Foto: Kevin P. Coughlin/Office of Governor Andrew M. Cuomo

 

Op de lijst ‘Institutions or Companies Determined to participate in Boycott, Divestment, or Sanctions Activity Targeting Israel’ staan ook de volgende Nederlandse bedrijven:

·         ASN Bank NV

·         Ingenieursbureau Royal Haskoning DHV

·         Triodos bank

·         Waterbedrijf Vitens NV

Haskoning, dat ook een kantoor heeft in Israel, heeft zich in 2013 op aanwijzing van het ministerie van het Nederlandse Buitenlandse Zaken uit een project in Jeruzalem teruggetrokken.

Op de lijst ontbreekt het pensioenfonds PGGM, dat in 2014 zijn investeringen uit Israel terugtrok.

Op 15 juni 2016 ondertekende de Gouverneur van New York, Andrew Cuomo, een ‘executive order’ waarin hij bedrijven die Israel boycotten zelf een boycot in het vooruitzicht stelt. In dat kader verplichtte de gouverneur zichzelf om binnen 180 dagen een zwarte lijst op te laten stellen met bedrijven die Israel boycotten.

Vanaf de publicatiedatum van de zwarte lijst hebben de daarin genoemde bedrijven 90 dagen de tijd om te bewijzen dat zij zich niet aan boycotacties tegen Israel schuldig maken. Als zij dat niet willen of kunnen, zullen zij vanaf dat moment door een volledige boycot van de Staat New York getroffen worden.

New York is de eerste staat die deze stap neemt. In de meeste andere Amerikaanse staten worden vergelijkbare maatregelen voorbereid tegen bedrijven die de Joodse staat boycotten. 

CIDI, Centrum Informatie en Documentatie Israel, zal in de toekomst scherp in de gaten blijven houden welke Nederlandse bedrijven tot BDS-activiteiten overgaan. Het CIDI zal niet aarzelen deze bedrijven publiekelijk ter verantwoording te roepen en breed aandacht voor hun handelen, ook bij de Amerikaanse autoriteiten, te vragen.

 

Bronnen:

Institutions or Companies Determined to Participate In Boycott, Divestment, or Sanctions Activity Targeting Israel, list of 2 December 2016:

Executive order van 15 juni 2016:

Nieuwsbericht op site gouverneur met Executive order van 15 juni 2016

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten