zaterdag 17 december 2016

Franse vredesconferentie uitgesteld

 

Wat ‘Parijs’ zich voorstelt van deze voorgenomen vredesconferentie, is nogal de vraag. Beide partijen zijn onwillig om voldoende water bij de wijn te doen om het enige kans van slagen te geven. Het ‘dreigement’ (als sanctie tegen Israel?!?) om bij verdere stagnatie tot erkenning van een Palestijnse staat over te gaan strijkt Netanyahu en co tegen de haren in, en zal voor Abbas juist een stimulans zijn de kont tegen de krib te gooien.

 

Wouter

______________

 

 

Franse vredesconferentie uitgesteld

in Israel / by Elkan van der Raaf / on 14/12/2016 at 16:14 / Tags: Israel, PA, Palestijnse staat, Vredesproces, VS

http://www.cidi.nl/franse-vredesconferentie-uitgesteld/

Volgens diverse bronnen heeft Frankrijk een voor eind deze maand geplande vredesconferentie over het Israelisch-Palestijns conflict uitgesteld. Naar verwachting wil Parijs de bijeenkomst nu in januari laten plaatsvinden, in ieder geval voor de presidentswisseling in de VS. Volgens een Palestijnse woordvoerder hebben de Fransen tot uitstel besloten om zich beter te kunnen voorbereiden. Dat lijkt niet de echte reden te zijn.

De Israelische premier Benjamin Netanyahu had al laten weten de conferentie niet te zullen bijwonen. Jeruzalem is vooral verbolgen over het ultimatum dat eraan is verbonden: dat Parijs bij verdere stagnatie van het vredesproces tot eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat zal overgaan. Volgens Netanyahu zal zo’n conferentie vrede niet dichterbij brengen. De Israelische premier verklaarde zich wel bereid om naar Parijs te komen teneinde zonder voorwaarden vooraf met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas te spreken.

Volgens de Palestijnse ambassadeur in Frankrijk, Salman El Herfi, zal de conferentie in januari hoe dan ook doorgaan, met of zonder Israel. In juni dit jaar waren er al voorbereidende besprekingen waarbij vertegenwoordigers van de EU, de VS, een aantal Arabische landen en de VN hun plannen voor vrede tussen Israel en de Palestijnen bespraken. Dat gebeurde zonder de aanwezigheid van vertegenwoordigers van Israel of de Palestijnse Autoriteit. Ook de Nederlandse regering steunt dit initiatief.

De vooral door Parijs gewenste vredesconferentie lijkt echter op losse schroeven te staan. Naast Israel’s waarschijnlijke afwezigheid is het nu ook onzeker of aankomend president Donald Trump het initiatief zal steunen.

Critici vinden het onjuist dat er sancties aan de onderhandelingen worden gesteld die alleen Israel treffen, terwijl vredesonderhandelingen tweerichtingsverkeer zijn. “Het is bij voorbaat bepaald dat een eventuele mislukking aan Israel te wijten is”, aldus een Israelische woordvoerder.


Foto: de Franse president François Hollande en Israelische premier Benjamin Netanyahu. Bron: Government Press Office Israel

Lees ook: France reportedly postpones Middle East peace conference , bron: YnetNews

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten