vrijdag 10 april 2015

Zo denkt Israël over het nucleaire akkoord met Iran

 

Er is in feite nog geen echt akkoord maar een 'raamovereenkomst', waar nogal wat 'details' van moeten worden uitgewerkt tot een werkelijk akkoord. Israel heeft zijn eisen op tafel gelegd. De kans dat die (gedeeltelijk) worden ingewilligd lijkt klein, zeker gezien het feit dat Iran van een paar dingen al heeft gezegd dat die onbespreekbaar zijn.

 

RP

-------------- 

 

Zo denkt Israël over het nucleaire akkoord met Iran

http://www.israeltoday.nl/NewsItem/tabid/381/nid/26399/Default.aspx

dinsdag 7 april 2015 |  Israel Today staf

·         

 

Israël reageerde maandag op de bewering van de Amerikaanse president Barack Obama, dat het akkoord dat hij met Iran bereikte de 'best beschikbare' oplossing is voor de regionale nucleaire crisis. In een briefing met buitenlandse journalisten benadrukte minister Yuval Steinitz (Internationale Zaken en Strategische Inlichtingen; foto) dat het standpunt van Obama gewoon 'verkeerd' is, en legde uit wat Israël als een beter bruikbare alternatieve benadering beschouwt.

Steinitz benadrukt dat Israël, evenals Amerika, de voorkeur geeft aan een diplomatieke oplossing voor de crisis en zou werken aan het verbeteren van de voorwaarden van het Amerikaanse voorstel. Maar hij verklaarde ook dat militaire actie tegen Iran 'op tafel' moet blijven.

Israël is zeer kritisch over de raamovereenkomst die Iran en de regering-Obama zijn overeengekomen. De Joodse Staat is ervan overtuigd, dat deze Teheran in staat zou stellen door te gaan met zijn actie, een nucleaire militaire macht te worden.

Iran en de Westerse mogendheden hebben tot 30 juni om een definitieve overeenkomst te bereiken, en Steinitz zei dat Israël gelooft dat als de tijd goed gebruikt wordt, op die datum een 'redelijker' overeenstemming kan worden bereikt. Hiertoe somde Steinitz een aantal eisen op, die Israël graag aan de onderhandelingstafel ziet voorgelegd, eisen die de 'gaten' in de huidige Amerikaanse voorstellen zouden dichten.

Het Israëlische pakket van eisen bestaat uit:

§  De stopzetting van alle onderzoek en ontwikkeling van geavanceerde centrifuges door Iran.

§  Een aanzienlijke reductie van het aantal centrifuges, om zo te voorkomen dat Iran van gedachten verandert en plotseling een atoombom bouwt.

§  Het sluiten van de uraniumverrijkingsfaciliteit in Fordow.

§  Volledige openbaarmaking van alle militaire aspecten van het nucleaire programma van Iran.

§  Een harde verplichting om alle verrijkte uranium naar buiten Iran te verplaatsen.

§  Het toestaan ​​van internationale inspecteurs om sites in Iran te onderzoeken, 'altijd en overal'.

Steinitz zei dat deze 'alternatieve' eisen niet waren bedoeld 'om de oorlog te verklaren aan Iran. Het is om de druk op Iran op te voeren en standvastig te zijn en te zorgen dat Iran serieuze concessies doet en een veel betere overeenkomst te bereiken.'

Iraanse langeafstandsraketten
Tijdens de presentatie wees de Israëlische minister er ook op, dat Iran zijn onderzoek en ontwikkeling van ballistische langeafstandsraketten sterk had uitgebreid, en vroeg zich af waarom de regering-Obama had nagelaten dit aspect van de totale Iraanse dreiging aan te pakken. Hij vroeg ook, gezien de schendingen van de vorige raamovereenkomst, hoe Washington van plan was om deze keer de Iraanse naleving te garanderen.

Dit waren zeker niet de enige vragen die Israël verontrustten.

§  Welke boodschap geeft het maken van concessies nu aan Iran, dat al jaren de besluiten van de VN-Veiligheidsraad met betrekking tot zijn nucleaire programma heeft genegeerd?

§  Was het Westen niet bezorgd, dat het akkoord van Lausanne een nucleaire wapenwedloop in het Midden-Oosten zou veroorzaken, in plaats van de verspreiding van atoomwapens te beknotten?

§  Wetend dat het niet is gelukt om te voorkomen dat Noord-Korea een kernwapenstaat werd, hoe kunnen we in het geval van Iran anders handelen?

Rekening houdend met al deze punten, zei Steinitz, dat Israël in de komende weken hard zou werken om de regering-Obama, het Amerikaanse Congres, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Rusland en andere wereldmachten ervan te overtuigen 'deze slechte overeenkomst niet te ondertekenen, of op zijn minst drastisch te veranderen of te repareren.'

Tenslotte benadrukte Steinitz dat Israël waardering had voor de geruststelling van president Obama deze week, dat Amerika altijd naast Israël staat tegenover elke Iraanse agressie. Een nucleair bewapend Iran zou echter 'een existentiële bedreiging voor Israël zijn. Niemand kan ons vertellen dat steun en hulp genoeg zijn om een ​​dergelijke bedreiging volledig te weerstaan ​​of te neutraliseren.'

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten