vrijdag 6 maart 2015

De muur waarover geen ophef is

 
Deze muur heb ik nog nooit op tv gezien, in tegenstelling tot de talloze reportages over de ‘muur’ (95% is een hek) op de Westbank. ‘Ja, maar die scheidt Palestijnen van hun eigen land’ denkt u nu wellicht. Ten eerste is dat maar zeer ten dele waar. De route is meermaals aangepast na uitspraken van het Israelische hooggerechtshof. Ten tweede is het geen grens maar een tijdelijke maatregel tegen terreur, waarbij Israel ook een deel van de Joodse gemeenschappen over de groene lijn wil beschermen. De status van die gemeenschappen moet in onderhandelingen worden bepaald, waarbij een deel wellicht zal worden uitgeruild tegen extra land voor de Palestijnen elders.
 
Maar veel kritiek op de ‘muur’ betreft ook gewoon het ding zelf: dat er zo’n hoge muur is gebouwd zou laten zien dat Israeli’s nog steeds een ‘gettomentaliteit’ hebben, dat ze nog zijn getraumatiseerd door de Holocaust en geobsedeerd door allemaal veelal denkbeeldige vijanden. Etc. Even voor de duidelijkheid: hoewel dit allemaal onzin is, klopt het natuurlijk wel dat het diep triest is dat er, overal in de wereld, zoveel muren staan om bevolkingsgroepen en landen van elkaar te scheiden.
 
Ik vraag mij af hoe mensen die er zo naar kijken deze muur verklaren, en of ze bereid zijn daar ook actie tegen te voeren, boycotinitiatieven tegen Egypte te ontplooien, de politiek onder druk zetten en mooie sappige reportages maken waarin Palestijnen vertellen hoe hun huis nu uitkijkt op deze vreselijke muur en hun winkeltjes niet meer lopen, hun grond niks meer waard is en ze hun vrienden of familie aan de overkant niet meer kunnen bezoeken.
 
RP
---------------
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten