woensdag 25 februari 2015

PA en PLO schuldig bevonden aan aanzet tot terrorisme

 

Ik moet nog zien dat de PA compensatie gaat betalen aan de slachtoffers en nabestaanden, maar het feit dat ze geld ontvangt van de Amerikaanse regering maakt het allemaal vrij bizar...

 

__________

 

PA en PLO schuldig bevonden aan aanzet tot terrorisme

http://israel-in-de-media.blogspot.nl/2015/02/pa-en-plo-schuldig-bevonden-aan-aanzet.html

Proces in New York veroordeelt de PA tot betaling van 655 miljoen dollar.

De uitspraak van de federale rechtbank in New York heeft de PA en PLO (mede)schuldig aan  en verantwoordelijk bevonden voor 6 terroristische aanslagen tussen 2002 en 2004 in Israel door Palestijnse terroristen, die handelden in opdracht van de Al Aqsa Martelaren Brigade en Hamas. De slachtoffers en nabestaanden, Amerikanen, krijgen 218 miljoen dollar, vermeerderd met een factor 3 vanwege de antiterrorismewet in de VS. Het proces heeft een lange aanloopperiode gekend doordat de PA voortdurend heeft geprobeerd het uit te stellen. Maar, nadat in november vorig jaar besloten was dat dit proces gevoerd kon worden, is gisteren de uitspraak in New York geweest. De argumenten van de PA, dat zij niet verantwoordelijk was en zelfs de aanslagen veroordeelde, werden niet geaccepteerd onder andere doordat de terroristen en hun familie tot op de dag van vandaag een pensioen ontvangen dat hoger is naarmate de aanslag ernstiger was. Ook werden aanslagplegers die in Israelische gevangenissen zaten door de PA gepromoveerd in functie.

De consekwenties voor de PA zijn aanzienlijk. Niet alleen zal het geld opgehoest moeten worden, wat niet mee zal vallen (Misschien dat hun Arabische olievriendjes ze kunnen helpen), maar de reputatie van de PA heeft een gevoelige knak geleden nu de officiele regering verbonden is met terrorisme. Dat kan nog andere financiele gevolgen hebben, want het is bij wet in Amerika verboden bij te dragen aan terroristische organisaties en er is gebleken dat die pensioenen voor terroristen en familie voor een groot deel door Amerika betaald zijn. Dit zou nog wel eens een staartje kunnen krijgen.

Maar een ander gevolg is dat de PA politiek gezien gehavend is door de uitspraak. Er kleeft nu bij alles terrorisme aan de PA. Dit wordt versterkt door het feit dat de eenheidsregering met Hamas nog steeds bestaat en Hamas gewoon weer op de terrorismelijst staat en ook duidelijk terrorisme uitvoert en vooral ook propageert. In het verleden heeft de PA gezegd dat ze sinds de Oslo-accoorden geen terrorisme heeft bedreven, ondanks het feit dat er door menigeen vanuit werd gegaan dat Arafat betrokken was in het geweld van de Tweede Intifada. Nu echter is Abbas zelf schuldig aan terrorisme waarvan hij Israel zo graag wil beschuldigen. Until now, the PA president had no personal risk going to the ICC, as the Gaza war at most, put Israel and Hamas at risk.

De gang van Abbas naar het ICC wordt nu een andere zaak, nu hij zelf van terrorisme is beschuldigd. Bovendien kleeft aan het ICC niet de biasstatus tegen Israel zoals bij UNWRA, de Algemene Vergadering van de VN, en de VN-Mensenrechtenraad. Het ICC wordt als puur professioneel juridisch ervaren zonder dat al die moslimstaten en hun ongebonden vrienden dit hof direct kunnen beinvloeden. Israel kan nu duidelijk maken dat een gang naar het ICC voor Abbas wel eens als een boemerang terug kan komen bij de PA.

De PA zal in hoger beroep gaan, maar deze uitspraak is een opsteker voor Israel.

 

MS

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten