maandag 19 januari 2015

Complottheorieën wijd verspreid

 

Complottheorieën zie je helaas ook in rechtse en pro-Israel hoek, waar vaak de islam en de ‘islamisering’ overal de schuld van krijgt, en anders wel Brussel, de Bilderberg conferentie, de Vrijmetselarij en, jawel, de Rothschilds die dit alles financieren. In christelijke kring wordt dit denken dan soms nog aangevuld met Eindtijd profetieën, waarbij alleen zij die Jezus erkennen als de zoon van God, gered zullen worden. Dat dit soort onzin ook in pro-Israel kringen wordt geuit is een gotspe, maar het laat wel de aantrekkelijkheid van complottheorieën zien: een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor alle problemen, onrecht en ellende in de wereld.

 

RP

--------------

 

Complottheorieën wijd verspreid.

Complotdenken kan zomaar in een krant opduiken.

Bron: Israël in de media 

Complottheorieen zijn niet alleen van vandaag. Al in de middeleeuwen en alle daarop volgende eeuwen vind je complottheorieen.

Na 9/11 bloeide dit fenomeen hoog op zowel in de moslimlanden als in bepaalde kringen in het Westen. Joden zouden de aanslag in New York hebben gepland om allerlei obscure redenen. Een echte aanhanger van de 9/11-complottheorie is de vorig jaar afgetreden VN vertegenwoordiger Richard Falk (een Amerikaan met universitaire opleiding!). Hij zag (en waarschijnlijk ziet) overal de hand van Israel achter.  Ook de Turkse bijdrage aan complotdenken beleeft goede tijden. Naast Erdogan en zijn minister-president heeft ook de burgemeester van Ankara een duit in het zakje gedaan: ‘Mossad Inflames Islamophobia by Causing Such Incidents:’ Anti-Semitic Ankara Mayor Blames Paris Terror on Israel

In de hele Arabische wereld zijn deze dagen dit soort onzinverhalen te horen, want ‘iedereen begrijpt toch dat de terreur niet van de moslims komt, maar in werkelijkheid zijn de Joden de echte aanstichters en proberen zij op deze manier de moslims zwart te maken’. Zo twitterde de hoge ambtenaar van het ministerie van veiligheid Yasmina Haifi begin augustus dit jaar dat het duidelijk was dat het een om een Joodse samenzwering ging als het om ISIS ging ( ISIS is complot van zionisten ). Moslims zouden nooit zoiets als ISIS kunnen oprichten.. Haifi was niet zomaar een ambtenaartje maar een hoge beleidsmedewerker en  was behalve ambtenaar op het ministerie tevens woordvoerder van het Actiecomité Herstel van Vertrouwen, dat namens bewoners van de Schilderswijk in Den Haag klachten verzamelde over de politie. Ook was ze volgens haar LinkedIn lid van de PvdA Scoutingscommissie. Zij had de inlichtingen over de Joden en hun opzet van ISIS  zelf op internet gelezen en weigerde de bewering in te trekken. Gevolg was dat het ministerie haar ontsloeg en zij uit de PvdA ging.

Deze vrouw is in Nederland opgevoed, heeft er scholen en universiteit doorlopen. We moeten dus niet opkijken als minder goed opgeleide moslims met dezelfde onzin komen. En dat doen ze. Na de aanslagen in Parijs kon je in interviews op straat overal horen over de aanstichters van de moordpartijen: Israel, Mossad, Joden.

Deze complottheorie was ook al overgenomen door de International Business Times; zij kwamen er zelf achter en publiceerden een excuus en haalden het betreffende artikel ofline:

Regret Publishing Erroneous Article

EDITOR'S NOTE:
A story reporting on conspiracy theorists who allege a link between Israeli intelligence and the Paris shootings should never have been published and we have therefore removed it from our site. The story was beneath our standards and we apologize for this basic lapse in judgement

Je vraagt je af  wie er in die redactie zit dat het artikel online kon verschijnen, maar het verhaal van Haifi maakt duidelijk dat wij alert moeten blijven, want voor je het weet maken mensen met dit soort ideeën onze kranten en radio/tv uitzendingen en zitten ze in het parlement.

 

MS

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten