woensdag 12 november 2014

Vrouw vermoord, twee anderen gewond bij aanslag op Westelijke Jordaanoever

 

Op Nieuwsuur had Bertus Hendriks (voorheen Palestina Komitee) het over aanslagen van individuen ('lone wolfs'), maar Islamitische Jihad heeft van onderstaande aanslagen wel de verantwoordelijkheid opgeëist.

 

_______________

 

Vrouw vermoord, twee anderen gewond bij aanslag op Westelijke Jordaanoever

in Israel / door Mike Durand / op 11/11/2014 om 12:19

Bij een aanslag afgelopen maandag op de Westelijke Jordaanoever is een 26-jarige vrouw met messteken om het leven gebracht. Twee anderen raakten bij de aanslag gewond. De aanslag vond plaats bij een liftplek, vlakbij de nederzetting Alon Shvut, in het gebied Gush Etzion. De dader werd neergeschoten door een bewaker van de nederzetting. De man was volgens Shin Bet een 30-jarige Palestijn uit Nablus en lid van de terreurorganisatie Islamic Jihad.

Het 26-jarige dodelijke slachtoffer van de aanslag bij Alon Shvut werd geïdentificeerd als Dalia Lamkos, inwoner van de nederzetting Tekoa. De twee gewonden waren een 26-jarige en een 50-jarige man. Het eerste slachtoffer was in zijn buik geraakt en de tweede was in zijn gezicht gestoken. Beide gewonde mannen liggen in een ziekenhuis in Jeruzalem en zijn buiten levensgevaar. 

Beelden na de aanslag in Gush Etzion. Bron: Youtube, tazpit

Dalia Lamkos werkte als ergotherapeut in Kiryat Gat en ging vaak liftend naar haar werk. Acht jaar geleden was zij in dezelfde omgeving ook al het slachtoffer van een aanslag met een mes, toen ze aan het liften was. Toentertijd was ze één van de twee slachtoffers die gewond raakten bij de aanslag. Daarover zei ze destijds: "Ik was één van de twee mensen die neergestoken werd. Gelukkig was ik niet zwaargewond, en met de hulp van God, hoop ik dat het andere slachtoffer snel hersteld." 

De dader van de aanslag bij Alon Shvut was volgens de Israëlische geheime dienst, Shin Bet, een 30-jarige Palestijn uit Nablus. De man heet Maher Hamdi A-Shalmon en is lid van de terreurorganisatie Islamic Jihad. De organisatie heeft inmiddels ook al de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Hashalmon zat tussen 2000 en 2005 ook al vast in een Israëlische gevangenis, voor het gooien van een brandbom naar Israëlische troepen. Volgens Palestijnse media zijn de broer en zwager van de dader inmiddels ook opgepakt door de IDF. 

De aanslag op de Westelijke Jordaanoever, was al de tweede terreuraanslag van afgelopen maandag. Eerder werd de 20-jarige Israëlische soldaat Almog Shiloni met messteken vermoord in Tel Aviv. De dader van deze aanslag was de Palestijn Noor Aladin Abu Hashiya, afkomstig uit het vluchtelingenkamp Askar, vlakbij Nablus. Ook hier heeft de IDF verschillende familieleden van de dader opgepakt.

(Lees ook dit artikel over aanslag in Tel Aviv en aanhoudende onrust in Israël)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Islamitische Jihad eist aanslagen op

in Israel / door Mike Durand / op 11/11/2014 om 12:24

De extremistische Islamitische Jihad heeft de dodelijke aanslagen van maandag, 10 november, opgeëist. Volgens politiewoordvoerder Mickey Rosenfeld worden er vandaag in steden als Tel Aviv en Jeruzalem veel extra politie en veiligheidstroepen ingezet om mogelijke herhalingen te voorkomen. Ook zet het Israelische leger meer troepen in op de Westbank om de rust te bewaren.

Maandagochtend vond de eerste aanslag plaats op een treinstation in Tel Aviv. Noor Aladin Khaled Saed Abu Hashiya, 18, uit Askar bij Nablus, trekt rond het middaguur een lang keukenmes. Hij steekt luchtmachtsergeant Almog Shiloni, 20, meerdere keren in het bovenlichaam en probeert daarna zijn wapen te stelen. Te hulp geschoten burgers proberen Hashiya tegen te houden. Hij laat zijn mes vallen na een klap en vlucht. Dezelfde dag nog wordt hij gearresteerd.
Shiloni overleed maandagavond aan zijn verwondingen. Hij wordt vanmiddag begraven.

Rond een uur of vijf vond de tweede aanslag plaats. Een Palestijn rijdt in op mensen die op de bus wachten bij Gush Etzion, stapt uit en begint mensen neer te steken. Dalia Lamkus, 26, wordt doodgestoken, twee anderen gewond. De dader, Maher Hamdi Hashalmon uit Hebron, 30, wordt neergeschoten en gearresteerd. Hij is lid van de (shi'itische) Islamitische Jihad, dat beide aanslagen claimt.

Opvallend is dat op dezelfde plek deze zomer de drie Israelische tieners Gilad Shaer, Naftali Frenkel en Eyal Yifrah werden gekidnapt en later vermoord.

Foto: Slachtoffer Almog Shiloni (l), rechts van hem zijn tweelingbroer.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten