donderdag 4 september 2014

Antisemitisme - Breekpunt: "Khalil, doe me een lol" (De Groene)

 

Een artikel in De Groene dat dezelfde punten raakt als waar Ratna en ik vandaag over schreven op The Post Online.

 

Wouter

__________________

 

woensdag 27 augustus 2014

Antisemitisme - Breekpunt

Khalil, doe me een lol

http://www.groene.nl/artikel/khalil-doe-me-een-lol#

In een poging om bevolkingsgroepen dichter bij elkaar te brengen schreef Margalith Kleijwegt jarenlang over integratie en discriminatie. De tweet van een PvdA’er dat Isis een zionistisch complot is, valt haar dan ook rauw op het dak.

door Margalith Kleijwegt

Vice-premier Lodewijk Asscher had nu eens geen zin om zich diplomatiek uit te drukken. ‘Mijn maag draaide zich om’, was zijn reactie toen hem na de ministerraad van 15 augustus werd gevraagd te reageren op de tweet van Yasmina Haifi, medewerkster van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De terreurdaden van Isis waren volgens haar het gevolg van een ‘zionistisch complot’. Daarom had ze in volle overtuiging de wereld laten weten dat: ‘Isis niets met Islam te maken heeft, is vooropgezet plan van zionisten die bewust Islam willen zwart maken.’

Asscher noemde deze klassieke vorm van antisemitisme ‘buitengewoon schokkend’. Dat Haifi zich verdedigde door te zeggen dat ze deze theorie niet zelf had verzonnen maar op internet had gelezen maakte Asscher niet minder verontwaardigd. Integendeel, ‘onmetelijk dom’, noemde hij de afgestudeerd cultureel antropologe. ‘Ze moet nog even verder studeren als ze dit soort artikelen gelooft.’

Er was meer verontwaardiging. Premier Rutte noemde de theorie dat Isis door de zionisten werd bestierd zelfs ‘een achterlijke gedachte’. Vanuit moslimhoek kwam opvallend weinig kritiek op de bewering van Haifi, die volgens ingewijden al langere tijd circuleerde. Ze kreeg wel bijval; zeker nadat ze was geschorst riep iedereen ach en wee. Schandelijk vond men het dat ze niet hardop mocht zeggen dat de zionisten achter Isis zaten. Waar was de vrijheid van meningsuiting? Haifi had toch het volste recht deze ­theorie uit te dragen? Op Facebook en Twitter viel op hoe vaak men vond dat er ‘met twee maten werd gemeten’. ‘Mondjes dicht’, schreef Faical. ‘In dit kikkerlandje mag niets worden gezegd. Men buigt voor Israël.’ Daar was iedereen op Facebook en Twitter het roerend over eens.

De uitspraak van Haifi hakte er zo diep in vanwege de complottheorie, de joden als bron van alle kwaad. Onbegrijpelijk dat politici als Fatima Elatik en Tofik Dibi, die worden geacht goed te kunnen denken en die in dialooggroepen zitten, niet meteen en ondubbelzinnig afstand namen van deze gevaarlijke redenering. Dibi nam het zelfs voor haar op. ‘Eerlijkheid wordt te snel afgestraft’, schreef hij.

Lees verder op de website van De Groene.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten