zaterdag 6 september 2014

Abbas dreigt: terugtrekking of Internationaal Hof

 

Abbas dreigt weer eens. Dat doet hij wel vaker als hij zijn zin niet krijgt. Hij is zelf afgelopen april weggelopen van de onderhandelingen, omdat de laatste groep gevangenen (allemaal terroristen met bloed aan hun handen) niet snel genoeg vrij gelaten werd, en Israel het waagde daaraan de voorwaarde te stellen dat er vooruitgang moest worden geboekt in de onderhandelingen, en de toezegging wilde dat na de vrijlating verder onderhandeld zou worden. Ook toen dreigde hij met het Internationaal Strafhof. Hij weet heel goed dat Israel bij de VN niet zo goed ligt, en dat men daar dol is op de Palestijnen.

Met dit dreigement achter de hand hoopt hij Israel onder druk te kunnen zetten om zijn tijdlijn en voorwaarden te accepteren. Gezien de eerdere ervaringen met Abbas zal Israel niet erg enthousiast zijn. Bovendien is het ietwat vreemd dat hij zich opstelt als de voorwaarden stellende partij. Zijn de Palestijnen niet het slachtoffer van dat machtige Israel? Hoe kun je tegelijkertijd underdog en voorwaardensteller zijn?

 

RP

--------

 

Abbas dreigt: terugtrekking of Internationaal Hof

http://www.cidi.nl/abbas-dreigt-terugtrekking-of-internationaal-hof/

IN ISRAEL / DOOR JORDY STEIJN / OP 03/09/2014 OM 09:33 / TAGS: EGYPTE, GAZA, HAMAS, PA, WESTBANK

 

Israel moet binnen drie jaar terugtrekken van de Westelijke Jordaanoever volgens een nieuw plan dat Abbas’ naaste medewerker, Mahmoud al-Habash, presenteerde aan de Jordaanse media. Als de VS of Israel niet akkoord gaan met zijn plan, dreigt hij naar het Internationaal Strafhof (ICC) te stappen of de PA te ontbinden.

Het plan van Abbas voorziet in een nieuwe ronde vredesbesprekingen van negen maanden. De eerste drie maanden zou worden gesproken over grenskwesties, daarna zouden andere belangrijke conflictpunten aan de orde komen.

Abbas eist de eerste drie maanden een bouwstop in de nederzettingen. Bovendien legt Al-Habash weer een eis op tafel tot vrijlating van Palestijnse gevangenen uit Israëlische gevangenissen.

Volgende week legt Abbas het plan in Cairo voor aan alle Arabische Ministers van Buitenlandse Zaken. Hij denkt daar steun te krijgen voor het plan, waarop Saudi-Arabië en Egypte al positief zouden hebben gereageerd.

Deze week vertrekken de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat en het hoofd van de inlichtingendienst, Majed Faraj, naar Washington om het plan voor te leggen aan de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry. Naar verwacht zullen de Verenigde Staten en Israel het plan niet accepteren.

Dat weten de Palestijnen ook en daarom heeft Abbas al gedreigd dat hij naar het ICC zal stappen
als één van de twee het plan verwerpt. Eerder dreigde hij van de VN te eisen dat het Israel tot terugtrekking zou dwingen. Ook dreigt hij de samenwerking met Israel op het gebied van veiligheid op in de Westoever op te zeggen, en de Palestijnse Autoriteit te ontmantelen.

Dit laatste heeft hij al eerder gedreigd, maar Palestijnse zegslieden van de Israelische krant Haaretz verwachten niet dat hij dit zal doen. Veel waarschijnlijker is het dat hij naar het ICC de VN zal stappen. Het plan wordt in de regio gezien als een poging van Abbas opnieuw de agenda van vredesbesprekingen te bepalen, zoals hij dat ook deed vóór de kidnapping van en de moord op drie Israelische tieners op de Westoever.

Ook zou hij hiermee Hamas de loef afsteken willen afsteken en zo de toon te bepalen in onderhandelingen met Israel, wat Hamas de laatste twee maanden tijdens de Gaza-oorlog heeft gedaan
.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten