maandag 21 juli 2014

Conflict Syrië: '700 doden in twee dagen'

 

Het NOS journaal van gisteravond ging voor de ene helft over de vliegramp in Ukraine, en voor de andere helft over de gevechten in Gaza. En eerlijk is eerlijk, de raketten van Hamas werden ook kort vermeld, al lag de nadruk wel duidelijk op de vele Palestijnse doden, allemaal onschuldige burgers volgens de NOS. Niet werd vermeld dat in de buurt waar ze vielen Hamas zeer actief is en diverse tunnels zijn gegraven (er is een heel ondergronds netwerk van dergelijke tunnels), waardoor Hamas troepen zich kunnen verplaatsen en ook Israel binnendringen.

 

Wat ook niet aan bod kwam is onderstaand nieuws. Ook de voorgaande dagen heb ik er niks over vernomen bij de NOS. De weinige ruimte die er na het (begrijpelijkerwijze) uitvoerige nieuws over de vliegramp nog was ging ook toen voornamelijk naar Gaza en de Palestijnse slachtoffers. Waarom zijn Palestijnse slachtoffers zoveel belangrijker dan Syrische, of Irakese? Omdat ze vallen in een conflict met Israel, en niet in een ‘binnenlandse aangelegenheid’. En omdat moslims niet door moslims maar door Joden worden gedood. Een conflict tussen verschillende religies is altijd interessanter, zo lijkt het, zeker als er een relatief westers land bij betrokken is.

 

Wat de redenen ook mogen zijn, het is onverteerbaar dat zoveel bloediger gevechten en wreedheid naast Israels deur worden genegeerd om Palestijns leed de ruimte te geven. En het is ergens ironisch dat nota bene het CIDI, dat zich juist met Israel bezig houdt, dit nieuws brengt. Zo dat we zien dat er meer problemen in het Midden-Oosten zijn dan alleen Israel en het conflict met de Palestijnen.

 

RP

----------

 

Conflict Syrië: ‘700 doden in twee dagen’

http://www.cidi.nl/conflict-syrie-700-doden-in-twee-dagen/

DOOR MIKE DURAND / OP 19/07/2014 OM 13:34

 

 

Afgelopen donderdag en vrijdag zijn in Syrië meer dan 700 mensen vermoord in de bloedigste 48 uur van de sinds 2011 durende burgeroorlog in het land. Het hoge dodental is het gevolg van hevige gevechten tussen Assad-getrouwen en extremisten van ISIS. De meeste doden vielen bij de verovering van het Shaar olieveld nabij Homs door ISIS-extremisten.

 

Rami Abdul Rahman van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR) zei tijdens een persconferentie dat het de eerste keer was dat er binnen een tijdspanne van twee dagen meer dan 700 doden zijn gevallen. De gifgasaanval in de regio Ghouta, waarbij ongeveer 500 honderd doden vielen, hield het trieste record tot vandaag. De gevechten zijn in hevigheid toegenomen nadat eind juni ISIS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi een Islamitisch Kalifaat uitriep in delen van Syrië en Irak. De strijd in Irak kreeg de afgelopen weken de meeste aandacht. Maar dit betekent niet dat de opmars van ISIS in Syrië tot een halt was gekomen.

De aanwezigheid van de ISIS-extremisten is steeds duidelijker zichtbaar in het Oosten van Syrië. ISIS gebruikt veel geweld in de gebieden die het heeft overgenomen. De troepen van ISIS vermoorden en/of verbannen leden van andere Syrische rebellengroepen. Koerden hebben eveneens veel te lijden onder de oprukkende extremisten van ISIS. Eind mei werden er bijvoorbeeld 186 Koerdische jongens in de leeftijd van 14 tot 16 jaar ontvoerd. Enkele wisten te ontsnappen en deden een boekje open over de ervaringen in gevangenschap. De jongens werden bijvoorbeeld geslagen met een elektrische kabel. ISIS heeft de overige ontvoerde Koerdische jongeren op een Koranschool, in de bezette stad Minbej, geplaatst om de sharia en de jihad te bestuderen.

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten