dinsdag 27 mei 2014

Israel helpt Turkije bij mijnramp en Turks arrestatiebevel Israelische militairen

 

Twee weken terug meldde het CIDI het volgende:

 

Israel helpt Turkije bij mijnramp

IN ISRAEL / DOOR JORDY STEIJN / OP 14/05/2014 OM 15:35

 

 

De Israëlische hulporganisatie Magen David Adom (MDA) heeft vandaag hulp aangeboden aan Turkije, waar al meer dan 200 mensen zijn omgekomen bij een mijnramp. Er zitten nog honderden mijnwerkers ingesloten in een kolenmijn bij de stad Soma, na een explosie en een daaropvolgende brand dinsdag.

Hoewel de verhouding tussen de twee landen sinds de entering van de Mavi Marmara is verslechterd, heeft Turkije de hulp van MDA voorlopig geaccepteerd. Een woordvoerder van MDA zei dat het reddingspersoneel van de Israëlische organisatie een waardevolle bijdrage zou kunnen leveren met betrekking tot mankracht en medisch materiaal. Turkse reddingswerkers van de Rode Halve Maan blijven een halve dag na de ramp nog steeds doden en gewonden afvoeren. Intussen zijn er meer dan 200 doden geborgen, maar er zitten waarschijnlijk nog honderden mensen vast.

Eerder liet de Israëlische ambassade in Ankara al weten dat de geplande receptie op de ambassade van woensdagavond, ter gelegenheid van de 66ste Israëlische Onafhankelijkheidsdag, is afgelast uit solidariteit met de Turkse bevolking, die rouwt om de slachtoffers van de mijnramp. “De staat en de bevolking van Israël delen het verdriet van de Turkse bevolking, wij condoleren de families van de omgekomenen, wij wensen een snel herstel van de gewonden en koesteren de hoop op positief nieuws over diegenen die nog in de mijn vastzitten”, aldus de Israëlische ambassade.

Update: intussen is het dodental opgelopen tot 245. Het jongste slachtoffer zou een jongen zijn van maar 15 jaar. Er zijn 363 mensen gered. Er wordt nog steeds koortsachtig gezocht naar ongeveer 200 mensen.

 

En nu lees ik op diverse websites:

 

ISTANBUL (ANP) - Een Turkse rechtbank heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen vier Israëlische commandanten die betrokken zouden zijn geweest bij de dodelijke aanval op de Mavi Marmara in 2010. Dat Turkse schip probeerde in 2010 de Israëlische blokkade van de Palestijnse Gazastrook te doorbreken. Het verzoek om arrestatie van de Israëlische commandanten wordt naar de internationale politieorganisatie Interpol gestuurd.
Zaterdag overleed een tiende slachtoffer van de bestorming na een jarenlange coma. Israëlische commando's openden het vuur, nadat ze zouden zijn aangevallen met bijlen en messen.
De Israëlische commandanten worden in Turkije bij verstek berecht. Aanklagers willen levenslange celstraffen voor de vier, onder wie de voormalige chefstaf Gabi Ashkenazi en oud-marinecommandant Eliezer Alfred Marom.

 

Israel heeft hier met tegenzin een tijd terug al excuses voor aangeboden, maar het is de Turken nooit goed genoeg. Uiteraard zijn er van hun kant geen excuses gemaakt voor het feit dat men een schip met 60 extremisten erop liet uitvaren. Ook heeft Turkije nooit excuses gemaakt voor de antisemitische opruiing in haar media, sterker nog, Erdogan laat zichzelf fel anti-Israel en zelfs anti-Joods uit. Dit arrestatiebevel is de kroon op jarenlange anti-Israel agitatie en activisme van Turkije.

 

RP

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten