zaterdag 22 maart 2014

CIDI: 'Marokkanenuitspraak' over de schreef

 

Geert Wilders lijkt nu toch zijn hand overspeeld te hebben. De Volkskrant voegt toe:

“Vier statenleden van de PVV Flevoland en acht PVV-raadsleden in Almere breken met hun partij vanwege de uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders over Marokkanen. Dat meldt persbureau ANP. Ook de leider van de PVV in het Europees Parlement, Laurence Stassen, verlaat de partij.”

____________________________

 

CIDI: ‘Marokkanenuitspraak’ over de schreef

door Elise Friedmann / op 21/03/2014 om 16:51 / Tags: CIDI, vooroordelen

Ook vrijdag bleven de aangiften tegen de ‘Marokkanenuitspraak’ van Wilders binnenkomen bij het Openbaar Ministerie. Het zijn er al honderden. Intussen zijn PVV-tweedekamerleden Roland van Vliet en Joram van Klaveren uit de partij gestapt en ook het Haagse PVV-gemeenteraadslid Chris van der Helm deed dit, nog voor hij was geïnstalleerd. Politiek Den Haag beraadt zich over een eventueel cordon sanitaire, en een groot aantal organisaties sprak hun afschuw uit. Ook het Centraal Joods Overleg deed dit in een persbericht donderdag en het CIDI, dat daarbij is aangesloten, veroordeelde dit optreden van Wilders in Nieuwsuur.

Wilders vroeg tijdens de uitslagenavond woensdag aan zijn Haagse achterban: “Willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder Marokkanen?” Zijn publiek scandeerde daarop luidkeels: “min-der, min-der, min-der”, en Wilders antwoordde: “Dan gaan we dat regelen.” Later verklaarde Wilders dat hij ‘alleen criminele Marokkanen’ had bedoeld, maar zo werd het niet gehoord. Dit was ophitsing tegen een hele bevolkingsgroep, vond ook CIDI-directeur Esther Voet (gisteren in Nieuwsuur, vanaf ca 33.00 minuten):
“Dat je een hele bevolkingsgroep zonder aanzien des persoons zomaar volledig wegzet, dat is een herkenning bij de Joodse gemeenschap die niet prettig is.” Zij karakteriseerde de uitspraak als “iets dat recht in het hart komt, waarvan je weet dat het niet deugt.”

Tegen Wilders is eerder aangifte gedaan wegens discriminatie, maar toen ging het om zijn uitspraken tegen de Islam. Dat hij zich dit keer tegen een hele bevolkingsgroep uitte, vinden ook zijn eigen partijgenoten een andere kwestie. Op politie.nl hebben volgens een woordvoerster al ‘vele duizenden mensen’ melding gemaakt van discriminatie.

Foto: Nieuwsuur herhaalde het ‘minder-minder’-optreden van Wilders, screenshot.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten