maandag 17 februari 2014

'Nederland boycot Israël wél' (De Telegraaf)

 

Een goed artikel in de Telegraaf van afgelopen zaterdag. We mogen het helaas niet helemaal kopiëren en moeten hier volstaan met enkele citaten.

 

De anti-Israel sfeer op buitenlandse zaken komt niet zozeer van minister Timmermans, maar van de ambtenaren:

 

Op het departement van Buitenlandse Zaken heerst sinds jaar en dag een anti-Israel-sfeer, al wordt dat officieel ontkend. Maar veel ambtenaren op sleutelposities zijn afkomstig uit de Palestijnse lobby. Mariko Peters, politiek beschadigd na een reeks schandalen maar doodleuk weer opgenomen in het warme nest, is één van hen.

Een ander: Désirée Bonis. Ze was de Nederlandse ambassadeur in Syrië, stond daarna aan het hoofd van de ’directie Sub-Sahara Afrika’ op het ministerie en bestormde in 2012 met plaats 9 als hoogste nieuwkomer de PvdA-kandidatenlijst. Om de Kamer in juni 2013 alweer te verlaten. Want mevrouw Bonis kon zich niet vinden in de Israël-politiek van het kabinet. Nu werkt ze ook weer op het departement.

Dit zijn de mensen met wie Frans Timmermans het in zijn directe omgeving moet doen. „Israël is het meest binnenlandse buitenland dat we hebben”, zei hij deze week. Zelf is de publiciteitsgevoelige Limburger zeker niet de ergste als het om ’Israël bashen’ gaat, zo wordt in Den Haag gezegd.

Maar als je alleen informatie van die kant krijgt en zelf als drukbezet minister niet de tijd hebt dingen uit te zoeken, dan wordt je daar natuurlijk wel door beïnvloed. De vraag is waarom zoveel ambtenaren anti-Israel zijn (eerder lazen we al over de connecties tussen het ministerie, de AIV en The Rights Forum van Van Agt).

 

Esther Voet, directeur van het Centrum Informatie Documentatie Israël (CIDI), spreekt van een hele grote club vol academici en diplomaten die het beschadigen van Israël tot levenswerk hebben gemaakt. Daarbij gaan ze uitgekiend te werk.

„Ik was onlangs op tv in debat met Koos van Dam”, zegt ze. „Keurig stelde hij zich voor als oud-ambassadeur in Syrië. Maar dat hij ook in The Rights Forum van Dries van Agt zit, verzweeg hij gemakshalve. Dat kwam even niet goed uit.”

De vraag blijft hoe de anti-Israellobby zo succesvol heeft kunnen infiltreren en wat ertegen gedaan kan worden. Bekendheid is een eerste vereiste. Helaas zijn er nauwelijks kwalitatief goede onderzoeksprogramma’s die aan zoiets tijd en geld willen besteden. Zembla en Tegenlicht beteden uiteraard geen aandacht aan zoiets, Een Vandaag is er te oppervlakkig voor, Brandpunt misschien? Zouden ze het aandurven? Je wordt uiteraard voor rechts-populistisch uitgemaakt en telt bij een aantal journalisten niet meer mee. De Israellobby of wat daarvoor door moet gaan, die is interessant. De anti-Israellobby is dat niet.

 

RP

--------------------

 

za 15 feb 2014, 05:30

’Nederland boycot Israël wél’

door CHARLES SANDERS

AMSTERDAM -

Huichelachtig, regerend met dubbele agenda. Zo wordt de Nederlandse houding tegenover Israël omschreven door advocaten, politici, hoogleraren, vooraanstaande Joden. „Waarom voortdurend Jeruzalem in het vizier en nooit kritiek op bijvoorbeeld de Chinese onderdrukking van Tibet?” Hij was weer eens geïrriteerd, minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken), toen de ChristenUnie woensdag in een debat kritische vragen stelde over zijn zogenaamde ’ontmoedigingsbeleid’ voor zakendoen met Israël.

 

Lees verder op:

http://www.telegraaf.nl/reportage/22298621/_Nederland_boycot_Israel_wel_.html

 

(registratie vereist)

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten