maandag 17 februari 2014

Fatah: ‘Hamas torpedeert verzoening’ (Cidi)

 

Voor Fatah zijn de (huidige) bemiddelingsvoorstellen van John Kerry onacceptabel, en op sommige punten vind ik dat heel begrijpelijk. Na een verzoening met Hamas lijkt het ondenkbaar dat er ooit nog een compromis met Israel te sluiten valt. Dus wat mij betreft moet dat nog maar even uitblijven.

 

Wouter

_______________

 

 

Fatach: 'Hamas torpedeert verzoening'

http://www.cidi.nl/fatach-hamas-torpedeert-verzoening/

IN ISRAEL / DOOR MIKE DURAND / OP 14/02/2014 OM 13:48  

 

Hamas lijkt er alles aan te doen om verzoening tussen de rivaliserende Palestijnse facties op de lange baan te schuiven. Dit zei Fatachwoordvoerder Ahmad Assaf woensdag tegen het PA-persagentschap Ma'an.

In mei 2011 sloten Fatach en Hamas in Cairo een principe-akkoord over verzoening, dat werd herbevestigd in Doha in 2012. Onderdeel van de deal was dat er een interim-regering zou worden gevormd voor de Westbank en de Gazastrook samen, en dat er een datum zou worden bepaald voor nieuwe Palestijnse presidents- en parlementsverkiezingen. Die hadden al veel eerder moeten worden gehouden, maar ook het organiseren daarvan strandt steeds op de rivaliteit tussen de twee Palestijnse bewegingen. Assaf zei dat het tijd werd dat de facties de verzoeningsovereenkomst naleven.

In zijn verklaring geeft de woordvoerder van Fatah aan dat zijn partij bereid is direct de bepalingen uit de Cairo-overeenkomst na te leven en de verzoening tussen de fracties te implementeren, maar dat Hamas dit stelselmatig tegenwerkt. Assaf liet weten dat er telefonisch contact is geweest tussen Hamaspremier Haniyeh en PA-president Abbas, en dat daar gesproken is over een "versnelling van de stappen naar verzoening". Resultaat van het gesprek was dat Fatach het gevoel krijgt dat Hamas "oude dossiers" wil heropenen, waarover tussen de partijen al eerder overeenkomst was bereikt. Hamas zou nieuwe voorwaarden hebben gesteld om het verzoeningstraject te vervolgen. Hamaspremier Haniyeh zou in het telefoongesprek met Abbas hebben gezegd dat hij meer tijd wenste voor overleg met de leiding van zijn beweging.

Assaf beschuldigde Hamas daarom van het opwerpen van "hindernissen en obstakels" omdat de beweging meer tijd wil om "te garanderen" dat zij de "zeggenschap" over de Gazastrook kan veiligstellen. De veroordelende verklaring van Assaf volgt kort op het bezoek van een hoge Fatachdelegatie aan de Gazastrook voor een ontmoeting met topleden van Haarlem over de uitvoering van de verzoeningsovereenkomst. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten