woensdag 9 oktober 2013

Machtsstrijd over opvolging rabbijn Ovadia Yosef lijkt waarschijnlijk

 
 

Yosef werd door velen in Israel vereerd en bewonderd, maar staat buiten Israel vooral bekend om zijn extreme en soms idiote  uitspraken over Palestijnen, niet-Joden maar ook de Holocaust (een straf van god). In Nederlandse kranten haalden deze uitspraken vaker de voorpagina's. Ondertussen haalden en halen even extreme uitspraken van Hamas- en Fatah leiders nooit de voorpagina's. Wanneer een Palestijns leider of belangrijke geestelijke zegt dat de Holocaust een verzinsel is, dat de Joden werelddominantie nastreven, dat men de Joden zal verdrijven uit het hele land, dat zij verdoemd zijn door Allah, dat de Holocaust hun eigen schuld was, etc. etc. dan lezen we dat alleen bij 'zionistische' bronnen zoals MEMRI en PMW en soms misschien Elsevier. Zo herinnert iedereen zich Achmed Yassin als de spiritueel leider van de Hamas, een fragiele man in een rolstoel die allerlei sociale voorzieningen hielp opzetten en die altijd bereid was om advies te geven aan wie dat nodig had. Weinigen weten dat hij zelfmoordaanslagen niet alleen goedpraatte maar ook aanmoedigde en betrokken was bij het recruteren van Palestijnen voor deze 'heilige missie'.

 

Het RD heeft een aardig artikel over hem online staan:

Zijn aanhangers vereerden hem. Hij was de geestelijk vader van de Shaspartij. Die maakte deel uit van vele regeringscoalities.

Het feit dat hij bepaalde hoe de Knessetleden van deze partij moesten stemmen, gaf hem grote politieke macht. Een van de belangrijkste besluiten die hij nam was dat het opofferen van land was toegestaan als dat de veiligheid van de Joden ten goede zou komen. 

 

Door zijn steun keurde in 1993 de Knesset het Osloakkoord tussen Israël en de Palestijnen goed, dat de weg zou banen naar Palestijnse autonomie en vredesbesprekingen over een permanente oplossing. Later echter keerde hij zich tegen het vredesproces. 

 

Yosef had echter ook een andere kant. Hij bereikte zeer geregeld het nieuws met omstreden uitspraken. Hij vergeleek Palestijnen met „slangen" en hij sprak de wens uit dat zij zouden worden getroffen door de pest. Rokers verdienden volgens hem veertig zweepslagen. 

 

Joden in de Holocaust kwamen volgens hem om omdat zij reïncarnaties waren van „zondaren." Toen zijn uitspraak grote verontwaardiging had veroorzaakt, sprak hij van „pure heiligen." 

 

Ook Israëlische politici kregen ervan langs. De oud-politicus Yossi Sarid noemde hij „de duivel." In een opiniestuk in Ha'aretz afgelopen vrijdag schreef Sarid echter dat Yosef de meest corrupte politieke partij in Israël creëerde met een ledenbestand waarin veel gedetineerden zijn vertegenwoordigd. 

 

Ook schreef Sarid dat Yosef een apart onderwijssysteem oprichtte dat het verstand van de studenten verarmde en waarmee de leiders zich verrijkten.

Lees het hele artikel hier. 

 

RP

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten