woensdag 19 juni 2013

Palestijnse enquête: weinig vertrouwen in PA-leiderschap

 
Wel is opmerkelijk dat uit de peiling blijkt dat een steeds groter wordend gedeelte van de Palestijnen niet meer gelooft in een verzoening tussen Hamas en Fatach. De PA zal hierdoor een steeds zwakkere onderhandelingspartner worden voor vredesonderhandelingen met Israel.
Een curieuze conclusie in onderstaand bericht. Zou de PA na verzoening met Hamas een sterkere onderhandelingspositie hebben? Israel zou terecht weigeren met zo'n verzoeningskabinet waarvan Hamas deel uitmaakt te onderhandelen. Alleen de dreiging dat Fatah zich, bij uitblijven van onderhandelingen c.q. resultaten daarvan, met Hamas zou verzoenen, oefent wat druk uit op de Israeli's die een vredesakkoord willen. Hardliners in Israel die een akkoord eigenlijk helemaal niet zien zitten, hopen wellicht juist op die verzoening als excuus om niet te hoeven onderhandelen. Die zwakkere onderhandelingspositie zit dus wellicht iets in, maar ik vraag me af of de schrijver die zo analyseert...
 
Wouter
_______________

 

Palestijnse enquête: weinig vertrouwen in PA-leiderschap

http://www.cidi.nl/palestijnse-enquete-weinig-vertrouwen-in-paleiderschap/ 

 

IN ISRAEL / DOOR MIKE DURAND / OP 17/06/2013 OM 13:39 

 

De helft van de Palestijnen in de Gazastrook en de Westbank zijn van mening dat het leiderschap van de PA faalt. Dit blijkt uit een in juni gehouden enquête onder de bevolking van de Palestijnse gebieden. Directeur Dr. Shikaki van het Palestijnse Centrum voor Beleid en Onderzoek (PSR) maakte de resultaten van het onderzoek maandag 17 juni bekend. Uit de enquête blijkt verder dat een meerderheid van de Palestijnen de benoeming van Rami al-Hamdallah als nieuwe minister-president steunt. Vier op de tien Palestijnen (40 procent) is van mening dat de PA een last is geworden voor de mensen en slechts drie op te tien ondervraagden dachten positief over de PA.

 

Het onderzoek van PSR over het tweede kwartaal van 2013 in de Gazastrook en de Westbank werd gehouden tussen 13 en 14 juni 2013 en afgenomen bij 1270 volwassenen op willekeurig gekozen locaties. De foutenmarge bedraagt drie procent. Dit is een interessante periode omdat Salam Fayyad in die tijd is afgetreden als premier. Directe aanleiding zou het ontslag van de minister van Financiën zijn geweest, die veel kritiek had gekregen vanwege de financiële crisis op de Westbank. Fayyad, een econoom die ooit voor het IMF werkte, genoot veel steun bij de westerse sponsors van de PA. In de periode waarin de enquête werd gehouden werd Rami al-Hamdallah, de rector van de Al Najah Universiteit, geïnstalleerd als Fayyads opvolger. Ook herkoos in de Gazastrook Hamas in deze periode Khaled Meshal als hoofd van het politbureau en bleef de formatie van een Palestijns verzoeningskabinet uit.

 

Uit de opiniepeiling blijkt dat tweederde van de Palestijnen achter het aftreden van Salam Fayyad staat. Zijn opvolger al-Hamdallah wordt door een meerderheid gesteund. Ruim de helft van de ondervraagden is de mening toegedaan dat het leiderschap van de PA faalt, mede door de onenigheid tussen Hamas en Fatach. Ook de verslechterende economische ontwikkelingen in de Westbank onder PA-bewind dragen bij aan de negatieve kijk op het PA-leiderschap. Wel is opmerkelijk dat uit de peiling blijkt dat een steeds groter wordend gedeelte van de Palestijnen niet meer gelooft in een verzoening tussen Hamas en Fatach. De PA zal hierdoor een steeds zwakkere onderhandelingspartner worden voor vredesonderhandelingen met Israel. Hamas blijft zich verzetten tegen alle getekende verdragen tussen de PLO en Israel. 

 

Lees ook:
PSR – Survey Research Unit: Poll No. 48

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten