dinsdag 18 juni 2013

Nederland initieerde geheime vredesbesprekingen Israël en Palestijnen

 

Dat hebben ze goed geheim weten te houden, want ook wij wisten nergens van J 

 

Nadat de besprekingen in Jordanië tussen Israel en de Palestijnen over het hervatten van het vredesoverleg spaak liepen begin 2012, blijkt Nederland het stokje in het diepste geheim te hebben overgenomen. In maart dit jaar heeft men de inspanningen gestaakt om het nieuwe Amerikaanse initiatief niet voor de voeten te lopen.

 

Opvallend is dat twee VVD prominenten, waaronder voormalig minister van buitenlandse zaken Rosenthal, genoemd worden als hoofdrolspelers hierin. Opvallend, want zeker Rosenthal werd er veelvuldig van beticht een hardliner te zijn die eenzijdig achter Israel staat. Opvallend ook omdat de linkse partijen het vaak doen voorkomen alsof zij de hardste voorvechters voor vrede zijn en vinden dat Nederland meer moet doen om vrede te bewerkstelligen. In feite roepen zij echter vooral op tot meer druk op Israel, en dat werkt juist averechts omdat het nationalistische tendenzen in Israel versterkt.

 

Het is nobel dat Nederland zich op deze manier heeft ingezet (men stopte met dit initiatief toen Kerry het overnam), maar zolang niks aan de kernproblemen wordt gedaan is de kans op slagen klein. Daar loopt Kerry nu ook tegenaan. NRC bericht

Volgens Nederlandse bronnen bleven Abbas en Netanyahu het hele afgelopen jaar om elkaar heen draaien. Ze stelden allebei voorwaarden waarvan ze wisten dat de tegenpartij daar niet mee in zou stemmen. Desondanks hield Nederland de contacten gaande, in afwachting van een beter moment.

Volgens diverse berichten in o.a. The Jerusalem Post en The Times of Israel stellen de Palestijnen inderdaad steeds voorwaarden (een bevriezing van de bouw in de nederzettingen inclusief Oost Jeruzalem, erkenning van de pre-1967 wapenstilstandslijnen als toekomstige grens en vrijlating van gevangenen) terwijl Israel zonder voorwaarden vooraf wil gaan praten. 

 

Ook de onderhandelingen in Jordanië liepen op niets uit omdat de Palestijnen voorwaarden stelden en ze afkapten toen die niet werden ingewilligd. Zie hiervoor ook Haaretz

 

RP

----------

 

Nederland initieerde geheime vredesoperatie Israël en Palestina 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten