donderdag 30 mei 2013

Mogelijk toch plaquette Joods Lyceum Den Haag

 

De Telegraaf kopte eerder deze week sensationeel ‘Gedenkteken wijkt voor haatzaaiers’ waaronder in de lead al iets voorzichtiger melding wordt gemaakt van ‘islamitische buurtbewoners’ die bezwaar zouden hebben gemaakt tegen een gedenksteen.’ Weer verderop blijkt een en ander slechts gebaseerd te zijn op een boze brief van een buurtbewoonster die op een open avond op de school informeerde waarom er geen gedenkteken was voor de kinderen van het voormalige Joods Lyceum dat op die plaats stond. De Telegraaf:

“Ze vroeg uitleg aan een docente, die haar vertelde dat ’de school wel met een ontwerp bezig was geweest, maar dat zij toch van de gedenksteen afzagen’. Dat besluit is genomen nadat men uit ’de buurt’ geluiden had vernomen dat zo’n plaquette door de overwegend islamitische buurtbewoners niet geaccepteerd zou worden.”

‘Geluiden’, bezwaren die gemaakt ‘zouden’ zijn... Dat alles dekt natuurlijk geenszins de sensationele kop die suggereert dat extremisten de school hebben bedreigd. Het CIDI heeeft het uitgezocht en komt met een andere lezing van een en ander. De Telegraaf zou zich moeten schamen.

 

RP

-------

 

 

Mogelijk toch plaquette Joods Lyceum Den Haag

http://www.cidi.nl/mogelijk-toch-plaquette-joods-lyceum-den-haag/

 

In Den Haag komt wellicht toch een plaquette op Fischerstraat 133-35, waar tijdens WO2 het Joodsch Lyceum was. Dat schrijft het bestuur van de Paul Krugerschool, die op dit adres is gevestigd. Het bestuur wil dit plan weer oppakken “gezien alle commotie over dit onderwerp en het verkeerde beeld van de wijk dat op basis hiervan dreigt te ontstaan.”

De Telegraaf berichte eerder deze week dat de school zo’n plaquette “uit angst voor vernieling door moslims” niet had geplaatst: “Islamitische buurtbewoners zouden bezwaar hebben gemaakt tegen een gedenksteen.” Dit bericht wekte uiteraard de nodige ophef; er werden zelfs Kamervragen gesteld. CIDI zocht het uit en concludeerde dat het niet leek te gaan om bedreigingen, maar om angst van de school zelf.

Intussen heeft nu ook het schoolbestuur gereageerd. De brief wekt een wat haarkloverige indruk door te spreken van twijfels over de plaats van zo’n plaquette, toen de school vijf jaar geleden betrokken was bij een ‘discussie in de wijk’. De directeur wilde toen eerst uitzoeken of de plaquette wel op de school moest komen: “Het schoolgebouw en de plaats van het voormalig Joods Lyceum zijn niet gelijk. De historisch juiste locatie lijkt de plaats te zijn waar nu de gymzaal staat.”

Daardoor, en door “in algemene zin zorgen om vandalisme”, is de discussie ‘uiteindelijk op enig moment doodgebloed’, schrijft het bestuur. Maar al is het schoolgebouw vernieuwd, het adres van het Joodsch Lyceum was volgens onder meer de Beeldbank van het Haags Gemeentearchief toch echt Fischerstraat 133-35. 

Het is dus heel mooi dat het bestuur dit plan weer oppakt. En dan niet “gezien alle commotie” of een verkeerd beeld van de school, maar vanwege de kinderen die daar ooit door de nazi’s apart werden gezet.

Het Joodsch Lyceum aan de Fischerstraat in Den Haag heeft bestaan van 15 oktober 1941 tot 15 april 1943. Van de 267 leerlingen die er onderwijs volgden, zijn er zeker 161 omgebracht. Hiernaast ziet u een klassefoto. Het Gemeentearchief heeft er nog 11 online staan, met daarop de namen van de leerlingen. Een van de weinige overlevenden tekende zijn herinneringen aan het Lyceum op in het  boekje Slotakkoord der kinderjarenHerinneringen aan het Joodsch Lyceum Fisherstraat (Wally de Lang, 2003).

 

 

1 opmerking:

  1. Hoi Ratna,
    vergeet niet dat de school hier ook belangen in heeft. Het CIDI zegt het wel even uitgevogeld te hebben, maar negeert Zoutendijk. Het is maar net wie je wil geloven. Hoor- en wederhoor is dat. Vriendelijke groet, Vincent Lengkeek

    BeantwoordenVerwijderen