zondag 10 juni 2012

Israelische studenten maken app om Sjoa te herdenken tijdens EK

 

Niet om de sfeer te verpesten (dat is-ie toch al na de flop van gisteren) maar in Polen en de Ukraine is nog veel extremer dan hier huisgehouden door de nazi's, vaak met actieve steun van de lokale bevolking. Er is nu een app waarmee je van alle plaatsen waar wordt gespeeld het Joodse verleden kunt bekijken. 

 

RP

---------- 

 

Israelische studenten maken app om Sjoa te herdenken tijdens EK

http://www.cidi.nl/Nieuwsberichten/Israelische-studenten-maken-app-om-Sjoa-te-herdenken-tijdens-EK.html

DO 07-06-2012 

 

Ruim een miljoen mensen gaan deze zomer naar de Oekraïne en Polen om de EK 2012 voetbalwedstrijden te kijken. Hoeveel daarvan zouden er denken aan de miljoenen Joden die daar 70 jaar geleden zijn vermoord? Die vraag bewoog een team van Israelische studenten ertoe om deze maand een sociale mediacampagne te lanceren, die de UEFA 2012 gebruikt om het bewustzijn van de Holocaust in Oost-Europa te vergroten. 

 

De campagne, die Euro1945 heet, bestaat uit een internetpagina (klik hier) en accounts op Facebook, Twitter en Instagram, waar gebruikers foto's kunnen bewerken en delen.

 

"We besloten om mee te liften met de EK om de slachtoffers van de Holocaust te gedenken", zegt Omri Ariav, de ontwerper van de campagne, tegen CIDI. Ariav is een vierdejaars rechtenstudent aan het Interdisciplinaire Centrum Herzliya. Hij ontwierp de campagne samen met zeven andere studenten.

 

De graphics van Euro1945 moeten een echo zijn van de officiële advertentiecampagne voor Euro2012. De welkomstpagina van Euro1945 toont een kaart van Oost-Europa (klik op de afbeelding hierboven), waarop elke stad en elk stadion waar gespeeld wordt is gemarkeerd met een gele grafsteen waarop een Davidster staat. Klikken op dat icoon leidt naar een samenvatting over de Joodse gemeenschap die vroeger in die stad leefde. 

 

Het Instagram account wordt dagelijks bijgewerkt met archieffoto's van de betreffende gemeenschappen voor en gedurende de Holocaust.

De makers van de campagne willen met anekdotes de belangstelling van de kijkers vasthouden. Een daarvan is het verhaal van de Wedstrijd des Doods die 70 jaar geleden werd gespeeld in Kiev. Die wedstrijd vond plaats op 18 augustus 1942 in het Zenit-stadion, tussen Duitse soldaten en Oekraïense spelers. De Duitsers verloren met 3-5. De Duitse bezetters deporteerden het winnende team naar een concentratiekamp kort na de wedstrijd.
Euro1945 informeert de gebruikers ook over het feit dat het eerste Joodse werkkamp in de regio werd ingericht in de bijgebouwen van het Stedelijk stadion in Poznan.

 

Ariav zegt dat hij besloot de campagne op te zetten tijdens een reis naar de nazi-vernietigingskampen in Polen. "We zijn deze campagne niet gestart als middel tegen antisemitisme", zegt Ariav. "We hebben geen agenda, behalve herdenken wat daar vroeger is gebeurd. Daar willen wij de mensen aan herinneren. Misschien is dat een beetje Israelische gotspe, maar ik denk niet dat we het feestje voor iemand bederven."

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten