maandag 28 mei 2012

Kritiek op Israëlische leger voor niet optreden tegen kolonisten Yitzhar

 
Al jaren is er strijd tussen een kleine Joodse nederzetting midden op de Westelijke Jordaanoever en het naburige Palestijnse dorp. Er zouden aanvallen en brandstichtingen over en weer plaatsvinden. Wie in dit geval begonnen is, blijkt niet eenduidig uit de beelden van Betselem, maar de kolonisten van Yitzhar hebben een reputatie als extremistisch en gewelddadig.
 
Een selectie:
 
En een hartekreet:
 
Wouter
______________
 
 

De Israëlische ngo B'tselem heeft deze week een video verspreid waarin te zien is hoe zich een conflict afspeelt tussen Joodse settlers uit Yitzhar nabij Nablus en jonge Palestijnen uit het naburig dorp Asira-al-Qibliya. Bij ons heeft de VRT hierover bericht op de website. Op de video zien we dat er stenen worden gegooid en dat de kolonisten schieten op de Palestijnen. B'tselem klaagde aan dat soldaten niet ingrepen.

De zegsman van het Israëlische leger verklaarde dat het incident grondig zal onderzocht worden en wilde alvast kwijt dat het internetfilmpje niet alles toonde wat er gebeurde. Volgens de kolonisten zelf staken de Palestijnen hun velden in brand en moesten ze zich verdedigen zodat er niet nog meer schade kon worden aangericht. Ook zeggen ze dat een rots tegen je schedel krijgen wel degelijk levensgevaarlijk kan zijn.

Analysten wijzen er ook op dat Israëlische soldaten niet gemachtigd zijn om Israëlische burgers te arresteren, dat kunnen enkel politieagenten. Soldaten zijn getraind om vijanden te bestrijden en het is voor hen zeer moeilijk om te oordelen hoe ze in zo'n situatie moeten handelen. Misschien dat het leger nu lessen trekt uit dit incident en zijn soldaten ook voor dit soort evenementen zal voorbereiden.

De krant Ha'aretz wijdde ondertussen een editoriaal aan het gebeuren waarin de houding van het leger sterk wordt veroordeeld: "Wie vraagt dat de Palestijnse Autoriteit ferm optreedt tegen Palestijnse terroristen moet een even resoluut signaal geven tegen Joodse terroristen", aldus nog het editoriaal van de linkse Israëlische krant.

Update: ondertussen is het duidelijk dat de eerste schoten gelost werden door een Israëlische veiligheidsman en dat de kolonisten, die ook gewapend zijn, hem daarop bijstonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten