donderdag 19 april 2012

Hamas verantwoordelijk voor financiële tekorten Palestijnen

 

Maandelijks gaat zo'n 90 miljoen Euro van de Palestijnse Autoriteit naar Hamas in de Gazastrook. Volgens een Fatah woordvoerder gebruikt Hamas dit geld niet om de levensomstandigheden van de bevolking te verbeteren, en verkoopt het zelfs medicijnen die het kosteloos krijgt en houdt het geld voor zichzelf. Aangezien dit geld voor een groot deel afkomstig is van de EU, de grootste donor van de PA, is het misschien tijd voor een stevig onderzoek en strenger toezicht.

 

RP

----------

 

PA: 'Hamas verantwoordelijk voor financiële tekorten'

http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/2138-pa-hamas-verantwoordelijk-voor-financiele-tekorten

Donderdag, 12 April 2012 14:18

Sinds de radicale Hamas in 2007 de macht over de Gazastrook naar zich toe heeft getrokken, is er volgens de Palestijnse Autoriteit omgerekend een bedrag van 5,3 miljard euro daarheen gevloeid. Dat is volgens de PA maandelijks 91 miljoen euro, meer dan 40 procent van het budget van de PA.

Dit geld is bestemd voor de betaling van salarissen, ziektekosten en de algemene verbetering van de levensomstandigheden in Gaza. 'Het bereikt echter nooit de mensen. Hamas verkoop de medicijnen, die wij kosteloos toezenden, en houdt het geld voor zichzelf', zei Fatach-woordvoerder Ahmed Assaf uit de zgn. Westbank. Hamas beweert op zijn beurt dat er te weinig geld is voor medicijnen en onderwijs.

De Palestijnse Autoriteit, die hoofdzakelijk wordt gefinancierd door de EU, de VS en de Arabische landen, klaagt dat het over 2012 een financieel tekort van omgerekend 98 miljoen euro op de begroting heeft. Dat is de schuld van Hamas, zeiden functionarissen van de PA aan nieuwssiteYnet. Een EU-functionaris zei dat Hamas alleen zijn eigen mensen zou betalen, en geld in het 'veiligheidsapparaat' zou steken.

Uit analyses blijkt dat Hamas nooit in staat zou zijn om een functionerende overheid op te bouwen en te zorgen voor de 1,7 miljoen mensen in Gaza. Van hen leeft 70 procent onder de armoedegrens, dat bewijzen statistieken van de Verenigde Naties. 'Hamas wil de indruk wekken, onafhankelijk te zijn van Fatach. Maar dat is maar een mythe', zei Nasser Abdelkarim, professor aan de Universiteit van Birzeit op de Westelijke Jordaanoever.

De PA betaalt maandelijks alleen € 38 miljoen aan een Israëlisch energiebedrijf. Maar Hamas houdt het geld, dat de Palestijnen voor hun elektriciteit betalen, gewoon in, in plaats van het terug te betalen aan de PA. Zo verwijderen Fatach en Hamas zich nog verder van elkaar.

Een regering van Nationale Eenheid en een Verenigd Palestijns Volk zijn slechts mythen die moeten afleiden van de terreur, het lijden van de bevolking van Gaza en het wanbeheer.

Kerstin Braun, Palestijns persbureau Ma'an

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten