maandag 12 maart 2012

Over de koning van Jordanië en de voordelen van het roken

Rabin en Hussein
 
Ik zie de voordelen van het roken hier niet zo in; volgens mij hadden ze ook samen een pilsje kunnen pakken; een maltje desnoods als Hussein geen alcohol bliefde.
Vrede sluiten kan in het Midden-Oosten ironisch genoeg dodelijker zijn dan roken: zie de vader van Hussein, zie Sadat en zie Rabin, dat is 3 tegen 1...
 
Wouter
_____________

 

'Over de koning van Jordanië en de voordelen van het roken'

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/9904/Buitendienst/article/detail/3222315/2012/03/08/Over-de-koning-van-Jordanie-en-de-voordelen-van-het-roken.dhtml

Door: Rolf Bos − 08/03/12, 14:08

 

VK WEBLOG  

Precies wat het huidige Midden-Oosten mist, is in feite te zien in een foto van twee rokende mannen, schrijft correspondent Rolf Bos vanuit Jordanië.

© Rolf Bos / de Volkskrant.

Koning Abdullah is werkelijk overal in Jordanië. Elke middenstander heeft een afbeelding van hem aan de gevel hangen. Dat levert koddige tafereeltjes: een meubelmaker heeft een rij nieuwe stoelen buiten voor zijn winkel gezet, vlak voor de grote foto van de koning.  Het is alsof de koning op een van de zetels zit.

Het lijkt erop of de middenstanders er met elkaar om concurreren. Wie heeft de grootste? Wie is het meest koningsgezind? Dus zijn sommige foto's van de geliefde vorst buitenproportioneel groot. In de sanitairwinkel in Ramthe, aan de grens met het zo geplaagde Syrië, hangt de reusachtige afbeelding van de koning voor een groot bubbelbad dat voor 1150 euro te koop is. 

En niet alleen de huidige koning - in pak, uniform of lang traditioneel gewaad - zien we overal; ook zijn zoon, een wat nerd-achtige jongen, is veel te zien. Ook wijlen Koning Hussein, de vader van Abdullah, is alom aanwezig. En overgrootvader Abdullah hangt soms ook in het rijtje, de vorst die in de jaren vijftig bij de El Aqsamoskee in Jeruzalem werd vermoord. 

Kanker

'Koning Hussein was nog veel populairder dan Abdullah', zegt een winkelier in Ramtha. Maar ja, voegt hij er aan toe, hij rookte te veel en stierf uiteindelijk te jong aan kanker. Daarvan - niet van die kanker, maar van dat roken - is weer een mooie foto te zien in de terminalhal bij de noordelijke grenspost tussen Jordanië en Israël. 

Koning Hussein en de Israëlische premier Yitzak Rabin steken op die reusachtige foto gezamenlijk een sigaret op, net nadat het tweetal in 1994 de vrede tussen Israël en Jordanië heeft gesloten. 

Het is een schitterende plaat. Lachend biedt koning Hussein premier Rabin een vuurtje aan. Rabin, niet veel later door een Joodse fanaticus vermoord, heeft een wat rood hoofd, maar hij neemt een stevig trekje. Hussein heeft er bijzonder veel plezier in. Waarom ook niet. Het is een historisch moment, er is net vrede gesloten, na jaren van oorlogen, dus is het tijd voor een Marlboro Light - het is een gegeven waar een reclamejongen wel raad mee zou weten. 

Ook met de wetenschap van wat er later gebeurde (Rabin vermoord, Hussein ook te vroeg dood), blijft het een fijne foto. En dat hij daar in die douanehal hangt op de Jordaans-Israëlische grens is veelzeggend en misschien ook wel een teken van hoop.  

Daarnaast wordt in één oogopslag duidelijk waar het in het zo onrustige Midden-Oosten aan ontbreekt. Mannen als Hussein en Rabin, die een gewaagde stap voorwaarts durven te zetten, mannen ook die na gedane zaken en plein public nog een sigaret durven op te steken.

Rolf Bos is correspondent in Jeruzalem voor de Volkskrant.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten