donderdag 22 maart 2012

Joden Toulouse hadden nooit problemen

 

De vreselijke schietpartij in Toulouse heeft voor heftige emoties gezorgd, en het sentiment dat Joden in Europa niet meer veilig zijn versterkt. Na iedere aanslag of incident steekt dat de kop weer op, en begrijpelijk. Toch is het aantal incidenten waarin Joden worden gedood of zwaar mishandeld niet groot, mede omdat men zelf vaak zorgt voor een goede beveiliging, en ook omdat veel Joden zich op bepaalde plaatsen al niet meer herkenbaar als Jood vertonen. Israel riep toeristen en andere Israeli's in het buitenland onlangs op om extra voorzichtig te zijn vanwege de voortdurende dreiging van terroristische groeperingen om Israeli's ook buiten Israel te treffen. Het is een oude taktiek: eind jaren '60 al begon de PLO en later haar mantelorganisatie Black September met vliegtuigkapingen en andere aanslagen in Europa omdat het in Israel steeds moeilijker lukte, en ook om daarmee de aandacht op het lot van de Palestijnen te vestigen. En dat werkte. Ook nu heeft de dader gezegd dat voor hem het belangrijkste motief het lijden van de Palestijnen is. Er moet alles aan gedaan worden om dit soort aanslagen te voorkomen (overheden moeten bijvoorbeeld zonder meer bereid zijn om te betalen voor de beveiliging van Joodse instellingen) en de daders mag ook op geen enkele manier het idee worden gegeven dat hun 'boodschap' enig effect heeft en dat ze ergens, ondanks de foute methode, wel een punt hebben. 

 

RP

--------- 

 

"Joden Toulouse hadden nooit problemen"

http://www.refdag.nl/nieuws/buitenland/joden_toulouse_hadden_nooit_problemen_1_631497

22-03-2012 12:00 | Buitenlandredactie 

 

APELDOORN – Tijdens de begrafenis van de slachtoffers van de schietpartij in Toulouse, woensdag in Jeruzalem, hebben enkele sprekers de Franse Joden opgeroepen hun land te verlaten. Toch is de trend in Frankrijk dat het aantal anti­semitische incidenten afneemt. 

 

In Frankrijk werden vorig jaar minder antisemitische incidenten gemeld dan in 2010 en bovendien zijn de meeste gevallen niet gericht tegen personen, maar betreft het vernielingen. Er kwamen vorig jaar 389 mel­dingen binnen bij de Dienst voor de Bescherming van de Joodse gemeenschap, tegen 466 in 2010. 

 

Hoewel Frankrijk een weinig verheffende traditie van antisemitisme kent, is het lang geleden dat er dodelijke aanslagen tegen Franse Joden waren. De laatste vergelijkbare aanslag met die in Toulouse was in 1982, toen zes mensen omkwamen bij een granaataanslag in de Rue des Rosiers in Parijs, het hart van de Joodse gemeenschap in de hoofdstad. In de jaren 70 en 80 waren er zeer geregeld aanslagen tegen Joodse doelen in Frankrijk, die meestal het werk waren van pro-Palestijnse groeperingen. De meeste antisemitische incidenten in Frankrijk doen zich voor in Parijs. „We hebben nooit problemen gehad met integratie of veiligheid", liet de Joodse leider Bouaz Gasto uit Toulouse tegenover persbureau AP weten. „Daarom dachten we altijd dat zoiets hier nooit zou gebeuren." 

 

De Franse terrorisme-expert Jean-François Daguzan zei woensdag tegenover de krant Le Monde dat de radicaalislamitische cellen zich „vanouds" inderdaad met name in steden als Parijs, Lille en Lyon bevonden. „Al-Qaida zet sinds enkele jaren echter steeds vaker vrijwel geheel zelfstandige terroristen in. Die kiezen vaak hun geboorteplaats uit voor aanslagen, omdat zij die plek goed kennen." 

 

Frankrijk ontmantelde volgens Daguzan het afgelopen decennium één tot drie terreurnet­werken per jaar. „Het frustrerende van antiterrorismewerk is echter dat een terrorist door de mazen van het net kan glippen."

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten