maandag 13 februari 2012

Pax Christi verontwaardigd over kritiek van Joods Actueel

 
Pro-Israel bloggers en organisaties zoals Joods Actueel doen het vaak voorkomen alsof vredes- en mensenrechtengroepen alleen Israel bekritiseren en zwijgen over moslimgeweld. Dat klopt natuurlijk niet, maar wel valt op hoeveel tijd en aandacht ze besteden aan Israel en de Palestijnse gebieden in verhouding tot de overige pakweg 99% van de Arabische wereld, en vooral de stellige en veroordelende toon tegenover Israel, waar ze bij inter-Arabisch geweld vaak veel genuanceerder zijn. Belgische organisaties zijn hierin overigens nog een stuk extremer dan hun Nederlandse tegenhangers. Ik ben geneigd dit te wijten aan de katholieke achtergrond van de Belgen. De katholieke kerk is nooit enthousiast geweest over de Joodse staat; pas in de jaren '90 knoopte het Vaticaan eindelijk betrekkingen aan met Israel.
 
Wouter
_____________
 

Schokkende stilte van Vlaamse ngo's over slachtingen in Syrië – BBC brengt harde beelden

http://joodsactueel.be/2012/02/09/schokkende-stilte-van-vlaamse-ngos-over-slachtingen-in-syrie-bbc-brengt-harde-beelden/

Donderdag 9 Februari 2012 11:03 

 

Een team van BBC News geraakte de Syrische stad Homs in en brengt er verslag uit van de bombardemenden. Foto's van dode lijkjes en andere verschrikkingen passeren de revue (zie hier). Maar anders dan bij de oorlog van Israël tegen Hamas (wat trouwens een gerechtvaardigde actie was om raketbeschietingen te doen stoppen) lijken de Vlaamse ngo's oorverdovend stil voor deze beelden. 

 

Ga even kijken op de website van PaxChristi, Intal, Broederlijk Delen en anderen zoals het ACW en de ABVV en je zult er haast niets over lezen, meer nog op de website van vrede vzw schrijft Ludo De Brabander zelfs dit:"er wordt duidelijk hard opgetreden tegen de oppositie, maar niet op een schaal zoals je dat soms leest in bepaalde media…" 

 

Totaal anders ging het er aan toe wanneer Israël verwikkeld zat in een oorlog met Hezbollah en Hamas – daar vielen voor alle duidelijkheid 10 keer minder burgerslachtoffers dan in Syrië. 

 

Michael Freilich: "Het is duidelijk, voor deze ngo's is Arabisch bloed goedkoop, het heeft geen waarde. Waarom zie je ze dan wel plots ageren in de oorlog tegen Hamas en Hezbollah? Simpel, want wat telt is kost was kost Israël aanvallen, zwart maken en oproepen tot economische en andere sancties tegen dat land. Anti-zionisme met een antisemitische inslag? Ik kan het in ieder geval moeilijk anders uitleggen.

Ik vraag dan ook dringend dat de miljoenen euro's financiële steun aan deze organisaties wordt herbekeken en dat het geld in de plaats daarvan wordt overgemaakt aan slachtofferhulp in Syrië."

En aangezien niemand het doet, lanceer ik hierbij dan ook een oproep aan de ngo's om volgende week te gaan protesteren voor de Syrische ambassade in Brussel. Want wat nu telt is hier geen vetes uitvechten met anti-Israëlische organisaties maar steun genereren voor de Syrische bevolking.

 

Op de blog van het Nederlandse Elsevier schrijft Afshin Ellian, hoogleraar aan de universiteit van Leiden over dezelfde problematiek in zijn land: "Vindt u het niet raar dat Harry van Bommel, Jan Pronk, Martijn van Dam en andere vrienden niet demonstreren voor de Syriërs? Een vreemde toestand. Harry van Bommel demonstreerde wel samen met boze moslims tegen de oorlog in de Gazastrook. Nu worden duizenden ongewapende burgers in Syrië gedood en is Harry met zijn boze moslims in geen velden of wegen te bekennen."

 

----------

 

Pax Christi verontwaardigd over kritiek van Joods Actueel

http://joodsactueel.be/2012/02/09/pax-christi-verontwaardigd-over-kritiek-van-joods-actueel/

Donderdag 9 Februari 2012 15:11

Jo Hanssens, de voorzitter van Pax Christi Vlaanderen, contacteerde onze redactie naar aanleiding van ons artikel met kritiek op de ngo's (lees hier).  
Hanssens benadrukte dat zijn organisatie wel degelijk strijdt tegen het geweld in Syrië en daar zelfs een opiniestuk over heeft laten publiceren in De Standaard op 13 januari jongstleden.(
lees hier) 

 

De voorzitter van Pax Christi benadrukt ook dat zijn organisatie anders is dan Intal en Vrede vzw die vanuit een ideologie opereren. "Wij hebben geen ideologie zoals deze organisaties, wij hebben enkel het humanitair recht waar wij ons op baseren. Wij zijn zeker niet anti-Joods of anti-Israël". 

 

De redactie neemt akte van dit antwoord maar blijft toch een aantal bemerkingen maken:
- Pax Christi staat 
op de recente lijst van organisaties die steun geeft aan een academische boycot tegen Israël. De organisatie zegt wel tegen boycot van Israël te zijn maar hun daden tonen dus een heel andere zaak. (Volgens Hanssens wordt deze opmerking onderzocht, dat onderzoek is nu reeds 6 maanden aan de gang…)

- Op hun website staan er 425 artikels over Israël, 262 over Palestina en 100 over Gaza, daarentegen haalt Syrië slechts 25 artikels…

- Het standpunt op 13/01/12 in De Standaard eindigt met een vraag aan de Belgische regering "om waakzaam en coherent te zijn"…
Bij de Gaza oorlog luidde het als volgt:"Stop de slachting in Gaza, Stop de straffeloosheid, Opschorting van de akkoorden EU-Israël!" (
zie artikel)

- De teneur is trouwens direct al gezet in de titels van deze opiniestukken, bij Syrië luidde de titel "Enkele zekerheden over Syrië" en bij Israël was het "Stop de waanzin in Gaza".

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten