vrijdag 21 oktober 2011

Palestijnse terroristen of vrijheidsstrijders? (IMO)

 
 
---------------------
 

IMO Blog, 2011

Op Facebook kwam ik een brief tegen aan 'mijn Palestijnse vrienden'. De schrijver ervan wil zijn naam helaas niet openbaar maken, maar er zijn al vertalingen in het Turks en Frans.


Dear Palestinians - Your new neighbors

To my Palestinian friends. If the people being released today and in the next few weeks were Israelis, I would ask my government not to allow them to enter into my society. Look at the stories of each of these people and see if you would like them to be an integral part of your society. Eg. Ms. Ana Muna, who enticed a 17 year old boy via the internet to come and meet her, then together with two men beat and shot the boy and then dumped his body near Ramallah. Would you want this woman to live near you, for her to babysit your kids, to teach your teenagers in school and such?

Part 3 of 1027 "Your new neighbors" - To my Palestinian friends. March 2002 Ms. Kahira Saadi - drove Muhamed Hashaike of Talusa (near Nablus) to King George St. in Jerusalem. There is blew himself up in an act that I at least see as indiscriminate violence. Killing Gad Shemesh and his wife (34) and Yitzhak Cohen (48) 70 people were wounded (various levels of wounds).

From today she is your new neighbor. If I were Palestinian, I would be ashamed.

To my Palestinian friends, Winni Wisab Hashlamun of Hebron (Al- Halil) is slightly used to this. He was previously released from an Israeli jail. He was exchanged during the Tenenboim affair. Months later he organized the twin attacks on Rager blvd. in Beer Sheva (thus killing two suicide bombers - Palestinians themselves) as well as killing 16 civilians.

Residents of Gaza, this is your new neighbor. He will not serve his 17 life sentences. He will be buying milk in the grocery store near your house.

If I were Palestinian, I would be ashamed.

To my friends in Jordan - Ten years ago - Ms. Ahlem Tamimi drove a suicide bomber to the centre of Jerusalem, asked him to wait 15 minutes (so she could get away) explained to him how to detonate the bomb and walked away.

16 people were killed including 7 children tens were wounded for line - one woman is still in a coma. Tamimi has been in Jail for 10 year, when asked if she regretted killing, or at least killing of children she laughed, when asked if she would do it again, she said of course. Today she is part of your society Jordan, if I were a Palestinian I would be ashamed, these are your new neighbors. To each his own.


Zo gaat hij nog even door. Ahlam Tamimi was dinsdag op Een Vandaag en legde daar uit helemaal geen spijt te hebben van de aanslag op de Sbarro pizzeria in Jeruzalem, integendeel, ze is nog steeds trots op wat ze deed en blij dat zoveel onschuldige burgers omkwamen. Daar kun je natuurlijk nog allerlei mensen aan toevoegen, zoals Wafa el Bass, die al een half jaar voor ernstige brandwonden in een Israelisch ziekenhuis werd behandeld en een goede relatie had met de doctoren daar, maar toch besloot zich daar op te blazen. Ze werd gelukkig bij een checkpoint tegen gehouden en haar explosieven werden onschadelijk gemaakt. Nu ze vrij is gekomen roept ze Palestijnse kinderen op om ook te doen wat zij probeerde en als een martelaar te sterven.

"I hope you will walk the same path we took and God willing, we will see some of you as martyrs," Wafa al-Biss told dozens of children who came to her home in the northern Gaza Strip.


Of Abd al/Aziz Shahala, een van de mannen die in 2000 twee Israelische soldaten in het politiebureau van Ramallah lynchte nadat ze een verkeerde afslag hadden genomen. Hij toonde de wereld triomfantelijk zijn met bloed besmeurde handen.

De Palestijnse samenleving ziet al deze mensen als helden, niet als brute moordenaars. Premier Haniyeh van de Gazastrook heeft alle families van de vrijgekomen gevangenen 2000 Dollar gegeven, en de ´gematigde´ Palestijnse Autoriteit van Machmoud Abbas betaalt de gevangenen in Israelische gevangenissen een maandelijks salaris, ondanks het feit dat ze goed worden verzorgd in de gevangenis. In Palestijnse media worden ze als helden neergezet en er is zelfs een speciaal ministerie van gevangenen. Ze doen dit immers, volgens de Palestijnen, niet met het doel te moorden, maar om hun land te verdedigen, te bevrijden zo je wilt, van de zionisten. En onder ´hun land´ verstaan velen heel Israel, dat in Palestijnse media algemeen als ´bezet Palestina´ wordt neergezet.

In een oorlog heb je het recht te doden, maar dat is wel aan regels gebonden. Burgers moeten worden ontzien en je mag ook niet nodeloos pijn veroorzaken en martelen. Lynchpartijen, zelfs van soldaten in uniform, zijn dan ook niet toegestaan volgens het oorlogsrecht. De Palestijnen beroepen zich er vaak op dat ze geen andere mogelijkheden hebben, ze hebben immers geen F16´s en tanks om Israel aan te vallen. Maar goed ook, denk ik als ik dat soort verhalen lees, gezien de intenties van veel Palestijnen. Het feit dat je geen andere middelen hebt is volgens het oorlogs- en internationaal recht nooit een reden geweest om zelfmoordaanslagen of andere aanslagen goed te keuren. Daarnaast hebben de Palestijnen een scala aan andere middelen en mogelijkheden, maar die liggen niet op militair gebied. Geen volk dat het moeilijk heeft krijgt zoveel aandacht en goodwill van de internationale gemeenschap. Daar kunnen de Tibetanen, Tsjetsjenen, Oeigoeren, Koerden en Roma slechts van dromen. De Palestijnen kennen hun krachten op dit gebied en gebruiken ze ook. Via onderhandelingen met Israel hebben ze op de Westoever vergaande autonomie gekregen en de Gazastrook is geheel Palestijns. De blokkade, grotendeels een gevolg van raketbeschietingen en wapensmokkel door Hamas, is behoorlijk versoepeld. De winkels liggen er vol en het ene na het andere luxe vakantieoord en zwemparadijs opent haar deuren. Zojuist heeft Israel ingestemd met het vrijlaten van zo'n driehonderd zware terroristen en 700 andere gevangenen in ruil voor een enkele soldaat. Daarbij speelde een grote rol dat men hem niet op andere wijze vrij kon krijgen, en daarbij speelt de internationale gemeenschap en opinie ook een rol. Mensenrechtenorganisaties hebben zich niet om Shalit bekommerd, Amnesty heeft nooit voor zijn vrijlating gepleit en noemde hem altijd een krijgsgevangene. Duitsland en Frankrijk hebben zich voor zijn vrijlating ingezet, maar het idee van zo'n totaal absurde ruil nooit afgewezen. Er is kortom nooit noemenswaardige druk op Hamas uitgeoefend de soldaat voor minder vrij te laten. Integendeel, velen menen dat deze ruil een goede zaak is die beide kanten voordeel oplevert en zelfs het begin kan zijn van meer onderhandelingen en wie weet ooit vrede.

'De een z'n terrorist is de ander z'n vrijheidsstrijder' wordt vaak gezegd, en wellicht onder dat mom noemde Dries van Agt deze mensen gisteren 'moordende vrijheidsstrijders', maar het internationale recht denkt daar anders over. Het doden van burgers is fout, of je nou onder een bezetting leeft en meent alleen zo je land terug te kunnen krijgen of niet. Overigens wordt bij de Palestijnen (en door Van Agt) ook vaak even vergeten dat de bezetting mede een gevolg is van hun continue afwijzing van vredesvoorstellen en compromissen. Al in de jaren '20 en '30 wees men iedere samenwerking met de zionisten af, en eind 1947 begon men een burgeroorlog tegen de Joodse gemeenschap in Palestina. In 2000 en 2008 zijn opnieuw vredesvoorstellen afgewezen. Als het de Palestijnen echt alleen om een einde aan de bezetting van de Westbank is te doen, waarom dan niet Israel als Joodse staat erkend, het zogenaamde recht op terugkeer van de vluchtelingen afgewezen en in ruil daarvoor een complete bouwstop geëist en besprekingen op grond van de pre-1967 wapenstilstandslijnen? Volgens mij zou Netanjahoe daar geen nee op kunnen zeggen, en zouden veel Israeli's dat ook niet willen. Het helpt daarbij misschien wel als de media en imams ook niet meer zo vaak roepen dat het hele gebied heilige Palestijnse grond is en Haifa en Beersheva in 'Palestina' liggen.

Het idee dat er een recht is om militair even sterk te zijn als je vijand en je anders alle regels aan je laars mag lappen, is zoals gezegd absurd. Maar daarnaast zijn de Palestijnen ook militair minder zwak dan ze zich graag voordoen. Hamas heeft militaire en financiële steun van Iran en zijn hoofdkwartier in Syrië. Ook Hezbollah, uitgegroeid tot een professioneel guerrilla leger met geavanceerde wapens, steunt de Palestijnse strijd van harte. Dan zijn er nog Islamitische Jihad, Fatah, de Volksfronten en nog een scala aan kleinere organisaties die allemaal hun 'patrons' hebben en soms links met een geaccepteerde politieke vleugel zoals Fatah en de PLO.

Terecht eisen critici van Israel dat het de eigen extremisten hard aanpakt en straft. Soldaten die zich niet aan de regels houden en te 'trigger happy' zijn, kolonisten die hun frustratie over het ontruimen van een paar caravans botvieren op een naburig Palestijns dorp (dit noemen ze eufemistisch het 'prijskaartjes beleid') en idioten die een moskee in brand steken: er is ook binnen Israel veel verontwaardiging over en men vindt dat zulke mensen achter de tralies horen. Het feit dat men in een strijd met de Palestijnen (en een deel van de Arabische wereld) is verwikkeld om het land en hun bestaansrecht, doet daar niks aan af.

Kortom, de anonieme schrijver die ik citeerde heeft gelijk: er komen honderden moordenaars en zware criminelen vrij en ze worden door de Palestijnen als helden onthaald in plaats van achter de tralies gezet, en dat is moreel hoogst verwerpelijk. Als Palestijn zou je niet naast Tamimi moeten willen wonen of haar als nieuwslezeres (haar voormalige beroep naast terroriste) op je TV willen zien. Je zou je kinderen niet bij Wafa el Bass moeten willen laten spelen of les laten krijgen van Abd al-Aziz Shahala. Dat dit wel zo is is zeer, zeer verontrustend. En waarschijnlijk de belangrijkste reden dat er nog geen vrede is.

Ratna Pelle

Geen opmerkingen:

Een reactie posten