maandag 19 september 2011

Egypte levert geen palmtakken meer aan Israël

 

Wanneer het ongeluk van de ander belangrijker is dan je eigen geluk, krijg je dit soort destructief gedrag. Zowel Egypte als Israel profiteren van wederzijdse handel. Hiermee worden niet alleen talloze Israeli's getroffen maar evenzovele Egyptenaren die hieraan verdienden. Maar liever zelf lijden dan Israel wat gunnen, lijkt het nieuwe motto in post-Mubarak Egypte te zijn. 

 

RP

------ 

 

Egypte levert geen palmtakken meer aan Israël

·   http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=DMF20110919_134

·        maandag 19 september 2011, 17u39

·        Bron: ap

·        Auteur:jvt

·          

 

Egypte heeft een verbod ingesteld op de export van palmtakken naar Israël en joodse gemeenschappen in het buitenland. Dat heeft het Israëlische ministerie van Landbouw meegedeeld. De palmtakken worden gebruikt voor de gebedsdiensten tijdens het Loofhuttenfeest.

Met het exportverbod op palmtakken dreigt het joodse Loofhuttenfeest het volgende slachtoffer te worden van de bekoelde betrekkingen tussen Egypte en Israël.

Eerder deze week stelde Egypte Israël op de hoogte van het exportverbod, waardoor de Joodse staat dit jaar zevenhonderdduizend palmtakken, de hoeveelheid die Egypte jaarlijks levert, misloopt. 

Het tekort vult Israël nu aan met duurdere palmtakken uit eigen land. Het land gaat ook speciale licenties uitgeven om de import vanuit Spanje, Jordanië en de Gazastrook toe te laten, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

Egypte zou geen reden hebben gegeven voor het verbod. Volgens Haaretz is het Egyptische verbod tot eind 2011 van kracht.

De betrekkingen tussen Israël en Egypte zijn aanzienlijk verslechterd sinds de verdrijving van de Egyptische oud-president Hosni Moebarak. Aan diens regime kwam dit jaar een einde na een massale volksopstand.

De verhoudingen kwamen vooral op scherp te staan na de dood van vijf grenswachten vorige maand. Die werden gedood toen Israëlische militairen zochten naar gewapende strijders bij de grens.

Eerder deze maand bestormde een woedende menigte de Israëlische ambassade in Caïro, met de gedwongen evacuatie van Israëlische diplomaten tot gevolg.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten