woensdag 31 augustus 2011

Verslag manifestatie Gilad Shalit Brigade 24 augustus

 
IMO Blog,  31 augustus 2011 

de manifestatie voor Gilad Shalit

Verslag van de manifestatie van de Gilad Shalit Brigade op 24 aug. 2011, Plein, Den Haag
door Gerbrig Arends-Alkema

Om 13 uur waren we, onder een loodgrijze lucht waar het nog een beetje uit regende, al aanwezig om alles voor te bereiden voor deze manifestatie ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van Gilad Shalit op zondag 28 aug. Zijn 6de verjaardag in gevangenschap!

De 'kooi' die de ondergrondse bunker waarin Gilad Shalit wordt vast gehouden moest verbeelden werd opgezet, een tafel met actiekaarten, een 'boek' waar iedereen wat in mocht schrijven ter bemoediging van Gilad en zijn ouders en familie, een grote kaart voor de Palestijnse delegatie waar ook iedereen wat op mocht schrijven, kaartjes voor onder de ballonnen en flyers met informatie.


De politie was ook al vroeg aanwezig maar heeft niets te doen gehad, en natuurlijk waren er veiligheidsmensen van de Israelische ambassade en een filmploeg van het CIDI die een soort minireportage hebben gemaakt.

Langzaam kwamen er steeds meer mensen bij. Veel te weinig natuurlijk voor zo'n belangrijke zaak, en later bleken er nog door een foute vermelding op Facebook mensen naar het Binnenhof te zijn gegaan. Hopelijk hebben ze ons allemaal toch nog weten te vinden! Toch waren er op een gegeven moment al met al zo'n 100 demonstranten bij elkaar. Velen met Israelische vlaggen, Joden en christenen, jong en al wat ouder, een Israelisch gezin die toevallig net in Den Haag waren en een Argentijns gezin die er eerst niet zoveel van begrepen natuurlijk, maar aangaven dat ze van Israel hielden en graag mee wilden doen!

Allemaal mensen die diep in het hart getroffen zijn door het lot van Gilad Shalit en die vinden dat hij onmiddellijk vrij moet worden gelaten. De sfeer was goed, en net op tijd werd het ook nog droog!

Om 14 uur, nadat de nieuwe Israelische ambassadeur, de heer Chaim Divon met de diplomaten van de Israelische ambassade, o.a. mevrouw Mittelmann, ter plekke waren gearriveerd werd iedereen van harte welkom geheten en kreeg als eerste de heer Divon het woord. Hij gaf aan dat hij de reden voor deze bijeenkomst, de vrijlating van Gilad Shalit, een van de belangrijkste zaken vindt. Hij schetste de situatie van Gilad en hoe het moet zijn voor zijn ouders en familie. En hoe bemoedigend het voor hen zal zijn te weten dat er ook hier in Nederland mensen zijn die voor hem opkomen en aan hen denken.

Hij toonde zich ook bereid om als eerste iets in het 'boek' voor de familie Shalit te schrijven.

Daarna was het tijd voor de ballonnen. Iedereen kreeg een ballon en mocht er zelf een kaartje aan bevestigen en zijn/haar naam + evt. boodschap invullen. En natuurlijk stond er ook al de foto van Gilad op met de tekst 'let him free' en een korte beschrijving en het verzoek om, als iemand de ballon vindt dit bij een centraal e-mailadres te melden. We zijn benieuwd!

Daarna zochten we een plekje midden op het plein waar geen bomen waren, en na een minuut stilte lieten we de ballonnen op. Een ontroerend moment, die ballonnen in de kleuren van de Israelische vlag die door de wind werden gedreven om de boodschap te verspreiden: laat deze zoon van Israel vrij!

Hierna sprak de heer Rijk van Dam de aanwezigen toe in niet mis te verstane woorden, over Gilad Shalit natuurlijk, maar ook over hoe eenzijdig de visie op Israel in het Europese parlement is. We mogen dankbaar zijn met Europarlementariërs als hij die de Europese coalitie voor Israel hebben opgericht om binnen het Europarlement steeds weer voor Israel op te komen. Vandaar ook dat de volgende actie van de Gilad Shalit Brigade gericht zal zijn op de EU. Er werden vast nieuwe actiekaarten uitgedeeld met dezelfde tekst als de andere kaarten, alleen deze zijn gericht aan de heer Bas Belder, Europarlementariër die ook lid is van genoemde coalitie voor Israel. Om hem te bemoedigen en te steunen bij zijn belangrijke werk!

Daarna werd de manifestatie afgesloten met een gedicht voor Gilad van en door Lammie Lassche en we hebben samen met de woorden van psalm 121 de zegen van de Eeuwige toegezongen aan Gilad Shalit en zijn familie maar ook aan Israel in deze voor dat land weer zo moeilijke tijd.

Iedereen kreeg 5 actiekaarten mee, en toen iedereen haar/zijn boodschap had geschreven in het boek voor de fam. Shalit en/of de kaart voor de Pal. delegatie, en alles netjes opgeruimd was, gingen we met een paar naar de Palestijnse delegatie om de grote kaart aan te bieden. Ook de heer Koen Piller van het CIDI ging mee met zijn camera en microfoon.

Terwijl we nog op de stoep stonden te wachten op de laatsten van ons groepje zagen we juist de Palestijnse delegaat, de heer Nabil Abuznaid, weg gaan. Wij spraken hem aan op straat en hij gaf aan dat ook hij wil dat Gilad Shalit vrij komt, maar stelde zijn ontvoering gelijk aan het lot van Palestijnse gevangenen in Israel, wat volkomen onterecht is. Palestijnse gevangenen in Israel zijn mensen die op z'n minst verdacht worden van misdaden, en zij mogen wel bezoek van hun familie ontvangen en zelfs studeren. Ook probeerde hij ons in een gesprek over het Israelisch-Palestijnse conflict te trekken, echter daar waren wij uiteraard niet gekomen.

Hij gaf ook aan dat de PA geen enkel contact heeft met Hamas en hij heeft beloofd dat hij zijn best zou doen voor Gilad Shalit. Overigens toonde hij ons ook grote stapels actiekaarten die al bij hem zijn binnen gekomen, ten bewijze dat hij deze actie zeer serieus neemt. We hebben met hem afgesproken dat we nog een keer met hem over politiek komen praten, maar dat eerst Gilad Shalit vrij moet zijn.

Laten we hopen en bidden dat dat niet lang meer zal duren, dat G'd zich over Gilad zal ontfermen en dat hij snel vrij zal komen! Wij gaan door met actie voeren totdat hij thuis is. Doet u mee! Voor meer info kunt u zich wenden tot: de Gilad Shalit Brigade:

Lammie Lassche, llassche-shalom@hotmail.com tel. 0522 262 558
Gerbrig Arends-Alkema, gm.arends@kpnplanet.nl tel. 0524 222 579
Geertje Marinus, g.marinus49@upcmail.nl
Willemke Marinus, wmarinus@hotmail.com

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten