zaterdag 30 juli 2011

Wandelen door Israël: een persoonlijke zoektocht naar de ziel van een natie

 
Martin Fletcher heeft waarschijnlijk een deel van het Israel Trail gelopen, waarvan wij in het noorden ook stukjes hebben gevolgd. Vaak mooie routes, noodgedwongen soms ook wat saai, dat krijg je als je een aaneengesloten wandelweg door het hele land uitzet. Delen waren helaas slecht onderhouden, dichtgegroeid of de markeringen ontbraken, zodat we enkele keren door een slecht toegankelijke wildernis dwaalden.
 
Bizar was een plek waar op een grote rots een waarschuwing stond geschilderd (wel officieel ogend) dat je er niet door mocht en je leven riskeerde. Dat was in hartje Israel, en na wat tobben riskeerden we het toch en volgden de markeringen.
 
Israel was gevaarlijk, vooral de centra van steden als Tel Aviv en Jeruzalem, midden jaren '90 en in de eerste jaren van het nieuwe millennium, tijdens de zelfmoord-bomaanslagen van Palestijnse extremisten, tijdens de Golfoorlog, de Tweede Libanon Oorlog in het noorden en de Gaza Oorlog in het zuiden. Nu moet je bij de Libanongrens in het noorden uitkijken voor Hezbollah en voor de Qassam regen bij de Gazastrook, en bij de Egyptische grens bij Eilat werden we eens door soldaten weggestuurd.
Verder waren er alleen in Jeruzalem enkele kleinere aanslagen in de laatste jaren. Het overgrote deel van het land is zeker zo veilig als Nederland, en in West-Jeruzalem en de oude stad voelden we ons veiliger dan in Amsterdam, dankzij de stringente Israelische bewaking.
 
Wouter
_____________
 

"Wandelen door Israël: een persoonlijke zoektocht naar de ziel van een natie"

http://joodsactueel.be/2011/07/14/nbc-journalist-toont-een-%E2%80%9Cvredevol-en-prachtig%E2%80%9D-israel/

Donderdag 14 Juli 2011 16:59

 

Martin Fletcher leeft al meer dan dertig jaar in Israël waar hij als verslaggever voor NBC over alle oorlogen, rampen en andere gebeurtenissen in het Midden-Oosten bericht. Maar hij beschouwt  na zoveel jaren een voettocht die hij onlangs ondernam als zijn meest memorabele onderneming. Fletcher begon zijn tocht aan de grens met Libanon en wandelde langs de zee tot aan de Gazastrook en schreef daarover een opmerkelijk reisverslag met de veelzeggende titel: "Wandelen door Israël: een persoonlijke zoektocht naar de ziel van een natie"

-

"Ik had een duidelijk doel voor ogen toen ik dit boek schreef. Ik wil aantonen wat een geweldige plek dit is en wat een onvoorstelbaar grote bijdragen dit land levert aan de wereld" legt Fletcher uit en voegt eraan toe: "Maar het is duidelijk dat het land met enorme problemen worstelt die dringend aan een oplossing toe zijn maar we mogen niet alleen op die problemen inzoomen en aan al de goede dingen in dit land achteloos voorbij gaan" aldus Fletcher.

-

Zoals iedere inwoner van het land krijgt Fletcher vaak dezelfde vragen te beantwoorden zoals: "Is het veilig om op reis te gaan naar Israël"? En hij antwoordt steevast "Natuurlijk is het veilig". "Later bellen de zelfde mensen me terug als ze gearriveerd zijn en zeggen dan "Wow! Wat een fantastisch land, dat kon ik me echt niet voorstellen".

-

Met zijn boek drukt Fletcher de lezer op het feit dat er ook een kant is die de meeste mensen nooit te zien krijgen in de media. "In de media is altijd een land te zien dat in conflicten betrokken is, oorlog voert, brutaliteit, bezetting, de Joodse kolonisten, de gevechten, de bombardementen en de moordaanslagen. Dat is het plaatje van Israël dat de wereld kent ook omdat de media dat beeld bestendigen. Maar iedereen die hier ooit verbleef realiseert zich dat het een zeer vredig en wonderlijk land is en dat deze realiteit zelden getoond wordt en daarom dit boek.

-

Fletcher is ervan overtuigd dat Israël een onrechtvaardig wreed lot beschoren is in de wereld en zegt:  "Nooit heb ik iemand zich horen afvragen of Zimbabwe of Noord-Korea wel zouden mogen bestaan. "Ik denk dat Israël het enige land ter wereld is waarvan het bestaansrecht in twijfel getrokken wordt. Maar Israël heeft wel degelijk recht van bestaan en ik hou persoonlijk met mijn ganse hart van het land. Het  delegitimatieproces  van Israël dat zich voltrekt in sommige delen van de wereld en in sommige Europese landen in het bijzonder is volgens mij totaal onaanvaardbaar" aldus de NBC-verslaggever.

-

Met zijn boek mikt de auteur ook op christelijke lezers en hij zegt daarover: "Mijn boek toont de andere kant van het Heilige Land, en ik denk dat als christenen Israël bezoeken ze meestal de plaatsen bezoeken die voor hen verbonden zijn met Jezus. Maar ook op die manier worden ze geconfronteerd een schitterende werkelijkheid. Dit geweldige land leren kennen zoals het vandaag de dag is helpt christenen ongetwijfeld om alles in een context te plaatsen en om het verleden te begrijpen."

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten